ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τροπολογία για το μεταναστευτικό: Κυβέρνηση «δύο σε ένα»

Τροπολογία για το μεταναστευτικό: Κυβέρνηση «δύο σε ένα»  Facebook Twitter
Κάποιοι επισημαίνουν ότι στις δημοσκοπήσεις το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται καν στις πρώτες θέσεις και ότι αυτή την περίοδο δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες το ζήτημα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φωτ.: EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
0

H ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα έχει αναστατώσει αυτές τις μέρες τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως επειδή ο Αντώνης Σαμαράς παρενέβη ζητώντας την απόσυρσή της, αλλά και άλλοι βουλευτές ανέφεραν ότι αιφνιδιάστηκαν

Είναι αυτό ένα πραγματικό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει την πολιτική του κυριαρχία στο κέντρο και ταυτόχρονα η στάση του Σαμαρά τον βοηθά να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς στα δεξιά και λειτουργεί ως ανάχωμα;  

Αυτή, πάντως, είναι η τρίτη συνεχόμενη διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. μετά τη διαφωνία που εξέφρασε για τα ελληνοτουρκικά με την επίσκεψη Ερντογάν και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στα τρία αυτά ζητήματα η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί αρκετή γκρίνια στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και υπάρχει η ανησυχία μήπως αυτή διαμαρτυρηθεί στις ευρωεκλογές, που θεωρούνται ανώδυνες, ψηφίζοντας κάποιο άλλο κόμμα ή απέχοντας από αυτές. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, συνέβη σε κάποιον βαθμό στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι το έχει υπόψη αυτό, αλλά δεν θεωρεί ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη. 

Πιθανόν ο πρωθυπουργός το υπέθεσε ότι θα δυσαρεστούσε κάποιους, γι' αυτό επιχειρήθηκε να περάσει στα γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά η τροπολογία. Αν δεν είχε αντιδράσει έτσι ο Αντώνης Σαμαράς, το πιο πιθανό είναι ότι θα το είχαν καταφέρει. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμενε τόσο έντονη αντίδραση. 

Κάποιοι επισημαίνουν ότι στις δημοσκοπήσεις το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται καν στις πρώτες θέσεις και ότι αυτή την περίοδο δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες το ζήτημα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς με τη στάση του να προαναγγέλλει την ίδρυση νέου δεξιού κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. όμως έχει περάσει τα 70 (εντάξει, είναι μικρότερος από τον Μπάιντεν και τον Τραμπ) και αυτό το έχει κάνει ήδη μια φορά στο παρελθόν απέναντι σε έναν Μητσοτάκη. Οπότε μάλλον δεν μοιάζει πολύ πιθανό το σενάριο αυτό και για την ώρα, ίσως ο Αντώνης Σαμαράς να είναι περισσότερο ωφέλιμος παρά επικίνδυνος για το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικοί βουλευτές που δεν είδαν με καλό μάτι την τροπολογία σχολίαζαν ταυτόχρονα ότι δεν είναι λόγος αυτός για να γίνουν «αντάρτες». Ανέφεραν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έφερε την τροπολογία για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δέχεται καιρό τώρα πιέσεις από επιχειρηματίες που «δεν βρίσκουν χέρια» και για λόγους οικονομικούς. 

Πιθανόν ο πρωθυπουργός το υπέθεσε ότι θα δυσαρεστούσε κάποιους, γι' αυτό επιχειρήθηκε να περάσει στα γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά η τροπολογία. Αν δεν είχε αντιδράσει έτσι ο Αντώνης Σαμαράς, το πιο πιθανό είναι ότι θα το είχαν καταφέρει. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμενε τόσο έντονη αντίδραση. 

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η πρώτη «αντιπολιτευτική» αντίδραση που κατάφερε να αναστατώσει το Μέγαρο Μαξίμου δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τη δεξιά της πτέρυγα. Γι' αυτό προσπαθεί να κινητοποιήσει τον Άδωνη Γεωργιάδη ώστε να περιορίσει τη ζημιά.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στα δεξιά νιώθει πιο ευάλωτος και εκεί έχει τους περισσότερους δυσαρεστημένους εσωκομματικά. Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν, καραμανλικό στέλεχος υποστήριζε ότι ο Μητσοτάκης ακολουθεί την πολιτική του Κώστα Σημίτη και όχι της παράταξης τους. Αυτά περί «σημιτισμού και εκσυγχρονισμού» τα λένε και άλλοι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εκλαμβάνει ως αρνητικά.

Η τροπολογία, βάσει της οποίας θα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής και σε (ως τώρα) παράνομους μετανάστες, αν έχουν δουλειά, κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και συζητήθηκε την επόμενη ημέρα κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. 

Σήμερα θα ψηφιστεί και αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας από την αντιπολίτευση, αυτό μάλλον θα διευκολύνει τη Νέα Δημοκρατία παρά θα τη στριμώξει, γιατί καθιστά ευκολότερη τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Οι εκπλήξεις όμως δεν μπορεί να αποκλειστούν και μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία θα υπάρχει εγρήγορση.

Υπέρ της τροπολογίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Από την αντιπολίτευση, ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη Βουλή ζήτησε να μη δοθεί λάθος μήνυμα ότι η διέλευση είναι ελεύθερη στη χώρα, αλλά «να δοθεί λύση χωρίς φοβικότητα και με κανόνες όπως ζητούν οι παραγωγικές περιοχές». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αρνητικός ήταν ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» που ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας: «Τι λέμε τώρα εμείς εδώ; Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» είπε και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί για να μην είναι «τζάμπα μάγκας». Αρνητικός και ο πρόεδρος του κόμματος, «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, που δήλωσε ότι η «απόφαση αυτή ακυρώνει την Επανάσταση του ΄21».

Οπτική Γωνία
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ