Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία παραμένουν σε τραγική κατάσταση εν μέσω εκτεταμένων παραβιάσεων όπως διαπιστώνει νέα έκθεση του ΟΗΕ.
«Η διεθνής ένοπλη σύγκρουση έχει οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζουν τόσο τους αμάχους όσο και τους μαχητές», αναφέρει η περίληψη της έκθεσης του ΟΗΕ.
Προστίθεται ότι το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) έχει «επαληθεύσει πολυάριθμες καταγγελίες για αυθαίρετη στέρηση της ζωής, αυθαίρετη κράτηση και εξαναγκαστική εξαφάνιση, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, καθώς και σεξουαλική βία που σχετίζεται με τη σύγκρουση».
Κατά την περίοδο αναφοράς, καταγράφηκαν συνολικά 5.987 απώλειες σχετικά με τον άμαχο πληθυσμό, με 1.605 νεκρούς και 4.382 τραυματίες. Οι αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότεροι, καθώς περιλαμβάνουν μόνο επαληθευμένα περιστατικά.
Ένας μεγάλος αριθμός απωλειών μεταξύ των αμάχων προήλθε από επιθέσεις με χρήση εκρηκτικών όπλων ευρείας έκτασης.
In her statement to the reports launch, @UNHumanRightsUA Head Matilda Bogner told about horrendous human cost, violence & ill-treatment of POWs in the context of the armed attack by the Russia against Ukraine. https://t.co/BfCLQ23sye
— UN Ukraine (@UN_Ukraine) March 24, 2023
Έκθεση του ΟΗΕ: Χτύπημα στο ενεργειακό δίκτυο
Από τον Οκτώβριο του 2022, τα ρωσικά πλήγματα με στόχο κρίσιμες ενεργειακές υποδομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 116 αμάχους και έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 379. Ακολούθησαν σημαντικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.
Οι υποδομές και η στέγαση έχουν επίσης πληγεί σε μεγάλο βαθμό, με ζημιές ή καταστροφές που προκλήθηκαν σε 107 ιατρικές εγκαταστάσεις και 179 εκπαιδευτικά κτίρια κατά την περίοδο αναφοράς.
Το δικαίωμα στην ασφάλεια, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγαση, την κοινωνική υποστήριξη και τις υπηρεσίες για άτομα με αναπηρίες, καθώς και την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, έχουν επίσης παραβιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση του OHCHR.
Έκθεση του ΟΗΕ: Συνοπτικές εκτελέσεις
Περίπου 21 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «τόσο με συνοπτικές εκτελέσεις όσο και με επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων πολιτών».
Υπήρξαν 214 καταγεγραμμένες περιπτώσεις (185 άνδρες, 24 γυναίκες και 5 αγόρια) αναγκαστικών εξαφανίσεων και αυθαίρετων κρατήσεων αμάχων σε έδαφος της Ουκρανίας που ήταν ή παραμένει υπό ρωσική κατοχή.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν τα θύματα στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους, στο δρόμο ,ή σε σημεία ελέγχου κατά τη διάρκεια των λεγόμενων διαδικασιών "φιλτραρίσματος"» αναφέρει η έκθεση. Το OHCHR κατέγραψε 10 περιπτώσεις (7 άνδρες, 3 γυναίκες) αναγκαστικών εξαφανίσεων και αυθαίρετων συλλήψεων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το OHCHR δήλωσε ότι ανησυχεί σοβαρά για την αυθαίρετη κράτηση, την αναγκαστική εξαφάνιση και τα βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση παιδιών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, το γραφείο δικαιωμάτων κατέγραψε την αναγκαστική εξαφάνιση πέντε αγοριών ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών.
«Όλα τα παιδιά υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση και, σε μία περίπτωση, το θύμα απελάθηκε στη Λευκορωσία», αναφέρεται στην έκθεση.
Έκθεση του ΟΗΕ: Σεξουαλική βία
Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το OHCHR κατέγραψε 133 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με τις μάχες (85 άνδρες, 45 γυναίκες, 3 κορίτσια), η πλειονότητα των οποίων έλαβε χώρα σε εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.
Υπάρχουν 109 περιπτώσεις που αποδίδονται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή στο προσωπικό των ρωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, αναφέρει η έκθεση.
Κατά την περίοδο αναφοράς, το OHCHR κατέγραψε τρεις περιπτώσεις βιασμού γυναικών σε μικρές κοινότητες όπου σταθμεύουν ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Το OHCHR κατέγραψε επίσης μεταφορές αμάχων σε περιοχές στα κατεχόμενα εδάφη ή πέρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, «’ορισμένες από τις οποίες μπορεί να ισοδυναμούν με αναγκαστικές μεταφορές ή απελάσεις».
Έκθεση του ΟΗΕ: Παραβιάσεις δικαιωμάτων στο έδαφος της ουκρανικής κυβέρνησης
Εντός των τμημάτων της Ουκρανίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου, το OHCHR τεκμηρίωσε 91 περιπτώσεις αναγκαστικών εξαφανίσεων και αυθαίρετων κρατήσεων (79 άνδρες, 12 γυναίκες) που διαπράχθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Οι περισσότεροι συλληφθέντες κρατήθηκαν ως ύποπτοι για συνεργασία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή για βοήθεια με κάποιο τρόπο.
Το OHCHR ανέφερε ότι τεκμηρίωσε την αυθαίρετη κράτηση 88 Ρώσων, που εισήλθαν νόμιμα στην Ουκρανία πριν από την έναρξη της εισβολής πέρυσι, αλλά στη συνέχεια δεν τους επετράπη να αποβιβαστούν από τα πλοία τους στην περιοχή της Οδησσού.