Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από τις 25 Ιουνίου, ώστε η Ουκρανία να γίνει μέλος του μπλοκ για να ενισχύσει το ηθικό του Κιέβου, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεράσει πλήρως τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.
Σχεδόν και τα 27 κράτη μέλη υποστήριξαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα ζητήματα που έθεσε η ουγγρική κυβέρνηση περιέπλεξαν μια συμφωνία για το πλαίσιο που θα επέτρεπε στο μπλοκ να ξεκινήσει τις συνομιλίες.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών και αρχών για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία τον Δεκέμβριο.
Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου, πίεζε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η Ουγγαρία, η οποία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου, καθυστερεί τη διαδικασία ένταξης με το Κίεβο και εμποδίζει τη βασική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την ουκρανική κυβέρνηση. Οι πρεσβευτές της ΕΕ συζήτησαν την Τετάρτη τα διαπραγματευτικά πλαίσια για την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ουγγαρία συνεχίζει να μπλοκάρει μια απόφαση, επικαλούμενη ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ουγγρικών μειονοτήτων στην Ουκρανία, μια μακροχρόνια απαίτηση που οι Βρυξέλλες και το Κίεβο επιμένουν ότι έχει αντιμετωπιστεί, είπαν οι άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές. Η Βουδπαέστη ζήτησε επίσης άλλες σημαντικές αλλαγές στο ενταξιακό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με το εμπόριο, τη διαφθορά και τη γεωργία, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα, είναι απίθανο να ληφθεί απόφαση την Τετάρτη και θα μπορούσε να έρθει όταν οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρωθούν για ένα άτυπο δείπνο στις 17 Ιουνίου μετά τις Ευρωεκλογές. Ακόμη και με το πράσινο φως από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν χρόνια, καθώς ο δρόμος προς την ένταξη είναι μακρύς και περίπλοκος. Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ και η αίτησή της διήρκεσε 10 χρόνια πριν γίνει επίσημα αποδεκτή το 2013.
Με πληροφορίες από Bloomberg