Τα vegan κρέατα δεν ωφελούν την καρδιά περισσότερο από το αληθινό κρέας, λέει νέα μελέτη

Τα vegan κρέατα δεν ωφελούν την καρδιά περισσότερο από το αληθινό κρέας, λέει νέα μελέτη Facebook Twitter
0

Ερευνητές, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ανακάλυψαν ότι τα vegan προϊόντα δεν παρέχουν σαφή οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός πως τα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης (PBMA) ή πιο απλά τα vegan κρέατα, περιβάλλονται από μία θετική αύρα, χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 82 συμμετέχοντες που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου δύο έδειξε ότι τα φυτικά προϊόντα κρέατος ενδέχεται να μην προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία σε σχέση με τα παραδοσιακά κρέατα. Η μελέτη που διεξήχθη σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, χώρισε τους συμμετέχοντες σε δύο διατροφικές ομάδες: η μία κατανάλωνε κανονικό κρέας και η άλλη εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης.

Οι αρχικές και οι μεταγενέστερες εξετάσεις αίματος αξιολόγησαν την καρδιομεταβολική υγεία των εθελοντών, παράλληλα με την παρακολούθηση του σακχάρου σε πραγματικό χρόνο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στους βασικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των δύο ομάδων.

Ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, όσοι κατανάλωναν κρέατα φυτικής προέλευσης παρουσίασαν αύξηση κατά 42,5% στην πρόσληψη νατρίου, σε αντίθεση με όσους έφαγαν κανονικό κρέας, οι οποίοι παρατήρησαν μάλιστα μείωση. Επιπρόσθετα, μέτριες βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση σημειώθηκαν μόνο στην ομάδα που κατανάλωσε κρέας.

Ο δρ Σουμάντο Χαλντάρ λέκτορας επιστήμης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ και συγγραφέας της μελέτης, επέκρινε την τρέχουσα γενιά κρεάτων φυτικής προέλευσης, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και συχνά φορτωμένα σε αλάτι, κορεσμένα λίπη και πρόσθετα. Τόνισε την ανάγκη η βιομηχανία τροφίμων να καινοτομεί και να παράγει πιο υγιεινές και πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις κρέατος που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τα γνωστά οφέλη που επιφέρει στην υγεία μια παραδοσιακή διατροφή με βάση τα φυτά που αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Είπε: ««Όπως έχει, οι επιλογές PBMA που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην αγορά δεν προσφέρουν τα ίδια πλεονεκτήματα για την υγεία με μια παραδοσιακή διατροφή με βάση τα φυτά, που γενικά αποτελείται από ολόκληρα τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και μια πληθώρα φρούτων και λαχανικών. Αυτό δίνει ώθηση στη βιομηχανία τροφίμων να επαναξιολογήσει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, ώστε όχι μόνο να έχουν καλή γεύση, αλλά και να έχουν βελτιωμένες διατροφικές ιδιότητες και να είναι πιο προσιτά για ολόκληρο τον πληθυσμό», κατέληξε».

Με πληροφορίες από Bournemouth University, The American Journal of Clinical Nutrition

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM