ΗΠΑ: Πάνω από 17 οι νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους σε Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα

ΗΠΑ: Πάνω από 17 οι νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους σε Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα Facebook Twitter
φωτ.: Χ
0

Σφοδρές καταιγίδες, με ανεμοστρόβιλους, έπληξαν πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, της Οκλαχόμα και του Αρκάνσας το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους εν μέσω ίχνους ισοπεδωμένων σπιτιών και κατεδαφισμένων γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Τέξας, επτά στο Αρκάνσας, δύο στην Οκλαχόμα και ένας στο Κεντάκι, από τις καταιγίδες και τους ανεμοστρόβιλους. Το επικίνδυνο σύστημα καταιγίδων παρέμεινε απειλή καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής, με 15 εκατομμύρια ανθρώπους από την Ιντιάνα έως το νότιο Μιζούρι να υπόκεινται σε προειδοποίηση ενισχυμένου κινδύνου για έντονα καιρικά φαινόμενα. Ισχυροί άνεμοι, χαλάζι και ξαφνικές πλημμύρες είναι πιθανές σε ορισμένες περιοχές, με πιθανότητα περισσότερων ανεμοστρόβιλων εν μέσω ισχυρών καταιγίδων, δήλωσε ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ζακ Τέιλορ.

Έως και 25 πιθανοί ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν γύρω από την Οκλαχόμα, το Τέξας, το Κάνσας, το Αρκάνσας και το νότιο Μισισιπή, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το σύστημα καταιγίδων έριξε χαλάζι και ισχυρούς ανέμους σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας, ανέφερε το κέντρο.  

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ είπε ότι η δραστηριότητα των ανεμοστρόβιλων επεκτάθηκε για περίπου 50 μίλια στην πολιτεία του, καταστρέφοντας περισσότερα από 200 σπίτια και κατασκευές και τραυματίζοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους. «Ήταν μια οδυνηρή εβδομάδα με χαμένες ζωές, περιουσίες που έγιναν ερείπια. Οι ελπίδες και τα όνειρα των οικογενειών και των μικρών επιχειρήσεων του Τέξας έχουν κυριολεκτικά συντριβεί από θύελλα μετά από καταιγίδα», είπε, αναφερόμενος νωρίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα που  έπληξαν την περιοχή του Χιούστον.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι καταιγίδες έπληξαν την αγροτική κομητεία Κουκ του Τέξας, περίπου 80 μίλια βόρεια του Ντάλας, με τουλάχιστον έναν εμφανή ανεμοστρόβιλο να ξεσπά γύρω στις 22:45, σύμφωνα με τον σερίφη Ρέι Σάπινγκτον. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις ενήλικες και τέσσερα παιδιά, πέθαναν στην καταστροφή. Περιλαμβάνουν έναν αδελφό και μια αδερφή, ηλικίας 2 και 5 ετών, είπε. Επιπλέον, η καταιγίδα κατέστρεψε ένα ταξιδιωτικό κέντρο στον αυτοκινητόδρομο όπου οι άνθρωποι είχαν πάει για να βρουν καταφύγιο, είπε ο Σάπινγκτον. Αν και το κέντρο διαλύθηκε, δεν υπήρξαν θύματα, είπε. 

Η καταιγίδα επηρέασε 11 κομητείες σε όλο το Αρκάνσας και οι αξιωματούχοι ανέφεραν επτά θύματα που σχετίζονται με την καταιγίδα: τρεις στην κομητεία Μπέντον, δύο στην κομητεία Μάριον, μία στην κομητεία Μπάξτερ και μία στην κομητεία Μπούν. "Έχουμε περίπου 17.000 κατοίκους και δεν νομίζω ότι κανένας από αυτούς έχει δύναμη", δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μάριον, Γκρεγκ Αλεξάντερ. «Κάνει ζέστη και υγρασία». Ο δικαστής της κομητείας άνοιξε ένα κτίριο στον τοπικό εκθεσιακό χώρο για να δροσιστούν οι άνθρωποι και να βρουν φαγητό και νερό.

Στην Οκλαχόμα, η καταιγίδα σκότωσε δύο ανθρώπους στην κομητεία Mayes και τραυμάτισε τουλάχιστον άλλους έξι, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο θάνατος στο Κεντάκι σημειώθηκε στην πόλη Λούισβιλ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κρεγκ Γκρίνμπεργκ.

Αξιωματούχοι στην κομητεία Ρότζερς της Οκλά, δήλωσαν ότι οι αναφορές για ανεμοστρόβιλο εκεί επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αρκετές περιοχές να αντιμετωπίζουν πτωμένα δέντρα και καλώδια ρεύματος, καθώς και κατεστραμμένα σπίτια.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Διεθνή / Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Το Λονδίνο φαίνεται αποφασισμένο να διεξάγει μια δημόσια δικαστική μάχη με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που αναζητά τρόπους να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
LIFO NEWSROOM
Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM