Από απόψε το βράδυ, και για για όλη την εβδομάδα, οι φίλοι του Nick Cave θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ με τίτλο The Road to God Knows Where, στο οποίο ο κινηματογραφιστής, Ούλι Μ Σίπελ, ακολουθεί και κινηματογραφεί επί έξι βδομάδες την καθημερινότητα του Nick Cave και των Bad Seeds κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στις ΗΠΑ το 1989.
Ο κινηματογραφιστής Ούλι Μ Σίπελ, φίλος του γκρουπ, καταγράφει με μια ελαφριά 16άρα κάμερα την μουντή καθημερινότητα της Οδύσσειας του γκρουπ. Ο Nick Cave που ανέκαθεν δυσανασχετούσε σε φωτογραφίσεις και μαγνητοσκοπήσεις, καθόλου συμπτωματικά, πέρα από κάποιες συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, απαραίτητες για την προώθηση κυκλοφοριών και λάιβ, η φιλμογραφία του όσον αφορά ολοκληρωμένα ντοκιμαντέρ αποτελείται από μια και μόνη ταινία: Το The Road to God Knows Where, την πτυχιακή εργασία του Γερμανού κινηματογραφιστή Ούλι Μ. Σίπελ για την Ακαδημία Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Το σχέδιο του Σίπελ βασίστηκε στην καταγραφή της ρουτίνας πίσω από το εναλλακτικό γκλάμορ, των 23 ωρών της ημέρας κατά τις οποίες η μπάντα δεν έπαιζε, το ημερήσιο πρόγραμμα ενός περιοδεύοντα περφόρμερ. Ο Σίπελ αποφεύγει να γυρίσει ένα "φιλμ κοντσέρτου" αφήνοντάς μας τα απολύτως απαραίτητα ψήγματα των ζωντανών εμφανίσεων (μεταξύ των οποίων και μια unplugged μοναδική εκτέλεση του Mercy Seat), σαν να θέλει να δώσει στον απληροφόρητο θεατή μια ιδέα για τη δουλειά των Bad Seeds. Η προσωπική του φιλία με τον Cave και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ του επιτρέπει να διεισδύσει, με ένα διμελές συνεργείο, σε κάθε πιθανή στιγμή των ημερών και νυχτών του γκρουπ, χωρίς η παρουσία του να επηρεάσει τη δράση. Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, η σταδιακή απομυθοποίηση του celebrity lifestyle, αυτού που συντηρούν άλλα μέσα (και άλλοι σταρ). Η μαραθώνια βορειοαμερικάνικη τουρνέ των Bad Seeds, στην πιο δημιουργική φάση της καριέρας τους, ένα ατέλειωτο ταξίδι σε διαφορετικά αμερικάνικα τοπία, μια αδιάκoπη σειρά συναντήσεων με φτηνιάρηδες προμότερς, μανιακούς βερμπαλιστές φαν, κάποιους φίλους (η Lydia Lunch, η Anita Lane κ.ά.)., μάνατζερ, δισκογραφικές κλπ., προσφέρει φευγαλέες όσο και αποκαλυπτικές στιγμές και λεπτομέρειες της ζωής μιας μπάντας που σημάδεψε όσο καμιά άλλη τη σύγχρονη εναλλακτική σκηνή.
Η σκληρή, ακατέργαστη ασπρόμαυρη φωτογραφία και η ασχολίαστη καταγραφή της καθημερινότητας της ροκ μπάντας, συνθέτουν ένα ξεχωριστό rockumentary στα χνάρια του Cocksucker Blues του Ρόμπερτ Φρανκ και του Don't Look Back του Πένενμπέηκερ.
Μαζί με το φιλμ προβάλλεται κι η μικρού μήκους ταινία του Σίπελ Το τραγούδι. Πρόκειται για ένα δεκαεπτάλεπτο φιλμ, γυρισμένο στα μυθικά Hansa Studios του Βερολίνου, που παρακολουθεί τον Nick Cave, τον Mick Harvey και τον Blixa Bargeld στη δημιουργία (από την αρχή ως το τέλος) του τραγουδιού Until the end of the world, για τις ανάγκες της ομώνυμης ταινίας του Βιμ Βέντερς.
Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), 210 3609695, Εισ.: € 7,00, φοιτ. € 4,00. Πέμ.-Τετ.: 19.00/ 20.45/ 22.30