Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε μετά από σύγκρουση πλοίων μολύνει τις ακτές στη Σιγκαπούρη, με τις αρχές να πασχίζουν να τις καθαρίσουν όσο πιο άμεσα γίνεται.

Οι αρχές στη Σιγκαπούρη προσπαθούν να καθαρίσουν τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει τη νότια ακτογραμμή της πόλης - κράτους, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά από το ναυτικό ατύχημα που την προκάλεσε. Την Παρασκευή, ένα σκάφος βυθοκόρησης με σημαία Ολλανδίας συγκρούστηκε ελαφρά με πλοίο μεταφοράς καυσίμων της Σιγκαπούρης που ήταν αγκυροβολημένο στα ναυτιλιακά στενά ανοιχτά της χώρας. Οι αρχές είπαν ότι εξαιτίας της απώλειας ισχύος του κινητήρα το σκάφος υπό την ολλανδική σημαία έπεσε πάνω στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο, προκαλώντας διαρροή καυσίμων.

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Τουλάχιστον το μισό πετρέλαιο που υπήρχε στη δεξαμενή του πλοίου, περίπου 400 τόνοι, χύθηκε στη θάλασσα και μεγάλες ποσότητες ξεβράστηκαν στη στεριά. «Η σύγκρουση προκάλεσε ρήξη μιας από τις δεξαμενές πετρελαίου του πλοίου Marine Honour και το περιεχόμενό της που ήταν μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο απελευθερώθηκε στη θάλασσα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Σιγκαπούρης.

Οι επισκέπτες σε μερικά από τα παραλιακά κλαμπ στο δημοφιλές θέρετρο Σεντόσα ανέφεραν ότι το νερό ήταν ακόμα σκούρο και λιπαρό και η μυρωδιά ήταν έντονη, τρεις ημέρες μετά το περιστατικό. Το κολύμπι και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες απαγορεύονται προς το παρόν στη Σεντόσα, ενώ αρκετές παραλίες σε όλη τη χώρα είναι κλειστές.

Εκφράζονται ανησυχίες για την άγρια ​​ζωή στην περιοχή - με αναφορές από ανταποκριτές για θαλάσσια σαλιγκάρια και άλλα πλάσματα που έχουν καλυφθεί από το πετρέλαιο. Ωστόσο, οι αρχικές έρευνες για τη βιοποικιλότητα δεν ανέφεραν σημαντικές ζημιές. «Δεν είχε παρατηρηθεί καμία σημαντική επίδραση στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αν και παρατηρήθηκε πετρέλαιο στις ρίζες ορισμένων φυτών στην περιοχή», δήλωσε η Δρ Karenne Tun από το Συμβούλιο Εθνικών Πάρκων στην εφημερίδα Straits Times της Σιγκαπούρης.

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ωστόσο, οι εθελοντές που συμμετέχουν στον καθαρισμό λένε ότι μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια τέτοια αποτίμηση. «Είναι ένα καλό σημάδι ότι δεν είδαμε άγρια ​​ζωή σε κίνδυνο σήμερα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση. Θα μπορούσε να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα», δήλωσε ο Kua Kay Yaw στην εφημερίδα.

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν προσφερθεί εθελοντικά για να βοηθήσουν στον καθαρισμό, δήλωσε η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς εκτελείται από συμβασιούχους εργάτες - με αρκετούς να φαίνονται στην παραλία της Σεντόσα την Κυριακή, να φτυαρίζουν μαυρισμένους σωρούς.

Το πρωί της Δευτέρας, ένα μέλος του προσωπικού σε ένα beach club λίγα μέτρα μακριά από την τουριστική παραλία είπε ότι το νερό ήταν «ακόμα μαύρο». «Η παραλία είναι ανοιχτή, αλλά απλά δεν μπορείς να μπεις στο νερό, δεν είναι ακόμα καθαρή», είπε ο Siobhan Chan στο BBC.

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αναπτύξει περίπου 1,5 χλμ. βραχίονες απορρόφησης πετρελαίου κοντά στις παραλίες, καθώς και στις πλωτές οδούς των δημόσιων πάρκων στο East Coast Park, στο West Coast Park και στο Labrador Nature Reserve.

Η επιχείρηση στο νερό για τον καθαρισμό της διαρροής περιελάμβανε επίσης ψεκασμό χημικών ουσιών διασποράς για να «διασπαστεί το επιφανειακό λάδι σε σταγονίδια για να ενισχυθεί η βιοαποδόμηση», ανέφερε η κοινή δήλωση των αρχών. Αλλά ένα τέτοιο επεξεργασμένο πετρέλαιο που βρίσκεται στο νερό θα μπορούσε να «μεταφερθεί από παλιρροιακά ρεύματα στις ακτές».

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Οι αρχές δήλωσαν ότι πετρέλαιο εντοπίστηκε επίσης στα νερά που περιβάλλουν το προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο Sisters' Islands, το οποίο είναι κλειστό για το κοινό. Η Σιγκαπούρη είναι ένας σημαντικός κόμβος ναυτιλίας και ανεφοδιασμού καυσίμων - και εκατοντάδες πλοία είναι διάσπαρτα στη νότια ακτογραμμή.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM