Τέλος στο άγχος της γονιμότητας βάζει η κρυοσυντήρηση ωαρίων

Τέλος στο άγχος της γονιμότητας βάζει η κρυοσυντήρηση ωαρίων Facebook Twitter
Η επιλογή της διατήρησης της γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων είναι ίσως η πιο σημαντική ευκαιρία στη ζωή μιας νέας γυναίκας.
0


Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ αναπόφευκτα έρχεται στη ζωή της γυναίκας από μια ηλικία και μετά ήταν ένα από τα πιο δυσεπίλυτα ζητήματα των γυναικών μέχρι πρότινος, κι αυτό γιατί συνήθως οδηγούσε τις γυναίκες, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα τις οδηγεί, σε συμβιβασμούς ζωής, άλλοτε συνειδητούς και άλλοτε υποσυνείδητους. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύει σήμερα, καθώς η ηλικιακή υπογονιμότητα μπορεί πλέον να προληφθεί. 

portrait
Παναγιώτης Ψαθάς, MD, PhD, μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος

«Εμείς ζούμε καθημερινά αυτή την αγωνία τους για την εξέλιξη της ζωής τους, όταν μας ρωτούν για την κατάψυξη ωαρίων. Αυτή η αγωνία ξαφνικά χάνεται μόλις καταψύξουν τα ωάριά τους, καθώς νιώθουν ότι κέρδισαν χρόνο για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως ακριβώς επιθυμούν, χωρίς συμβιβασμούς λόγω ηλικίας», λέει ο Παναγιώτης Ψαθάς, MD, PhD, μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος - ιατρός αναπαραγωγής και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life - IASO. 

Πρόληψη γυναικείας υπογονιμότητας που οφείλεται στην ηλικία

Η επιλογή της διατήρησης της γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων είναι ίσως η πιο σημαντική ευκαιρία στη ζωή μιας νέας γυναίκας, δηλαδή το να προλάβει αυτήν τη φυσική εξέλιξη που από μικρή ηλικία παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της, διαμορφώνει τον χαρακτήρα της και επιδρά καθοριστικά στην προσωπική της ανάπτυξη. 

Η έλλειψη του «κατάλληλου» συντρόφου, ο κυριότερος λόγος

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάνει τις γυναίκες να προγραμματίσουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι η έλλειψη συντρόφου, με το 84-88% των γυναικών που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία να αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να «συμβιβαστούν» απλώς επειδή το φυσικό παράθυρο της γονιμότητάς τους στενεύει. Εκτός από την έλλειψη συντρόφου, συνήθεις λόγοι είναι οι επαγγελματικές φιλοδοξίες, η αδυναμία ευελιξίας στον χώρο εργασίας, οι εκπαιδευτικοί στόχοι, η οικονομική ασφάλεια, η επιθυμία για ταξίδια, το πρόσφατο τέλος σε μια σχέση ή γάμο ή το γεγονός ότι δεν αισθάνονται έτοιμες για να αποκτήσουν παιδί. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να κρυοσυντηρήσουν τα ωάριά τους απλώς επειδή η διαδικασία καλύπτεται από τον εργοδότη τους.

Ολοένα περισσότερες γυναίκες εμπιστεύονται την κατάψυξη ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορεί να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα ωάρια που δεν έχουν καταψυχθεί και αυτό είναι μια πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification). 

Αποτελεσματική η κατάψυξη ωαρίων και σε μεγαλύτερες ηλικίες

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης επιστημονικής μελέτης που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη διατήρηση γονιμότητας, η οποία διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 70% των γυναικών που προχώρησαν σε κατάψυξη ωαρίων σε ηλικία μικρότερη των 38 ετών απέκτησαν μωρό αργότερα. Συνολικά, το 39% των γυναικών μεταξύ 27 και 44 ετών, με την πλειοψηφία τους να είναι μεταξύ 35 και 40 ετών κατά την κατάψυξη ωαρίων, απέκτησε τουλάχιστον 1 παιδί χάρη σε αυτά. Σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες που προχώρησαν σε απόψυξη περισσότερων από 20 ώριμων ωαρίων είχαν ποσοστό ζωσών γεννήσεων 58%. Μάλιστα, 14 γυναίκες που προχώρησαν στη διαδικασία σε ηλικία από 41 έως 43 ετών το έκαναν με επιτυχή αποτελέσματα. 

Ο Παναγιώτης Ψαθάς, MD, PhD, είναι μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος - ιατρός αναπαραγωγής και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – IASO.

ppsathas.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ