Ένας Τραμπ που το κοινό δεν βλέπει ποτέ - ταπεινωμένος, συρρικνωμένος, χωρίς τσαμπουκά

Ένας Τραμπ που το κοινό δεν βλέπει ποτέ - ταπεινωμένος, συρρικνωμένος, χωρίς τσαμπουκά Facebook Twitter
Επί τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ έμπαινε σε αίθουσες υπό τους ήχους του "Hail to the Chief" και όλοι σηκώνονταν όρθιοι. Τώρα η δυναμική της εξουσίας αντιστράφηκε: στην κραυγή "Όλοι όρθιοι!", ήταν εκείνος που αναγκάστηκε να σηκωθεί.
0

Τα ξανθά γκρίζα μαλλιά του  ήταν γνώριμα. Το ίδιο και το μπλε κοστούμι, το λευκό πουκάμισο και η κόκκινη γραβάτα. Το ίδιο και τα δυναμικά σκισίματα του σακακιού.

Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ που μπήκε στην αίθουσα 22 του δικαστηρίου την Πέμπτη ήταν ένας Τραμπ που το κοινό δεν βλέπει ποτέ - ταπεινός, συρρικνωμένος, απογυμνωμένος από τον τσαμπουκά και κάθε αίσθηση ελέγχου. Και, πολύ πιθανόν, φοβισμένος.

Στην υπόθεση Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε υπό κράτηση (από την κυβέρνηση την οποία προσπάθησε να ανατρέψει) σε ένα δικαστήριο της Ουάσινγκτον που βρίσκεται σκαρφαλωμένο ανάμεσα στους τόπους του εγκλήματος: τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ήταν η τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που ο Τραμπ στέκεται ενώπιον δικαστή και δηλώνει "αθώος" (και κάθε φορά δεν είναι παρόντα τα μέλη της οικογένειάς του).

Σε μια ημέρα που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές, ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη για τέσσερις ποινικές κατηγορίες που απορρέουν από τις προσπάθειές του να παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2020. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ανέκαθεν του άρεσε να χτυπάει το στήθος του, να αναγράφει το όνομά του σε κτίρια, να οργανώνει στρατιωτικές παρελάσεις και να καλοπιάνει δικτάτορες. Αλλά την Πέμπτη, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, αυτός ο wannabe Αμερικανός ισχυρός άνδρας ήρθε στα κυβικά του με έναν εξαιρετικό συμβολισμό.

Κατηγορούμενος επί μακρόν για σεξισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία, αναγκάστηκε να σκύψει το κεφάλι στην δικαστή Moxila Upadhyaya, μια γυναίκα που γεννήθηκε στο Γκουτζαράτ της Ινδίας. Τη μελλοντική του δίκη θα επιβλέπει η δικαστής Τάνια Τσούτκαν, μια γυναίκα που γεννήθηκε στο Κίνγκστον της Τζαμάικα και διορίστηκε στην έδρα από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Επί τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ έμπαινε σε αίθουσες υπό τους ήχους του "Hail to the Chief" και όλοι σηκώνονταν όρθιοι. Τώρα η δυναμική της εξουσίας αντιστράφηκε: στην κραυγή "Όλοι όρθιοι!", ήταν εκείνος που αναγκάστηκε να σηκωθεί.

Η Upadhyaya έκανε τον Τραμπ να βράσει από το κακό του, καθώς έφτασε με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών. Πέρασε αυτόν τον χρόνο καθισμένος σε ένα μακρύ τραπέζι που είχε πάνω μια μαύρη οθόνη υπολογιστή, ένα μικρόφωνο και φύλλα χαρτιού. Δίπλωνε και ξεδίπλωνε τα χέρια του, έπαιρνε ένα έγγραφο και το πετούσε, γύριζε και ψιθύριζε στους δικηγόρους του. Έξυνε τη μύτη του, έγραφε σε ένα χαρτί και φούσκωνε τα μάγουλά του. Σαν παιδί, που δεν μπορεί να κάτσει ακίνητο.

Οι μέρες που μπορούσε να πατήσει ένα κόκκινο κουμπί στο Οβάλ Γραφείο για να παραγγείλει μια Diet Coke σε ασημένιο δίσκο είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Το λάλον στόμα που συγκαλούσε στρατιές υποστηρικτών στο κοντινό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ή που εκφωνούσε πολεμοχαρείς ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, είχε σωπάσει. Όταν η Upadhyaya, σταθερή αλλά ευγενική, πήρε τη θέση της, τον αποκάλεσε "κ. Τραμπ" αντί για "πρόεδρο Τραμπ" - έναν πολίτη, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο.

Ήταν μια ταπείνωση αντάξια του Ριχάρδου Β' του Σαίξπηρ που παραδίδει το στέμμα του στον Μπόλινγκμπροκ: "Το στέμμα μου είμαι, αλλά ακόμα οι θλίψεις μου είναι δικές μου. Μπορείτε να καταργήσετε τη δόξα μου και την πολιτεία μου, αλλά όχι τις θλίψεις μου- εξακολουθώ να είμαι βασιλιάς τους".

Εκθρονισμένος, ο Τραμπ αναγκάστηκε να υποβληθεί στις ίδιες νομικές διαδικασίες με οποιονδήποτε άλλο κατηγορούμενο. Όταν ένας δικαστικός αντιπρόσωπος διάβασε δυνατά το όνομα της υπόθεσης - "Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά Ντόναλντ Τζ. Τραμπ" - κούνησε το κεφάλι του με αποδοκιμασία.

Ο Τραμπ σήκωσε το δεξί του χέρι και ορκίστηκε. Υπήρξε μια φευγαλέα σύγχυση όταν σηκώθηκε για να πει το όνομά του, για να του πουν ότι και καθιστός να μείνει, θα ήταν μια χαρά. "Μάλιστα, κυρία πρόεδρε... Ντόναλντ Τζ. Τραμπ", είπε και πρόσθεσε: "Τζον". Δήλωσε 77 ετών.

Στην ερώτηση αν είχε πάρει κάποιο φάρμακο ή ουσία τις τελευταίες 24 ώρες που θα τον δυσκόλευε να απαντήσει, ο Τραμπ απάντησε: "Όχι, δεν έχω πάρει".

Ίσως το πιο απογοητευτικό από όλα ήταν η απαρίθμηση από την Upadhyaya των κατηγοριών και της "ποινής φυλάκισης" που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο Trump "εάν καταδικαστεί". Έγειρε προς τα εμπρός στην καρέκλα του, ακούγοντας με προσοχή. Φανταζόταν τον εαυτό του πίσω από τα κάγκελα, με την πόρτα του κελιού να χτυπάει δυνατά; Θα μπορούσε κάτι να τον τρομοκρατήσει περισσότερο;

Η Upadhyaya ζήτησε την απολογία του Τραμπ. "Not guilty", είπε, με έμφαση στο "Not".

H δικαστής συμφώνησε να αφήσει ελεύθερο τον Τραμπ υπό όρους, μεταξύ των οποίων να μην έχει επαφή για την υπόθεση με κανέναν μάρτυρα, εκτός αν είναι παρόντες οι δικηγόροι του. Με εγκάρδιο τόνο που διέψευδε τη σοβαρότητα των λόγων της, είπε: "Εάν δεν συμμορφωθείτε με οποιονδήποτε όρο της αποφυλάκισής σας, μπορεί να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής σας".

Νομικοί εμπειρογνώμονες πρότειναν ότι αυτό είναι ασυνήθιστο - αλλά ίσως απαραίτητο για έναν άνθρωπο που έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη και του έχουν απαγγελθεί τρεις φορές κατηγορίες.

Κάθε τόσο ο Τζακ Σμιθ, ο ατσάλινος ειδικός σύμβουλος που ερεύνησε τόσο αυτή την υπόθεση όσο και τον κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ, κοιτούσε τον Τραμπ από απόσταση περίπου 5  μέτρων στην πρώτη σειρά.

Ο Τραμπ έχει κάνει καριέρα με το να μετατρέπει την προσωπική καταστροφή σε δημόσιο θέαμα. Συνήθιζε να πηγαίνει με αυτοκινητοπομπή στο μπριζολάδικο του ξενοδοχείου του στη λεωφόρο Πενσυλβάνια ή στο γκολφ κλαμπ του στη Βιρτζίνια. Τώρα έχει γίνει ρουτίνα να πηγαίνει στις δικαστικές αίθουσες -στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και την Ουάσινγκτον- με τις τηλεοπτικές κάμερες στο κατόπι του.

Έξω από το κτίριο, πέρα από έναν δακτύλιο από ατσάλι, υπήρχαν για άλλη μια φορά τηλεοπτικά συνεργεία και δορυφορικά βαν, περίεργοι περαστικοί και μια μικρή ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ. Ένας από αυτούς, φορώντας ένα καπέλο με το σύνθημα "Make America great again", κούνησε μια γιγαντιαία σημαία που έγραφε: "Τραμπ ή θάνατος. 1776-2024."

Ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει 78 ποινικές κατηγορίες σε τρεις δικαστικές υποθέσεις, ξέρει ότι το να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2024 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα του να αποφύγει τη φυλακή. Κάθε γύρος ποινικών κατηγοριών έχει δώσει ώθηση στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων. Την Πέμπτη ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth: "Χρειάζομαι ακόμα μία κατηγορία για να εξασφαλίσω την εκλογή μου"!

Πράγματι, η μοναδική του μεγάλη πολιτική διορατικότητα - "Θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της Πέμπτης Λεωφόρου και να πυροβολήσω κάποιον και δεν θα έχανα κανέναν ψηφοφόρο, εντάξει;". - ήταν μια υποτίμηση. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι μάλλον θα κέρδιζε ψηφοφόρους.

Μια λύση είναι η διαφάνεια. Εκτός από μερικές δεκάδες δημοσιογράφους και δικαστές που παρακολούθησαν την ακρόαση της Πέμπτης, το κοινό δεν είχε την ευκαιρία να δει τον Τραμπ να παίρνει το μάθημά του μετά από δεκαετίες ατιμωρησίας. Αν μπορούσαν να δουν τη μικρότητα του Τραμπ, κάποιοι ίσως να αισθάνονταν διαφορετικά.

Ο ιστορικός της προεδρικής ιστορίας Michael Beschloss έχει υποστηρίξει ότι, δεδομένου του σπασμένου και παραμορφωτικού φακού των μέσων ενημέρωσης της Αμερικής, η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση, ώστε κάθε ψηφοφόρος να μπορεί να δει πώς κανείς, ούτε καν ένας πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου. Τότε ο άνθρωπος που υποσχέθηκε να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, ίσως τελικά να την κάνει μεγάλη πραγματικά.

Τα στοιχεία από τον Guardian.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ