Ζορντάν Μπαρντελά: Με selfies και βίντεο στο TikTok η καμπάνια του Γάλλου ακροδεξιού νικητή των ευρωεκλογών

Ζορντάν Μπαρντελά: Με selfies και βίντεο στο TikTok η καμπάνια του Γάλλου ακροδεξιού νικητή των ευρωεκλογών Facebook Twitter
Ζορντάν Μπαρντελά/ Φωτ.: EPA
0

Ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι αναμφισβήτητα ο Εθνικός Συναγερμός (RN) με επικεφαλής τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών το ακροδεξιό κόμμα έλαβε ποσοστό 31,47%, σχεδόν διπλάσιο από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν με επικεφαλής την «άγνωστη» Βαλερί Αγιέρ.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης η επιτυχία του Εθνικού Συναγερμού οφείλεται εν μέρει και στον τρόπο που ο φιλόδοξος Μπαρντελά «δούλεψε» την εικόνα του για να γοητεύσει τη νέα γενιά. Με selfies και βίντεο στο TikTok και στο Instagram κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού επικοινώνησε με τους νέους Γάλλους ψηφοφόρους.

«Έχουμε επενδύσει πολλά στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι ένας τρόπος να μιλήσω στους νέους, σε αυτές τις εκλογές προσπαθώ να πολιτικοποιήσω τους νέους», είχε δηλώσει ο Μπαρντελά στο ραδιόφωνο France Inter την περασμένη Τετάρτη.

Το 32% των νέων από 18 έως 34 ετών ψήφισαν τον Εθνικό Συναγερμό

Προφανώς η προεκλογική εκστρατεία μέσα από τα social media απέδωσε καρπούς στο κόμμα της ακροδεξιάς αφού το 32% των νέων από 18 έως 34 ετών ψήφισαν τον Εθνικό Συναγερμό, το 5% έριξε την ψήφο του στην Βαλερί Αγιέρ, το 20% στην Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise) του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν και το 10% στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου για τα μέσα ενημέρωσης BFMTV, RMC και La Tribune Dimanche.

Ο Μπαρντελά κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συναντούσε τους ψηφοφόρους, παράλληλα εμφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκπομπές ενώ η ομάδα του δεν σταματούσε να τροφοδοτεί με ειδήσεις και πληροφορίες τους λογαριασμούς του σε TikTok και Instagram, έχοντας ως στόχο τους νέους ψηφοφόρους από 18 μέχρι 35 ετών. Με 1,3 εκατ. ακολούθους στο Instagram και 550.000 στο TikTok ο Ζορντάν Μπαρντελά σε όλες τις μετακινήσεις του την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας είχε μαζί του τον φωτογράφο Ραφαέλ Ατάλ και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Ραφαέλ Ρίμπλ, οι οποίοι τον βιντεοσκοπούσαν συνεχώς και αμέσως έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει πως τα μέλη της ομάδας του Μπαρντελά κάνουν λόγο για νέους να συρρέουν στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις για μια selfie με τον ανερχόμενο πολιτικό της γαλλικής ακροδεξιάς ενώ δημοσιογράφοι περιγράφουν πως στις ομιλίες του τα νεαρά κορίτσια σπρώχνονται για να τον πλησιάσουν, να βγάλουν μια selfie μαζί του και αμέσως μετά να την αναρτήσουν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκλεκτός της Μαρίν Λεπέν γνωρίζει καλά πως το TikTok είναι η κύρια πηγή πληροφοριών για τους νέους 12 έως 15 ετών στη Γαλλία. Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη του Pew Research Center, το 32% των νέων 18-24 ετών χρησιμοποίησε το TikTok για ενημέρωση το 2023. 

Σύμφωνα με τον Σεμπαστιέν Σενί, εκπρόσωπο Τύπου του Εθνικού Συναγερμού, ο Μπαρντελά θα είναι υποψήφιος του κόμματός του για την πρωθυπουργία στη Γαλλία. Μετά την ανακοίνωση του Σενί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL την Δευτέρα και η έτερη εκπρόσωπος του κόμματος Λορ Λαβαλέτ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2: «Τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα ο Ζορντάν Μπαρντελά θα είναι πρωθυπουργός». Η ίδια η Μαρίν Λεπέν, ιστορικό πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο BFMTV τον Μάιο πως σε τρια χρόνια (μετά τις προεδρικές εκλογές του 2027) βλέπει τον Μπαρντελά πρωθυπουργό και τον εαυτό της πρόεδρο στο Ελιζέ. 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ξητοκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Διεθνή / «Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ξητοκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Το πρωί του Σαββάτου, λουόμενοι σε beach bar στο Εϊλάτ του Ισραήλ, ακούν να βγαίνει στα μεγάφωνα ο εκπρόσωπος των IDF, ο οποίος ανακοινώνει με ένα λιτό μήνυμα: «Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός»
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Διεθνή / Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη, ο Γκέρσκοβιτς απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Διεθνή / Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Αυτό το πρωί παραμένουν δύο αναπάντητα ερωτήματα: Αν ο Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός και αν η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί σε έναν νέο, ολοκληρωτικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Διεθνή / Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Ο δήμαρχος του Castelvetrano, Τζοβάνι Λεντίνι, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον ιδιοκτήτη του σινεμά να προβάλει την ταινία, «ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να τη δουν»
LIFO NEWSROOM