ΑΡΧΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ να κάνεις όμορφα παιδιά. Χωρίς δεσμεύσεις, οπότε «νέα μανούλα ζητά δότη». Έτσι ξεκινά η ανατριχιαστική ιστορία ενός δότη σπέρματος που επαίρεται για το γεγονός ότι είναι βιολογικός πατέρας 1.000 και πλέον παιδιών.
Όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, καταφεύγει σε διάφορες μεθόδους, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνη του δωρητή σπέρματος. Και αν αυτός είναι όμορφος και ξανθός, ποιος δεν θα ήθελε να έχει από αυτόν παιδιά;
Το ντοκιμαντέρ του Netflix «Ο άντρας με τα 1.000 παιδιά» σου παγώνει το αίμα. Όταν ανακαλύφθηκε η υπόθεση, ο Jonathan Jacob Meijer κατηγορήθηκε ότι είχε κάνει 500 παιδιά. Γιατί θέλει κάποιος να κάνει τόσα παιδιά; Είναι άρρωστα εγωκεντρικός; Είναι εθισμένος και δεν μπορεί να σταματήσει; Πώς ενισχύθηκε αυτός ο εθισμός;
Ο Jonathan, που χρησιμοποιούσε πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα, είχε κανάλι στο YouTube που έδειχνε τις υγιεινές του συνήθειες και δεν ήταν μια ιδέα με ψεύτικη φωτογραφία προφίλ, αλλά ένας υγιής, γοητευτικός, ευγενικός άντρας που θα μπορούσε να είναι και ο φυσικός πατέρας του παιδιού.
Υπό τους ήχους του «Be my baby», ζευγάρια αρχίζουν να αφηγούνται την ιστορία τους. Ειδικά σε χώρες παιδοκεντρικές, όπως η Ολλανδία και η Δανία, όπου γυρίσεις το βλέμμα βλέπεις παιδιά και επιδόματα, όσο και αν ακούγεται κυνικό. Αυτή η πτυχή δεν αναφέρεται, ότι σε κάποιες χώρες είναι εύκολο να μεγαλώσεις παιδιά και αυτό εντείνει την επιθυμία, σε «γαργαλάει» και μπαίνεις στη διαδικασία και στη βιομηχανία. Χιλιάδες sites με δωρητές και χιλιάδες άντρες κάθε ηλικίας, φυλής, ύψους, βάρους και ικανοτήτων ή χαρισμάτων παρελαύνουν για να διαλέξεις ελεύθερα.
Όπως σε παζάρι σκλάβων, βλέπεις δόντια, μαλλιά, μια ουλή που δεν σου αρέσει, και όπως στα καλλιστεία τα ωραία σωματικά χαρακτηριστικά κερδίζουν. Οι υγιείς, ξανθοί, χαρούμενοι δότες έχουν ζήτηση.
Ο Jonathan, που χρησιμοποιούσε πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα, είχε κανάλι στο YouTube που έδειχνε τις υγιεινές του συνήθειες και δεν ήταν μια ιδέα με ψεύτικη φωτογραφία προφίλ, αλλά ένας υγιής, γοητευτικός, ευγενικός άντρας που θα μπορούσε να είναι και ο φυσικός πατέρας του παιδιού.
Διαφήμιζε το «επάγγελμά του» και, όπως λέει ο άντρας ενός ζευγαριού, «έμοιαζε να έχει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής». Στο κανάλι του μοιάζει με σαμάνο, δάσκαλο, ένας ακίνδυνος και λίγο γραφικός τύπος που δίνει οδηγίες ενδυνάμωσης και μαθήματα ζωής.
Πόσα άτομα θα βοηθήσεις;
Φυσικά όλες οι εμπλεκόμενες γυναίκες ένιωσαν τυχερές. Για να μη χάσουν το «κελεπούρι», έπρεπε να κινηθούν γρήγορα και να αρχίσουν τις σπερματεγχύσεις, που είναι πιο εύκολες, πιο οικονομικές και λιγότερο οδυνηρές από τις εξωσωματικές. Επίσης ο Jonathan Jacob Meijer φαινόταν πρόθυμος να ταξιδέψει, να κάνει τη δωρεά και να παραδώσει επιτόπου το σπέρμα του. Σαν χριστουγεννιάτικο δώρο. Ή να έρθει σε συνουσία με τη γυναίκα. Προσέφερε μια πρώτης τάξεως και χωρίς υποχρεώσεις εμπειρία. Και έγραφε και ένα ευγενικό σημείωμα για το πόσο σέξι και ελκυστική ήταν η γυναίκα.
Ήξερε ότι είχε το «σούπερ σπέρμα», κάτι για το οποίο δούλευε «εντατικά». Οι περισσότερες γυναίκες έμειναν έγκυοι και γέννησαν ακίνδυνα και χωρίς δεσμεύσεις. Ή έτσι νόμιζαν.
Ένας κλινικός εμβρυολόγος εξηγεί πως, σύμφωνα με τον νόμο, ένας δότης μπορεί να συνεργάζεται μόνο με μία κλινική και να έχει έως 25 παιδιά στην Ολλανδία. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχουν αριθμητικοί περιορισμοί στους δότες είναι απλός. Πρόκειται για τις επιπτώσεις της πιθανής αιμομιξίας στα παιδιά που θα γεννηθούν. Όμως η πρώτη καταγγελία αποκάλυψε ότι ο Jonathan Jacob Meijer χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα και ίσως είχε περισσότερα από 150 παιδιά. Ουπς! Τρύπα στο σύστημα! Πώς και πόσο μπορείς να ελέγξεις μια τέτοια διαδικασία όταν δεν υπάρχει κοινή βάση δεδομένων και οι κλινικές γονιμότητας είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις απίστευτα ανταγωνιστικές;
Μια γυναίκα λοιπόν ανακαλύπτει ότι μια φίλη έχει παιδί από τον ίδιο δότη. Τίποτα ανησυχητικό, μέχρι που βρέθηκε και μια τρίτη που τα παιδιά της έμοιαζαν με τα δικά της, και μια τέταρτη και μια πέμπτη. Τότε σκέφτεσαι, αν υπάρχουν τόσες συγγένειες σε ένα μικρό περιβάλλον, τι γίνεται πιο πέρα;
Εν τω μεταξύ ο Jonathan Jacob Meijer ταξίδευε και έκανε βίντεο μιλώντας για επενδύσεις και κρυπτονομίσματα. Προφανώς ταξίδευε για τη δουλειά του, τη βασική εργασία του, να δίνει σπέρμα. Και προφανώς είχε ζήτηση και από γυναίκες που είχαν ήδη ένα υγιές παιδί και ήθελαν τον ίδιο δοκιμασμένο δότη.
Όταν οι τράπεζες σπέρματος επικοινώνησαν μεταξύ τους, διαπίστωσαν ότι είναι δότης σε 11 κλινικές και ότι είχε επισήμως 102 παιδιά. Αυτή ήταν η αρχή. Ενημέρωσαν κάθε «ασθενή» που πήρε σπέρμα. Και μετά η ιστορία δημοσιοποιήθηκε σε μια εφημερίδα. Πολλοί ανατρίχιασαν κοιτάζοντας το παιδί τους και ακούγοντας ότι έχει τον ίδιο πατέρα με εκατοντάδες άλλα παιδιά. Θέλεις να προστατέψεις τα παιδιά σου, αλλά πώς τα προστατεύεις από αυτό; Όταν οι γονείς συνειδητοποίησαν το μέγεθος του κινδύνου, υπήρχαν ήδη συγγένειες στις ίδιες γειτονιές, στα ίδια σχολεία, στην ίδια πόλη.
Εδώ υπάρχει νομικό κενό. Δεν υπάρχει διεθνές όριο για τους δότες σπέρματος. Μπορεί κανείς να ταξιδεύει και να δίνει σπέρμα σε όλο τον κόσμο. Είναι ανήθικο, αλλά όχι παράνομο, και όλοι το γνωρίζουν. Τελικά, υπάρχουν περισσότεροι κανονισμοί για όσους εκτρέφουν σκυλιά. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί το έκανε; Τι σε κάνει να θέλεις να φέρεις τόσα παιδιά στον κόσμο;
Ένα σπέρμα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Τα ταξίδια του Jonathan γίνονταν για επαγγελματικούς λόγους. Στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στον Καναδά, σε πολλές χώρες. Χιλιάδες δολάρια έμπαιναν στον λογαριασμό του. Είχε περιθώριο να δράσει μέχρι τα παιδιά να ενηλικιωθούν, γιατί τότε μπορούσαν να γνωρίσουν τον βιολογικό τους πατέρα.
Κάποιες γυναίκες αποφάσισαν να τον σταματήσουν όταν ανακάλυψαν ότι τα παιδιά τους είναι φτυστά μεταξύ τους. Έφτιαξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα γκρουπ για ανθρώπους που βρίσκονταν στην ίδια θέση. Σε όλες είχε πει ότι το παιδί τους ήταν μόλις το τρίτο δικό του.
Θυμός και τιμωρία
Πώς είναι να θέλεις να κάνεις παιδί και να του κάνεις παράλληλα κακό εν αγνοία σου; Να το θέτεις εξαρχής σε κίνδυνο; Ο φόβος για το μέλλον μεγάλωνε, μαζί με τον θυμό των γονέων. Εδώ δεν πρόκειται για οικονομική απάτη, αλλά για τη ζωή ενός παιδιού. Στα τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ η αρχική χαρά των γονιών μετατρέπεται σε τρόμο. Βλέπουν ότι ο τύπος είναι εθισμένος, ή θέλει να έχει μια ισχυρή κληρονομιά, να εξαπλώσει το DNA του, ή πιστεύει ότι έχοντας παιδιά παντού είναι ισχυρός. Όλα τα βιολογικά του παιδιά είναι ένα τρόπαιο, μια λίστα που έχει στην κατοχή του.
Μια ακτιβίστρια για γενετικές απάτες αποκαλύπτει πολλές κρυμμένες πτυχές των επιχειρήσεων δωρεάς σπέρματος. Το νομοθετικό κενό και η ασυγκράτητη επιθυμία να κάνεις παιδί είναι το χαρμάνι που δημιούργησε τον Jonathan.
Οι μητέρες του ντοκιμαντέρ αποφάσισαν να δράσουν όταν αποκαλύφθηκε και μια άλλη φριχτή αλήθεια. Ο Jonathan Jacob Meijer είχε συνεργό. Όταν δεν μπορούσε ο ένας, πήγαινε ο άλλος. Και αυτός με τη σειρά του έχει εκατοντάδες παιδιά. Έπαιζαν με το σπέρμα τους. Η αφήγηση μια γυναίκας μοιάζει με θρίλερ. Οι κλινικές έσπευσαν να καταστρέψουν το σπέρμα του Jonathan πριν καταρρεύσει η αξιοπιστία τους, αλλά μπορείς να σταματήσεις κάποιον από το να σπέρνει παιδιά;
Ένας δότης που σήμερα είναι βιολογικός πατέρας 500 παιδιών σε εκατό χρόνια θα έχει 15.000 παιδιά, τα οποία ίσως να περάσουν τη γενετική σύνδεση για έρωτα. Τελικά για να πιαστεί ο Jonathan Jacob Meijer, μια ηθοποιός αναλαμβάνει να υποδυθεί τη μητέρα, ώστε να αποδείξουν ότι είναι ακόμα ενεργός. Επόμενη αλήθεια; Υπάρχουν πολλοί σαν αυτόν σε όλο τον κόσμο. Εμμονικοί δότες που δρουν στη Βραζιλία και την Ασία και οι κλινικές τούς αρμέγουν σαν αγελάδες.
Στο δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι γυναίκες έφτασαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Ο Jonathan Jacob Meijer ήταν αγχωμένος και οι 50 οικογένειες που προσέφυγαν ζητούσαν να αλλάξει ο κανονισμός γιατί ο άντρας αυτός δημιουργεί θύματα πιθανής αιμομιξίας. Όταν μίλησε, είπε ότι τα παιδιά του για να μη σχετιστούν μπορεί να φέρουν ένα σύμβολο. Όλο αυτό μοιάζει με αίρεση.
Πλασαριζόταν ως δότης και έλεγε ότι θέλει να γνωρίσει όλα τα παιδιά του. Ο πιο επικίνδυνος τύπος ναρκισσιστή του κόσμου μπορεί να δρα ανενόχλητα όσο δεν αλλάζουν οι νόμοι, όσο η κοινωνία θέλει τις γυναίκες να είναι μηχανές αναπαραγωγής και όσο το να κάνεις ένα παιδί και ένα δεύτερο και ένα τρίτο θεωρείται «παράσημο».
Ο Jonathan Jacob Meijer τιμωρήθηκε από το δικαστήριο, που του απαγόρευσε να ξαναδώσει σπέρμα, αλλιώς θα του επιβληθεί πρόστιμο 100.000 ευρώ. Οι γονείς ένιωσαν ανακούφιση. Ο εφιάλτης πήρε τέλος; Κανείς δεν ξέρει. Μόνο αν αλλάξουν οι νόμοι δεν θα πρόκειται για μια πύρρειο νίκη.
The Man with 1000 Kids | Official Trailer | Netflix