Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

are brain games good for you fcab
0

Οι ανάγκες μας σε θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής, τον βαθμό άσκησης, την πνευματική εργασία, το πόσο καλά ή πρόχειρα διατρεφόμαστε και την εποχή. Την άνοιξη, που ο καιρός ανοίγει και κάνουμε περισσότερα, αθλούμαστε περισσότερο, περπατάμε περισσότερο, τολμάμε τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα, έχουμε ανάγκη από επαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών στοιχείων που μας εξασφαλίζουν ενέργεια και τόνωση. Επιπλέον, αυτή την εποχή χρειαζόμαστε καλό ύπνο, ειδικά τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι που ετοιμάζονται για σχολικές ή πανεπιστημιακές εξετάσεις.

Η καλή λειτουργία του οργανισμού προϋποθέτει καλή εγκεφαλική λειτουργία, επιπλέον ενέργεια και έλεγχο του στρες με ήρεμο ύπνο. Δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας να τρώμε σωστά κάθε μέρα ή να ζούμε σε ένα απαλλαγμένο από στρες περιβάλλον. Ειδικά το δεύτερο είναι από δύσκολο έως αδύνατο, καθώς οι πόλεις μας δεν είναι φιλικές στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα προβλήματα του λεκανοπεδίου Αττικής, π.χ. το κυκλοφορικό, η έλλειψη πρασίνου κ.λπ. Έχουμε, λοιπόν, καθημερινά, τις πολυβιταμίνες και τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής συμμάχους για να τα βγάλουμε πέρα με μια απαιτητική καθημερινότητα.

Συμβουλές για μαθητές, αθλητές και εργαζόμενους

Αυτή την εποχή χρειαζόμαστε πρωτίστως brain food, δηλαδή τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως είναι τα ψάρια που συνδυάζουν πρωτεΐνη με φώσφορο και ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, πρέπει να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών B, o σίδηρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιταμίνη D, η οποία συμμετέχει σε όλες τις οργανικές λειτουργίες.

Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο

Χρειαζόμαστε και τονωτικά συστατικά που υπάρχουν στις πολυβιταμίνες, π.χ. το εκχύλισμα του ginseng, του ginkgo biloba και άλλα συστατικά από super foods, όπως το cranberry και το goji berry. Τα συμπληρώματα που εστιάζουν στις βιταμίνες C και B βοηθούν και στον έλεγχο του στρες και στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και των κυττάρων μας από τη φθορά που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, το οποίο δεν οφείλεται μόνο στα τοξικά του περιβάλλοντος (ήλιος, ρύπανση) αλλά και σε εκείνες τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται πάντα στον οργανισμό μας ως υποπροϊόν των βιοχημικών οργανικών αντιδράσεων.

 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για το αν οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, με ή χωρίς γεμάτο στομάχι. Οι καθηγητές Κλινικής Φαρμακολογίας συμφωνούν ότι τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα καλό είναι να μη λαμβάνονται ταυτόχρονα με το φαγητό ώστε να μην αλλάζει το περιβάλλον του στομάχου και να μην αλλάζει και το pH του. Οι βιταμίνες που περιέχουν τονωτικά στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα στην ημέρα και να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους το βράδυ, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος.

Το βράδυ, αντίθετα, λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη, που παίρνουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ύπνο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και της αντιστροφής του μοτίβου ύπνου – εγρήγορσης, π.χ. πολλοί μαθητές ή φοιτητές διαβάζουν το βράδυ και κοιμούνται μέχρι αργά το πρωί. Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο που προηγείται του καλοκαιριού. 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν δημιουργούν εθισμό, αλλά δεν πρέπει και να αποτελούν άλλοθι για να μην τρώμε σωστά και υγιεινά. Επιπλέον, ο ρόλος τους ακυρώνεται όταν κάνουμε καταχρήσεις. Πρέπει να απέχουμε από αλκοόλ και κάπνισμα, και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση junk food. Σημαντική είναι και η καλή ενυδάτωση, με το νερό να είναι το κατεξοχήν ενυδατικό υγρό για τον οργανισμό. 

 
Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ