Την αντίθεσή τους για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας που κατέθεσε εκ νέου το υπουργείο Υγείας.
Η επίμαχη τροπολογία -που είχε αποσυρθεί πριν από δύο εβδομάδες μετά από έντονες αντιδράσεις, σχετικά με τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ- κατατέθηκε τελικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους».
Σύμφωνα με την τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, καθώς και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οι ιδιώτες γιατροί, κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές και δαπάνες αποδοχών, όπως και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών και ειδικότερα εκείνων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες».
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, υποστηρίζοντας πως «η παροχή σε ιδιώτες ιατρούς της δυνατότητας χρήσης των δημόσιων υποδομών υγείας για την εξυπηρέτηση της οικονομικής τους δραστηριότητας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για τη δημόσια υγεία και να εγγυάται το κοινωνικό κράτος δικαίου, σύμφωνα με τα άρθρα 21 παρ. 3 και 25 του Συντάγματος αντίστοιχα».
Για μια «ολέθρια» και «κατάπτυστη» ρύθμιση έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κινείται στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», καθώς δεν προχώρησε σε διάλογο και διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα και την αντιπολίτευση.
«Στηρίζουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για την επαίσχυντη αυτή τροπολογία», είπε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, και πρόσθεσε ότι είναι μια τροπολογία που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ, παραβιάζει τις αρχές, τόσο του κράτους δικαίου όσο και της ισότητας και την υποχρέωση του κράτους να παρέχει υπηρεσίες με μόνιμους υπαλλήλους και όχι με ιδιώτες.
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΠΑΣΟΚ και προέβλεψε ότι το ΕΣΥ διαλύεται και πηγαίνει προς την ιδιωτικοποίηση. Επικαλέστηκε στοιχεία για τον μέσο όρο των υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, από τον οποίο, όπως τόνισε, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά. «Είναι ντροπή να κλείνεις το μάτι στους γιατρούς και τους ασθενείς που έχουν πέντε φράγκα στην τσέπη τους ότι θα βρουν την υγεία τους αλλά οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στις λίστες του θανάτου, του υπουργού Υγείας», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης».
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ