Σελήνη: Μπήκε σε «sleep mode» το Chandrayaan 3

Σελήνη: Μπήκε σε «sleep mode» το Chandrayaan 3 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ινδία, μετά το τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα της προσελήνωσης του διαστημοπλοίου της, Chandrayaan-3, έθεσε σε λειτουργία αναμονής (sleep mode) το διαστημικό όχημά του, μετά την ολοκλήρωση πειραμάτων διάρκειας δύο εβδομάδων. 

Σύμφωνα με τον διαστημικό οργανισμό της Ινδίας, το διαστημικό όχημα Pragyan από το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 «τέθηκε σε λειτουργία αναμονής», αλλά οι μπαταρίες του είναι φορτισμένες και ο δέκτης του ανοιχτός, σύμφωνα με ανάρτησή του το βράδυ του Σαββάτου. 

«Ελπίζουμε σε μία επιτυχή αφύπνιση μιας νέας σειράς αποστολών!» ανέφερε ο ISRO. «Σε αντίθετη περίπτωση, το διαστημικό όχημα θα παραμείνει για πάντα εκεί, ως ο πρεσβευτής της Ινδίας στη Σελήνη». 

Το Pragyan ταξίδεψε περισσότερα από 100 μέτρα επιβεβαιώνοντας την παρουσία θείου, σιδήρου, οξυγόνου και άλλων στοιχείων στο φεγγάρι, ανέφερε ο ISRO.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την προσεδάφιση του Chandrayaan-3  στο νότιο πόλο της Σελήνης ως «το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα της Ινδίας». Άλλωστε, η Ινδία ακολούθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση σε αυτό το επίτευγμα. 

Τώρα η Ινδία ελπίζει για την επιτυχία ενός διαστημικού οχήματος που εκτοξεύθηκε χθες, Σάββατο, για να μελετήσει τον ήλιο, παρατηρώντας τους ηλιακούς ανέμους που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στη Γη, που θεωρείται ευρέως ως σέλας.

«Ο δορυφόρος είναι υγιής και σε τροχιά γύρω από τη Γη», ανέφερε σήμερα ο ISRO, καθώς «ετοιμάζεται για το ταξίδι του 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων». 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM