Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην μετατραπεί η Γάζα σε Αϊτή της Μεσογείου, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε την ανάγκη να βοηθηθεί η Γάζα με όποιο τρόπο είναι δυνατόν, ώστε να μην επικρατήσουν παράνομες ομάδες και να μην μετατραπεί η Γάζα σε Αϊτή της Μεσογείου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Κύπρο πρέπει να αναπτυχθεί αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη να διευκολυνθεί η χερσαία πρόσβαση από το Ισραήλ. Όπως είπε, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για βοήθεια στη Γάζα είναι χερσαία, «εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί υπάρχει όριο στα φορτηγά που μπορούν να φτάσουν- και υπάρχει όριο, αυτό είναι ξεκάθαρο- εάν έχουμε πλοία, ας φέρουμε βοήθεια με αυτόν τον τρόπο. Το πλοίο που πήγε από την Κύπρο στην Γάζα ήταν από ιδιωτικό οργανισμό, από ισπανική ΜΚΟ που παρέχει φαγητό στη Γάζα».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να τονωθεί το «κανάλι» του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. «Εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, είναι καλύτερο από το τίποτα. Είναι θετική πρωτοβουλία. Αλλά την ίδια ώρα, ο τρόπος να περάσει στη Γάζα όση βοήθεια χρειάζεται θα ήταν ανοίγοντας τα χερσαία σύνορα. Είναι σαν να την βοήθεια από αέρος» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι θα ήταν ευκολότερο να προσγειωθεί αεροπλάνο αλλά είναι κλειστό το αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο σημείο που πέφτει η βοήθεια.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «κατά τον ίδιο τρόπο ζητάμε από το Ισραήλ να ανοίξει λιμάνι και εκεί η Κύπρος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και ευχαριστώ την Κύπρο που είχε την ιδέα και ξεκίνησε να λειτουργεί». Υπογράμμισε επίσης ότι «όλοι οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς όρους και κανείς δεν πρέπει να κάνει παζάρια με τις ζωές των αμάχων». Παράλληλα, μιλώντας για την Αϊτή μίλησε για «τυπικό παράδειγμα αποτυχημένου κράτους στα χέρια συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος». Συνέκρινε επίσης την χώρα με τη Γάζα λέγοντας ότι και εκεί «βλέπουμε την ανάπτυξη συμμοριών, βλέπουμε την ανάπτυξη δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τη φρικτή κατάσταση. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια, πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανθρώπινη στήριξη για να μην μετατραπεί η Γάζα σε Αϊτή της Μεσογείου».
Την ανησυχία της ΕΕ για τον λιμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη Γάζα - μια κατάσταση που προβλέπεται να επιδεινωθεί γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες - εκφράζουν επίσης, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς. Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την αξιολόγηση του ολοκληρωμένου πλαισίου καταγραφής ασφάλειας τροφίμων (IPC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει την εξέλιξη της χειρότερης δυνατής πρόβλεψης για τη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Γάζα αντιμετωπίζει ήδη λιμό, με το 100% των ανθρώπων να εκτιμάται ότι βρίσκονται σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με το IPC. Στις βόρειες επαρχίες της Γάζας, το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει επικείμενο λιμό», αναφέρουν ο Ζ. Μπορέλ και ο Γ. Λέναρτσιτς. Σημειώνουν, επίσης, ότι στο κέντρο και στις νότιες επαρχίες, το 50% των ανθρώπων αντιμετωπίζει καταστροφικές συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας και η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ενώ ο λιμός είναι πιθανό να επηρεάσει και τον Νότο. «Αυτό είναι πρωτοφανές. Καμία ανάλυση IPC δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας πουθενά στον κόσμο», υπογραμμίζεται. «Ήδη γινόμαστε μάρτυρες, με τρόμο, θανάτου παιδιών από την πείνα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «η πείνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό όπλο».
«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ένας φυσικός κίνδυνος αλλά μια ανθρωπογενής καταστροφή και είναι ηθικό μας καθήκον να το σταματήσουμε. Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει λόγω της σύγκρουσης, ένα μεγάλο μέρος είναι παιδιά, και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα λόγω της πείνας ή των ασθενειών. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει την καταστροφή. Υπάρχει απόλυτη επιτακτική ανάγκη να δράσουμε τώρα», τονίζουν ο Ζ. Μπορέλ και ο Γ. Λέναρτσιτς. Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΕΕ διερευνά όλα τα δυνατά μέσα παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ρίψεων και των θαλάσσιων διαδρόμων - μέσα που δεν αντικαθιστούν το πλήρες και άνευ όρων άνοιγμα της χερσαίας πρόσβασης. Οι δύο αξιωματούχοι προτρέπουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη, ανεμπόδιστη και ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να συνεργαστεί με την UNRWA και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς. «Η ΕΕ αναγνωρίζει το βασικό τους έργο και παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλειά τους και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όσους έχουν ανάγκη».
Το 2024, η ΕΕ διέθεσε αρχικά πάνω από 125 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη, από τα οποία πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται ειδικά για επισιτιστική βοήθεια και για την κάλυψη υγείας και άλλων βασικών αναγκών. Επιπλέον 68 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων εντός της Γάζας και σε ολόκληρη την περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία. Η ΕΕ παρέχει επίσης διατροφική βοήθεια μέσω πτήσεων «Humanitarian Air Bridge» για τον πληθυσμό της Γάζας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ