Μπορεί να απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και ολοένα περισσότερες χώρες να εναντιώνονται στη σεξουαλική βία εναντίον γυναικών εν καιρώ πολέμου, όμως σπάνια τιμωρείται.
Στις στις 14 Νοεμβρίου, η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ερευνά τη σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και ακρωτηριασμών, που φέρεται να διαπράχθηκαν από άνδρες της Χαμάς κατά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και άλλων ειδών σεξουαλικής βίας.
Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνεται στην Πολωνία ένα συνέδριο από ενώσεις για να συζητηθεί η υποστήριξη που θα δοθεί στις Ουκρανές γυναίκες, θύματα των κακοποιήσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Ο βιασμός γυναικών ως μέσο επίθεσης αποσταθεροποιεί ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφει μια κοινότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρισάρ Ματίς, πρόεδρος της Γυναικολογίας Χωρίς Σύνορα.
Οι γυναίκες είναι κατά βάση εκείνες που βιώνουν σεξουαλική βία σε περιόδους πολέμου, σε διαφορετικές ηπείρους και σε διάφορες εποχές, ιδίως κατά τις αποικιακές κατακτήσεις του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων.
«Ο βιασμός σε περιόδους πολέμου έχει απαγορευτεί εδώ και αιώνες, αλλά οι στρατοί δεν επιβάλλουν απαραίτητα αυτήν την απαγόρευση», εξηγεί στο AFP ιστορικός και διευθυντής ερευνών στο CNRS. Παράλληλα σημειώνει πως η απαγόρευση αυτή, θεσπίστηκε με στόχο τη διατήρηση της πειθαρχίας μεταξύ των στρατιωτών και όχι την προστασία των γυναικών.
Σχετικά με τις πιθανές ποινικές συνέπειες, «ο νόμος είναι μια ουσιαστική απάντηση, αλλά δεν στέκεται ακόμη στο ύψος της αποστολής του», λέει η δικηγόρος Σελίν Μπαρντέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Έγκλημα πολέμου ο βιασμός από το 1998
Ο βιασμός ορίζεται ως «έγκλημα πολέμου» στο Καταστατικό της Ρώμης του 1998 με το οποίο ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να συμπεριλάβουμε τη σεξουαλική βία στα κατηγορητήρια, συχνά λόγω προβλήματος αποδεικτικών στοιχείων, επειδή υπάρχουν μόνο μαρτυρίες», αναφέρει η δικηγόρος.
Με την ένωση της με τίτλο «Δεν είμαστε όπλα πολέμου», δημιούργησε ένα διαδικτυακό εργαλείο για τη συλλογή μαρτυριών από θύματα σε πολλές γλώσσες, που επιτρέπει την αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο για να υπάρχουν αποδείξεις.
Η ένωση «εργάζεται για την ανάπτυξη» αυτού του εργαλείου στο Ισραήλ για τη συλλογή συνεισφορών, ιδίως από μάρτυρες ή ιατροδικαστές, που συνδέονται με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Στη Γαλλία, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της δήμαρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό, υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αναγνωριστεί η επίθεση της Χαμάς ως «μαζική γυναικοκτονία».
«Πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, αλλά οι γυναίκες δεν σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι», υπογραμμίζει το κείμενο που ξεκίνησε η ένωση «Λόγια γυναικών».
Μαρτυρίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κάνουν λόγο για «κατάγματα στην πυελική χώρα» και πυροβολισμούς στα γεννητικά όργανα.
«Τους επιτέθηκαν, επειδή ήταν γυναίκες, στα γεννητικά τους όργανα, είναι σοβαρό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάγια, ακτιβίστρια θα συμμετάσχει σε διαδήλωση στο Παρίσι το Σάββατο με μια ομάδα που θα «τιμήσει τη μνήμη» των Ισραηλινών γυναικών «θυμάτων γυναικοκτονίας».
Με πληροφορίες του ΑΠΕ / ΜΠΕ - AFP
-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, trafficking, ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας, ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]