Nέο ρήγμα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να προκαλέσει σεισμό 7,3 Ρίχτερ

Nέο ρήγμα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να προκαλέσει σεισμό 7,3 Ρίχτερ Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Πέρασε ένας χρόνος από εκείνο το τρομακτικό πρωινό, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε δις, σε διάστημα λίγων λεπτών, με σεισμούς που έφτασαν τα 7,7 και 7,6 Ρίχτερ, ισοπεδώνοντας τεράστιες εκτάσεις στο Καχραμανμαράς και το Χατάι και σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων. Με τους φόβους για πιθανό σεισμό τεραστίων διαστάσεων στην Κωνσταντινούπολη να μεγαλώνουν, Τούρκοι σεισμολόγοι ανακάλυψαν νέο ρήγμα στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο καθηγητής δρ.Σουκρού Ερσόι ανακοίνωσε σε ζωντανή μετάδοση ότι βρέθηκε νέο ρήγμα στην περιοχή του Μαρμαρά. Δηλώνοντας ότι μια ζώνη ρήγματος εντοπίστηκε στην περιοχή μεταξύ του Γενίσεχίρ και του Καγιαπα  στην έρευνα που διεξήχθη από 3 πανεπιστήμια, ο Ερσόι είπε, «Δεν επηρεάζει τον αναμενόμενο μεγάλο σεισμό του Μαρμαρά. Είναι ένα ρήγμα που μπορεί να επηρεάσει τμήματα από την Προύσα έως τη Γιάλοβα (βυζαντινή Ελενούπολη). Ανάλογα με το μήκος του, μπορεί να προκαλέσει σεισμό 7,3 Ρίχτερ», είπε.

Δημοσίευσε τον παρακάτω χάρτη:

Τρόμος στην Τουρκία: Βρέθηκε νέο ρήγμα στον Μαρμαρά - «Αναμένουμε 7,3 Ρίχτερ» Facebook Twitter

Βασιζόμενος στην παραπάνω απεικόνιση ο καθηγητής Ερσόι είπε: «Αυτός ο χάρτης δείχνει τα ρήγματα που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς. Έχει προετοιμαστεί από το MTA και ανανεώνεται συνεχώς. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε 485 ρήγματα που μπορούν να δημιουργήσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 5,5 Ριχτερ. Αυτά προστίθενται συνεχώς. Η σεισμικότητα της Τουρκίας αυξάνεται. Εάν τα ρήγματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι ζωντανά, είναι σημαντικά. Μέχρι στιγμής, όταν μιλούσαμε για την περιοχή του Μαρμαρά, μιλούσαμε για τον βόρειο κλάδο που προέρχεται από τον κόλπο της Νικομήδειας».

Προσέθεσε δε πως στην περιοχή που συνδέεται με το εν λόγω ρήγμα, υπήρχαν δύο σημαντικά σημεία. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1912 στη Ραιδεστό και το ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό στο Κοτζαέλι το 1999.

 Το νέο ρήγμα Γενισεχίρ-Καγιάπα έχει μήκος 95 χιλιόμετρα

Ο καθηγητής κατά την ανάλυσή του επεσήμανε το εξής τρομακτικό: «Πρέπει να φοβόμαστε. Δεν υπάρχει μέρος που να μην επηρεαστεί» από έναν τέτοιο σεισμό, καθώς το σημείο που βρέθηκε το ρήγμα εκτός από την Κωνσταντινούπολη, θα επηρεάσει την Προύσα, τη Ραιδεστό τη Νικομήδεια, τα Πριγκηπονήσια και ανάλογα με το μέγεθός του άλλες πόλεις και χωριά πιο μέσα από τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά.

Προειδοποίηση για σεισμό και από τον Γκιορούρ

Σε προειδοποίηση για τεράστιο σεισμό που αναμένεται να χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη, προχώρησε και ο διαδημότερος Τούρκος σεισμολόγος καθηγητής Νατζί Γκιορούρ, ο οποίος συμμετείχε προ ημερών στο πρόγραμμα «Κωνσταντινούπολη και Σεισμός» στο πανεπιστήμιο στο Σαριγέρ.

Αναφέροντας και αυτός τους δύο σεισμούς του 1912 και του 1999, ο Γκιορούρ προσέθεσε: «Το μέσο από τα δύο είναι η Θάλασσα του Μαρμαρά και δεν έχει γίνει σεισμός από το 1766. Αυτό είναι ένα σεισμικό κενό. Ένα σεισμικό κενό στη γεωλογία δεν μπορεί ποτέ να συνεχιστεί, πρέπει να καλυφθεί. Αυτό το μέρος πρέπει να 'σπάσει', δεν μπορεί να παραμείνει αδιάσπαστο. Οι κινήσεις και η ενέργεια εκεί σίγουρα θα το 'σπάσουν'. Αυτό είναι το ρήγμα από τη Βόρεια Ανατολία. Έχει τη συνήθεια να μεταφέρει σεισμούς από την ανατολή προς τη δύση. Με άλλα λόγια, όπου το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει προκαλέσει σεισμό, το δυτικό του κομμάτι αποτελεί στόχο για τον επόμενο σεισμό. Στην πραγματικότητα, η αλυσίδα σεισμών από το 1939 έως το 2023 ήταν πάντα από την ανατολή προς τη δύση. Συνοψίζοντας, σίγουρα θα γίνει σεισμός μεγαλύτερου από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη» είπε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM