Η οικονομική κρίση, η παγκοσμιοποίηση και οι νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας, προκαλούν επιδείνωση στην ψυχολογική υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την οργάνωση, η μελέτη της οποίας περιλαμβάνει 34 χώρες από τις πιο προηγμένες οικονομίες μέχρι και κάποιες αναδυόμενες αγορές όπως η Χιλή, η Τουρκία και το Μεξικό, «η όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια της απασχόλησης και η αύξηση της πίεσης στο χώρο εργασίας μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ψυχικής υγείας στο μέλλον ". Με τον όρο «κακή ψυχική υγεία» ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, εννοεί κυρίως τη βαριά κατάθλιψη, την κατάχρηση ουσιών και τη μανιοκατάθλιψη.
Το κόστος της κακής ψυχικής υγείας, αντιπροσωπεύει ήδη το 3-4% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ επιβαρύνει και την παραγωγικότητα αφού οι ασθενείς αρρωσταίνουν συχνότερα και επιπλέον, όταν είναι στην εργασία δεν έχουν διάθεση να κάνουν τίποτα.
Η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της εξηγούν την επιδείνωση των δεικτών ψυχικής καθώς «η απώλεια της θέσης εργασίας επιδεινώνει την ψυχολογική δυσφορία περισσότερο από κάθε άλλο γεγονός της ζωής, όπως ένα ατύχημα ή η απώλεια ενός συζύγου», σύμφωνα με τον Veerle Miranda-οικονομολόγο και επικεφαλής της μελέτης. H ανεργία δεν είναι όμως η μόνη αιτία αφού η ανασφάλεια αυξήθηκε και για τους εργαζόμενους από 14% το 2005 σε 21-40% το 2011, ανάλογα με τη μορφή εργασίας του κάθε εργαζόμενου. Όλοι αυτοί είναι πολύ πιθανό-σύμφωνα με τη μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α -να υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα που είναι πιο αδύναμα να αντέξουν σε πιέσεις αλλά και οι λιγότερο ειδικευμένοι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τη Le Monde η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων σε εταιρικό επίπεδο, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Όπως επισημαίνει ο Miranda, στις Κάτω Χώρες ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για τους υπαλλήλους και διευκολύνει την επανένταξη τους και τον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών της απόλυσης στην ψυχική υγεία. Και στη Βρετανία, στην Bristish Telecom π.χ, αξιολογούνται από διευθυντικά στελέχη η ψυχική κατάσταση και η ευημερία των υπαλλήλων. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι όμως γενικότερα πολύ σπάνιες. Στις 15 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας. Ο εισηγητής της έκθεσης Karima Delli από το κόμμα των πρασίνων τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί από όλα τα μέλη η συμφωνία-πλαίσιο του 2004, «Είναι ένα εμπόδιο-κλειδί για την παραγωγικότητα», είπε.