Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση να σταματήσει το σφυροκόπημα του θύλακα, ενώ αναμένεται η χερσαία εισβολή.
Χθες, η Χαμάς απελευθέρωσε για πρώτη φορά δύο ομήρους, από τους περίπου 200 που πήρε όταν ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ. Πρόκειται για δύο Αμερικανίδες, την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ράαναν και τη 17χρονη κόρη της, Νάταλι, τις οποίες απήγαγαν μαχητές της Χαμάς από κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, όταν η οργάνωση εξαπέλυσε την πολύνεκρη επίθεση στη χώρα.
«Δύο όμηροι επέστρεψαν. Δεν σταματάμε την προσπάθεια για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι και οι αγνοούμενοι», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.
Ο έως τώρα τραγικός απολογισμός του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει ξεπεράσει τους 5.500 νεκρούς. Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς, ενώ από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 4.137 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν κάνει οι δύο πλευρές.
Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στους στόχους της χώρας του σε αυτό τον πόλεμο, επισημαίνοντας πως η επίτευξή τους δεν θα είναι εύκολη, ούτε θα γίνει γρήγορα. «Θα διαλύσουμε τη Χαμάς. Θα καταστρέψουμε τις υποδομές της. Αυτή η φάση δεν θα είναι εύκολη, θα έχει ένα τίμημα», είπε μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η φάση που θα ακολουθήσει, σημείωσε, θα είναι παρατεταμένη και θα έχει στόχο να επιτευχθεί μια «εντελώς διαφορετική κατάσταση ασφαλείας», στην οποία δεν θα υπάρχει καμία απειλή για το Ισραήλ από τη Γάζα. «Δεν θα είναι μια ημέρα, μία εβδομάδα και δυστυχώς δεν θα είναι ένας μήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Η απελευθέρωση των δύο ομήρων
Οι δύο Αμερικανίδες όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς ζουν στο Σικάγο. Όταν έγινε η επίθεση των μαχητών της οργάνωσης, επισκέπτονταν συγγενείς τους στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ στο νότιο Ισραήλ.
Μετά την απελευθέρωσή τους, η Τζούντιθ Τάι Ράαναν και η κόρη της Νάταλι, μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, όπου τις περίμεναν συγγενείς τους.
Ο Ούρι Ραάναν, πατέρας της Νάταλι, δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με την κόρη του. «Ακούστηκε πάρα πολύ καλά, πολύ χαρούμενη και φαίνεται να είναι καλά», είπε.
Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει το πρωί της Παρασκευής ότι η Χαμάς κρατά περίπου 200 ομήρους, εκτιμώντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ζωντανοί. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι έχει 200 ομήρους, ενώ άλλοι 50 είναι στα χέρια διαφορετικών ενόπλων ομάδων της Γάζας.
Μετά την απελευθέρωση των δύο ομήρων, ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε το Κατάρ- που έκανε τις διαπραγματεύσεις- και το Ισραήλ, για τη συνεργασία τους προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η εξέλιξη. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τις δύο Αμερικανίδες. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα σταματήσει αν δεν φέρει πίσω στο σπίτι τους» και τους υπόλοιπους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται όμηροι.
«Όλοι οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους. Υπάρχουν άλλοι 10 Αμερικανοί η τύχη των οποίων αγνοείται σε αυτή τη σύρραξη. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνται από τη Χαμάς», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Σύγχυση με απάντηση του Μπάιντεν για τη χερσαία επιχείρηση
Στο μεταξύ, σύγχυση προκάλεσε η απάντηση του Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση για το αν το Ισραήλ πρέπει να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά, αλλά λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τζο Μπάιντεν δεν άκουσε καλά την ερώτηση.
Τη στιγμή που ο Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One, δημοσιογράφος του έκανε τη συγκεκριμένη ερώτηση, φωνάζοντας προκειμένου να ακουστεί λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του αεροσκάφους. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «ναι» και επιβιβάστηκε.
«Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν “Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;”. Δεν σχολίασε κάτι άλλο», διευκρίνισε αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπεν Λαμπόλτ.
Χθες, πηγές του Bloomberg ανέφεραν πως τόσο η Ουάσινγκτον όσο και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ για να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ώστε να απελευθερωθούν όμηροι που κρατά η Χαμάς.
Το Ισραήλ διέψευσε ότι ζήτησε την εκκένωση σχολείων
Περισσότερα από 14.000 σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας- σχεδόν το ένα τρίτο- έχουν υποστεί ζημιές και σχεδόν 13.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν τις αναφορές που έγιναν χθες από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες περί προειδοποίησης για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς και πέντε σχολείων στη Γάζα, ενόψει επικείμενης επίθεσης.
Δεν υπήρξε προειδοποίηση για εκκένωση νοσοκομείου ή σχολείων, δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει εδώ και ημέρες από όλους τους αμάχους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν νότια.
«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UNRWA. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP