Την ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τα παιδιά ζητάει το κυβερνόν κόμμα της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία.
Το ιταλικό κόμμα της Λέγκα κατέθεσε τροπολογία με την οποία αιτείται την ακύρωση της εμβολιαστικής υποχρέωσης για τα παιδιά και τους νέους ως προϋπόθεση για να μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία. Μέτρο το οποίο ισχύει στη χώρα από το 2017.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η πρόταση έγινε με την υπογραφή του Κλαούντιο Μπόργκι, γερουσιαστή γνωστού για τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις.
Η πρόταση για την κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού αφορά τα εμβόλια για νοσήματα όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά, για τα οποία θα υπάρχει σύσταση αλλά δεν θα υπάρχει υποχρέωση.
Όπως υποστηρίζει ο γερουσιαστής Κλαούντιο Μπόργκι: «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποδίδει και δημιουργεί μόνο θυμό», προσθέτοντας ότι ο νόμος για τα υποχρεωτικά παιδικά εμβόλια «ήταν ένα πείραμα και δεν νομίζω ότι απέδωσε αποτελέσματα».
«Δεν παίζεις με το να αναγκάζεις τους ανθρώπους, ιδίως τα παιδιά, να έχουν θεραπείες υγείας με νόμο, θέτοντας όρους πρόσβασης στο σχολείο. Δεν πείθεις αυτούς που είναι αντίθετοι, με τον εξαναγκασμό ζητάς μόνο θυμό, απόρριψη, βία και διακρίσεις», συμπλήρωσε.
Οι αντιδράσεις στην πρόταση της Λέγκα
Ο ιταλικός τύπος υπογραμμίζει ότι τόσο σε ό,τι αφορά την ιλαρά και τον κοκκύτη, τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά αλλά συμπληρώνει ότι, και για τις δυο αυτές ασθένειες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλότερο του 95%, ποσοστό που υποδεικνύεται ως «όριο ασφαλείας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πολλοί παιδίατροι είναι κάθετα αντίθετοι στην πρόταση του Μπόργκι και υπενθυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια, στην περίπτωση της ιλαράς, η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε κατά 7% και, έστω και αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί ιδανική λύση, «επέτρεψε να ακολουθήσουν σωστή και χρήσιμη κατεύθυνση, γονείς που ήταν αναποφάσιστοι ή αφηρημένοι».
Η αντίδραση της ιταλικής αντιπολίτευσης και των συμμάχων
Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, υποστήριξε ότι « Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν τίποτα το επιστημονικό. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ‘χαϊδεύουν τα αυτιά’ των αντιεμβολιαστών και να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ του πολίτη και του γιατρού. Και αυτό είναι το πρόβλημα».
Αρνητική ήταν και η στάση των κυβερνητικών συμμάχων με τον Μαουρίτσιο Λούπι, ηγέτη του μικρού κόμματος Noi Moderati του κυβερνητικού συνασπισμού, να δηλώνει ότι «η διακοπή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών είναι επιστημονική ανοησία που θα είχε επικίνδυνες συνέπειες και δεν εντάσσεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων και των πιο ευάλωτων, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα».
Αντίστοιχη ήταν και η θέση του Φόρτσα Ιτάλια. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ήμασταν πάντα υπέρ της επιστήμης και των εμβολίων, δεν αλλάζουμε γνώμη. Έτσι, ως συνήθως, θα δούμε τις μελέτες, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP