Θετικά γνωμοδότησε, ομόφωνα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τις μελέτες που αφορούν στην αποκατάσταση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο.
Πρόκειται για τις μελέτες αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, για το κτήριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού από το 2001.
Το κτήριο των 6.500 τ.μ. θα αποκατασταθεί προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί το Διαχρονικό Μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 3.572.560 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Οι Καπναποθήκες Παπαπέτρου είναι κηρυγμένο μνημείο, άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή του Αγρινίου, επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. «Συγχρόνως, όμως, είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής ως μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων στον ελληνικό χώρο, ιδιαίτερα σε κτήρια που κατασκευάσθηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Με την έγκριση των μελετών γίνεται το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των Καπναποθηκών, σημείωσε η κ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας πως διασώζεται και αναβιώνει με νέα χρήση ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό συγκρότημα.
Καπναποθήκες Παπαπέτρου: Η ιστορία του κτηρίου
Το τετραώροφο κτήριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου βρίσκεται σε οικόπεδο 4.609 τ.μ., στη συμβολή των οδών Παλαμά και Μαβίλη, στο Αγρίνιο.
Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αναγέρθηκε το 1923, σύμφωνα με επιγραφή στην πρόσοψη του κτηρίου. Λειτούργησε με διάφορες χρήσεις έως το 1980, οπότε εγκαταλείφθηκε.
Στις όψεις του κτηρίου συνδυάζονται στοιχεία γερμανικής επιρροής Art Nouveau και διακοσμητικά στοιχεία Art Deco, σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ανακοίνωση. Στον πρώτο και τον τρίτο όροφο γινόταν η επεξεργασία καπνού. Στο ημιυπόγειο, τον δεύτερο και τον τέταρτο όροφο ήταν οι χώροι αποθήκευσης του καπνού.
Το υφιστάμενο κτήριο «διαθέτει ιδιαίτερη λειτουργική συμμετρική διάταξη που προσδιορίζεται από τα κύρια οικοδομικά, στατικά και μορφολογικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Στόχος της μελέτης είναι η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός τόσο του κτηρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου, η διατήρηση της μορφολογίας και των χαρακτηριστικών του μνημείου, όπως και η ανάδειξη της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής.