Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της τεχνητής νοημοσύνης»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της AI» Facebook Twitter
Φωτ. : EUROKINISSI
0

Για τις ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα και τις προκλήσεις που έρχονται μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στη χώρα. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις εξελίξεις που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Στόχος, τόνισε, είναι η χώρα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κωδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ένα από τα πιο περίπλοκα ηθικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε πως τον συναρπάζει αυτό το θέμα. Συμπλήρωσε δε, πως εκτός από τις μεγάλες ευκαιρίες με τις νέες εφαρμογές, δημιουργούνται και τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμιστικά ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις τομείς στο δημόσιο χώρο όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει ωφέλειες για το κοινωνικό σύνολο.

Αναφέρθηκε σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε θέματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων με πιο ακριβείς εκτιμήσεις, στον τομέα της υγείας, στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με μεγάλο αριθμό νέων εργαλείων για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, αλλά και στην εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα είναι πιο μεγάλες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζητήματα που συνδέονται με την παραγωγή κειμένων και ομιλίας.

Έδωσε επίσης έμφαση στην αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων, που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες, όπως η παραπληροφόρηση και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με παραμέτρους της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ζητήματα που απαιτούν την συνεργασία των τεχνολογικών εταιριών και των κρατών σε διεθνές επίπεδο.

Έθεσε επίσης επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το θέμα της λήψης αποφάσεων σε διάφορες επιμέρους διαδικασίες εργασιών κλπ. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασίζεται στη διάδραση με τον κόσμο. Αν εμείς μειώσουμε αυτή τη διάδραση, τι θα συμβεί;», διερωτήθηκε.

Στην επετειακή εκδήλωση της Google, επιβεβαιώθηκε επίσης η επένδυση που ανακοινώθηκε 14 μήνες πριν, για τη δημιουργία data center στη χώρα μας σε ορίζοντα τριετίας. Το κέντρο θα γίνει στην Αθήνα, και πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, η οποία αναμένεται έως το 2030, να συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΕΡΤ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM