UNESCO: Να ενταχθεί η Βενετία στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν

Βενετία: Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο προτείνει η UNESCO να συμπεριληφθεί η Βενετία.

Η UNESCO κάνει λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της Βενετίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σημειώνει: «Η περαιτέρω ανάπτυξη, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας».

H UNESCO συνεχίζει αναφέροντας πως τα «ψηλά κτίρια» που «πιθανόν να έχουν σημαντικό αρνητικό οπτικό αντίκτυπο» θα πρέπει να χτίζονται μακριά από το κέντρο της Βενετίας, ενώ η «άνοδος της στάθμης της θάλασσας» και άλλα «ακραία καιρικά φαινόμενα» που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, «απειλούν» την «ακεραιότητα» της τοποθεσίας. Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς προσθέτει πως η επίλυση αυτών των «παλιών αλλά επειγόντων» προβλημάτων «εμποδίζεται από την απουσία ενός παγκόσμιου κοινού στρατηγικού οράματος» και τη «χαμηλή αποτελεσματικότητα και συντονισμό» των ιταλικών τοπικών και εθνικών αρχών.

Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο από τα κράτη μέλη της UNESCO. Να σημειωθεί ωστόσο πως η εν λόγω γνωμοδότηση του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θεωρεί ότι τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία είναι «ανεπαρκή», είναι προς το παρόν ενδεικτική. Και για να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, θα απαιτηθεί η έγκριση των κρατών μελών που είναι παρόντα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Βενετία: Η «ομάδα» των 118 μικρών νησιών

Η Βενετία είναι χτισμένη πάνω σε μια «ομάδα» 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μεγάλη θαλάσσια δύναμη τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με την UNESCO. Η Βενετία εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1987.

«Η Βενετία στο σύνολό της είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα γιατί ακόμη και το πιο μικρό μνημείο περιέχει έργα ορισμένων από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο, όπως ο Τζορτζόνε, ο Τιτσιάνο, ο Τιντορέττο, ο Βερονέζε και άλλοι», εξηγεί ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Η Βενετία είναι μια από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM