Ευρωεκλογές 2024: Πώς η Κύπρος «υποκλίθηκε» στο φαινόμενο Φειδίας - Η δύναμη από τα social και η αγκαλιά με τον Ίλον Μασκ

Κύπρος: Το φαινόμενο Φειδίας- Πώς κατάφερε να βγει τρίτος με «όπλο» του τα social media Facebook Twitter
Φειδίας Παναγιώτου - Ίλον Μασκ/ Φωτ.: Instagram
0

«Έχουμε power εμείς οι influencers και οι youtubers» υποστήριζε ο Φειδίας Παναγιώτου τον περασμένο Φεβρουάριο,  καθώς ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για τις Ευρωεκλογές 2024 στον αέρα της κυπριακής εκπομπής «με αγάπη Χριστιάνα», φορώντας μόνο ένα σορτς, το πάνω μέρος ενός κουστουμιού και τρεις γραβάτες. 

Τέσσερις μήνες μετά θα εκλεγόταν ευρωβουλευτής, έχοντας κατακτήσει την τρίτη θέση στις Ευρωεκλογές της Κύπρου με ποσοστό σχεδόν 20%. Μάλιστα, η επιτυχία του ήταν τέτοια που στέρησε τη μία από τις δύο έδρες του ΑΚΕΛ και άφησε εκτός Ευρωκοινοβουλίου την ΕΔΕΚ. Με βάση τα ποσοστά που διαμορφώθηκαν με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ισχύουν τα εξής:


* ΔΗΣΥ 24,7% (2 έδρες)
* ΑΚΕΛ 21,7% (1 έδρα)
* Φειδίας Παναγιώτου 19,4% (1 έδρα)
* ΕΛΑΜ 11.2% (1 έδρα)
* ΔΗΚΟ 9,6% (1 έδρα)

Με το μότο «σας αγαπώ όλους» που ενίοτε συνοδεύεται και από τον σχηματισμό καρδιάς α λα Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Φειδίας Παναγιώτου δεσμεύτηκε να αλλάξει την Ευρώπη. Θα το κάνει;

@fidiaspanayiotou♬ πρωτότυπος ήχος - Fidias Panayiotou

Ο 25χρονος youtuber - tiktoker Φειδίας Παναγιώτου κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής - λαμβάνοντας ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα -  με μοναδικό «όπλο» την υπερπροβολή του εαυτού του σε όλα τα mainstream social media. Χάρη σε αυτά, κατάφερε να πείσει τον κόσμο ότι η ψήφος σε ένα άτομο χωρίς ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις είναι προτιμότερη από όσους «ψηφίζουμε εδώ και πενήντα χρόνια. Είδαμε τα χαΐρια τους» ,όπως είχε απαντήσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου, Πολίτης 107,6 fm, μιλώντας για το Κυπριακό. 

@fidiaspanayiotou♬ original sound - Fidias Panayiotou

«Γιατί να σας πω ψέματα ρε παιδιά. Δεν είμαι ούτε πολιτικός, ούτε ξέρω πολλά πράγματα για την Ευρώπη, ούτε για τα πολιτικά. Αλλά, όπως δεν ήξερα ούτε για το youtube, ούτε για τα υπόλοιπα που έχω κάνει, έτσι και τώρα θα προσπαθήσω να κάνουμε ένα ταξίδι όλοι μαζί. Θα τα δούμε στο youtube και θα μάθουμε και για την Ευρώπη και για την πολιτική» είχε επισημάνει στο ίδιο πάνελ εκπομπής που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Την ίδια ώρα, η παρέα του πάνελ τον αποθέωνε για το ξεχωριστό content του. 

Και πράγματι το περιεχόμενό του ήταν εντυπωσιακό. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν πολλά. Αρκεί το γεγονός ότι είχε κατασκηνώσει για μέρες έξω από την SpaceX με μοναδικό αίτημα να γνωρίσει από κοντά τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη - και ιδιοκτήτη της διαστημικής εταιρείας - Ίλον Μασκ. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες (φτάνοντας ακόμα και έξω από τα γραφεία του τότε Twitter) αλλά ναι, ήρθε η στιγμή που γνώρισε - και αγκάλιασε - τον Ίλον Μασκ. Και αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο. Το «φαινόμενο Φειδίας» χτιζόταν. 

«Παιδιά, δεν το πιστεύκω. Έγινα ευρωβουλευτής. Σας αγαπώ πραγματικά. Εσείς το κάνατε αυτό, όχι εγώ» πανηγύρισε χτες το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας ο Φειδίας μπροστά στον ιερέα πατέρα του, στη μητέρα του στους παππούδες του, στα 5 αδέλφια του και στους εκατοντάδες ψηφοφόροι και followers που έμαθαν από τα social media πού θα κάνει δηλώσεις ο πολιτικός που εμπιστεύτηκαν για την επόμενη πενταετία και έτρεξαν να τον γνωρίσουν από κοντά. 

«Δεν είναι μόνο στην Κύπρο που γράφουμε ιστορία, είναι παγκοσμίως» είπε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας: «Φτάνει να είμαστε τελευταίοι και να αντιγράφουμε τους άλλους. Πρέπει να πρωτοπορήσουμε και εμείς».

Δηλώσεις έκανε, μεταξύ άλλων, και η μητέρα του αναφέροντας,  ότι «η σημερινή μέρα για μένα είναι κάτι το ξεχωριστό. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα και δεν πιστεύαμε ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος».

Συμπλήρωσε ότι «ξέραμε πώς οι ανεξάρτητοι δεν παίρνουν μεγάλο ποσοστό. Είναι μεγάλη η συγκίνηση μας. Θέλω να συγχαρώ και τους υπόλοιπους πέντε ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί. Είμαι σίγουρη ότι η συνεργασία τους με τον Φειδία θα είναι πολύ σημαντική για το καλό της Κύπρου».

Φειδίας Παναγιώτου: Πώς εξηγείται το φαινόμενο του «απολιτίκ» νικητή

Ο Κύπριος εκλογολόγος αναλυτής Νάσιος Ορεινός ανέφερε ότι ο Φειδίας έλαβε ψήφους από: νέους ψηφοφόρους, ψηφοφόρους παραδοσιακών κομμάτων, ψήφους από άτομα που δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν. Οι ψηφοφόροι του 24χρονου youtuber είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των κομμάτων. Πρόκειται για μια «μάζα που ήθελε να τιμωρήσει», όπως υπογράμμισε ο εκλογολόγος.

Απαντώντας στην ερώτηση, «πώς έγινε όλο αυτό», ο Νάσιος Ορεινός, μιλώντας στο Sigma Live εξήγησε ότι πρόκειται για άτομα που ήθελαν να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα. Τις τελευταίες δυο βδομάδες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν ανεβασμένο αλλά σε καμιά περίπτωση δεν του έδιναν τέτοια ποσοστά. Ο Νάσιος Ορεινός απαντώντας στην ερώτηση για ποσοστά των δημοσκοπήσεων, είπε πως ο Φειδίας ουσιαστικά «χρησιμοποίησε» το υψηλότερο ποσοστό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις με αναγωγές. Ο κόσμος όπως είπε ο κ. Ορεινός είδε την προοπτική νίκης και συμπορεύτηκε με αυτήν.

«Ο Φειδίας κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων που κουράστηκαν να ακούνε λόγια. Τους μίλησε απλά και κατανοητά για όσα ξέρει. Μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι πρέπει να αλλάξει το σχολείο το οποίο διώχνει τα παιδιά, είπε ότι δεν τα ξέρει όλα και ότι είναι έτοιμος να μάθει. Σίγουρα τον ψήφισαν πολλοί που ταυτίστηκαν μαζί του, αφού εκτίμησαν την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και τον αντισυμβατικό τρόπο που λειτούργησε ως νέος στην πολιτική. Έκανε παρεμβάσεις στα ραδιόφωνα μιλώντας από το κρεβάτι του, όπως έλεγε, χθες εμφανίστηκε στο στούντιο του ΑΛΦΑ με κοντοπαντέλονο και φανέλα, επίσης μιλά στην κυπριακή διάλεκτο. Βεβαίως, υπάρχουν και οι άλλοι: Τον ψήφισαν και αυτοί που ήθελαν να τιμωρήσουν τα κόμματά τους, αλλά και όσοι ήθελαν να γελοιοποιήσουν το σύστημα» γράφει ο Κύπριος δημοσιογράφος, Διονύσης Διονυσίου, στον Πολίτη Κύπρου σήμερα. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ξητοκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Διεθνή / «Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ξητοκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Το πρωί του Σαββάτου, λουόμενοι σε beach bar στο Εϊλάτ του Ισραήλ, ακούν να βγαίνει στα μεγάφωνα ο εκπρόσωπος των IDF, ο οποίος ανακοινώνει με ένα λιτό μήνυμα: «Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός»
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Διεθνή / Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη, ο Γκέρσκοβιτς απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Διεθνή / Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Αυτό το πρωί παραμένουν δύο αναπάντητα ερωτήματα: Αν ο Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός και αν η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί σε έναν νέο, ολοκληρωτικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Διεθνή / Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Ο δήμαρχος του Castelvetrano, Τζοβάνι Λεντίνι, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον ιδιοκτήτη του σινεμά να προβάλει την ταινία, «ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να τη δουν»
LIFO NEWSROOM