Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ σε παγκόσμια επιδημία που πλήττει σοβαρά και ποικιλοτρόπως την υγεία. Η νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας (T.H. Chan School of Public Health) του Harvard δείχνει πως δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό φαινόμενο αλλά ένας σοβαρός και ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η κοινωνική επαφή και δικτύωση, ειδικά η ανθρώπινη συναναστροφή στον πραγματικό (και όχι στον ψηφιακό) κόσμο, αποτελεί «φάρμακο» για την υγεία. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή αποτελούν προστατευτική ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακόμα και στην περίπτωση της ήπιας νοητικής έκπτωσης, η κοινωνικοποίηση βοηθά τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη νοητική και φυσική τους κατάσταση αλλά και τη λειτουργικότητά τους σε καλύτερο επίπεδο.
Η έλλειψή της, σύμφωνα με πολλές μελέτες, δείχνει να είναι προάγγελος πολλών εκφυλιστικών νοσημάτων, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη. Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η μοναξιά οδηγεί κατά 56% σε υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η περιστασιακή μοναξιά δεν αυξάνει τον κίνδυνο, αναφέρει η έρευνα στο eClinicalMedicine.
Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία.
Η μοναξιά από μόνη της συνάδει και με απώλεια της ευεξίας, την υιοθέτηση βλαπτικών για τον οργανισμό συνηθειών και την ταυτόχρονη παραμέληση καλών συνηθειών όπως η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Επίσης, οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιθανό να ασκούνται λιγότερο, ειδικά όσο μεγαλώνουν, και η ελλιπής άσκηση, σύμφωνα με μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ταχύτερη έλευση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία, οι νευρολογικές διαταραχές, ο σακχαρώδης διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου.
Ο ρόλος της υβριδικής εργασίας στην ευεξία
Στην καλύτερη διατήρηση της ευεξίας συμβάλλει και το μοντέλο της υβριδικής εργασίας που αναπτύχθηκε κατά την πανδημία του Covid, σύμφωνα με νέα έρευνα της International Workplace Group. Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία. Η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μοιράζει τις ώρες εργασίας του ανάμεσα στο σπίτι, ευέλικτους χώρους εργασίας κοντά σε αυτό και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλιστεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος.
Το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η φυσική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της υβριδικής εργασίας, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν περισσότερο χρόνο για άσκηση (54%) και προετοιμασία υγιεινών γευμάτων (58%). Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%) καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοτίβο ζωής και ύπνου. Πολλές επιχειρήσεις προσανατολίζουν τους υπαλλήλους στη σωματική υγεία με προγράμματα που προωθούν την άσκηση. Το 17% ανέφερε ότι εργάζεται σε εταιρεία που προσφέρει μειωμένη συνδρομή μέλους σε γυμναστήρια, ενώ το 28% έχει συμπεριληφθεί σε προγράμματα μετακίνησης με ποδήλατο. Με δεδομένη πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ, η οποία συσχετίζει την έλλειψη άσκησης με την αύξηση του κινδύνου για πολλά εκφυλιστικά νοσήματα, η υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας ή η αύξησή της αποτελεί διαβατήριο για καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.