Το 1% της ελίτ του πλανήτη εκπέμπει ποσότητα αερίων ίση με τα δυο τρίτα των φτωχότερων

Το 1% της ελίτ του πλανήτη εκπέμπει ποσότητα αερίων ίση με τα δυο τρίτα των φτωχότερων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το 1% των πλουσιότερων ατόμων στον πλανήτη, παράγει σύμφωνα με νέα μελέτη, ίδια ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τα δυο τρίτα του φτωχότερου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, η κλιματική αλλαγή που τα τελευταία χρόνια πλήττει τον πλανήτη Γη, είναι μία κοινή πρόκληση και αφορά όλους τους ανθρώπους, ωστόσο κάποιοι ευθύνονται περισσότερο από άλλους.

Η έκθεση τονίζει πως οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το πρόβλημα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαξ Λόσον, εκ των συγγραφέων του κειμένου που δημοσιοποίησε η οργάνωση κατά της φτώχειας.

«Όσο πλουσιότερος είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τις προσωπικές εκπομπές σου κι αυτές που συνδέονται με τις επενδύσεις σου. Δεν έχεις ανάγκη τρίτο αυτοκίνητο, τέταρτες διακοπές, ούτε (...) να επενδύεις στη βιομηχανία τσιμέντου», εξήγησε ο Μαξ Λόσον.

Η έκθεση, με τίτλο «Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%», βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI) όσον αφορά τις εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση ανά εισοδηματική κατηγορία ως το 2019.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 1% των πλουσιότερων του κόσμου, δηλαδή 77 εκατομμύρια άνθρωποι, ευθύνεται για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών, και πρόκειται για ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπεται από το 66% των φτωχότερων, δηλαδή 5,11 δισεκ. ανθρώπων.

Το εισοδηματικό όριο για να συμπεριληφθεί κάποιος στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, προσαρμόζεται κατά χώρα, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το όριο είναι τα 140.000 δολάρια, ενώ στην Κένυα τα 40.000 δολάρια.

«Θεωρούμε πως αν οι κυβερνήσεις δεν υιοθετήσουν κλιματική πολιτική που θα είναι προοδευτική, θα προβλέπει δηλαδή πως οι άνθρωποι που κάνουν τις μεγαλύτερες εκπομπές θα καλούνται να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ καλές πολιτικές», καταλήγει ο κ. Λόσον.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να επιβληθεί ειδικό τέλος σε όσους παίρνουν πάνω από δέκα πτήσεις τον χρόνο, ή να επιβληθεί φόρος σε επενδύσεις που δεν είναι οικολογικές πολύ υψηλότερος από αυτόν στις πράσινες επενδύσεις, σημείωσε η Όξφαμ.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM