Γεωργία: Νέα σύγκρουση προέδρου και κυβέρνησης για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Γεωργία: Νέα σύγκρουση προέδρου και κυβέρνησης για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» Facebook Twitter
Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι / Φωτ.: EPA
0

Η πρόεδρος της Γεωργίας πρόσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», που προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο την οριστική ακύρωσή του. 

Η φιλοευρωπαία, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση της χώρας της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας «να ακυρωθεί οριστικά» ο νόμος, είπε ο εκπρόσωπός της, ο Γκιόργκι Μιχιλάτζε. Το κείμενο, πρόσθεσε, είναι «αντισυνταγματικό» επειδή παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι αρχές θα πρέπει «να λάβουν όλα τα μέτρα» για «να διασφαλίσουν την ένταξη» της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. 

Στα τέλη Μαΐου το κοινοβούλιο παρέκαμψε το προεδρικό βέτο της Ζουραμπισβίλι, η οποία διαθέτει μόνο περιορισμένες εξουσίες, και ενέκρινε τον νόμο. 

Οι επικριτές του νόμου λένε ότι βασίστηκε στον αντίστοιχο ρωσικό για τους «πράκτορες του εξωτερικού» που χρησιμοποιείται για να καταπνιγεί κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή και ότι, με την εφαρμογή του, διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας. Σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλονται εξοντωτικοί διοικητικοί έλεγχοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης των οποίων τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» διαβεβαιώνει ότι έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των μκο. 

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα. 

Το Γεωργιανό Όνειρο, μολονότι λέει ότι στόχος είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, πολλαπλασίασε, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις αποφάσεις με τις οποίες η Γεωργία προσεγγίζει τη Ρωσία. Στα τέλη Ιουνίου το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ», το οποίο είναι παρόμοιο με τον νόμο που χρησιμοποιείται στη Ρωσία για την καταστολή της κοινότητάς αυτής. 

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM