Το Thulasendhrapuram (Τουλασεντραπουράμ), ένα μικροσκοπικό χωριό περίπου 300 χιλιόμετρα από τη νότια ινδική πόλη Τσενάι (πρώην Madras) και 14.000 χλμ. από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, είναι το χωριό από όπου κατάγονταν οι παππούδες και γιαγιάδες της Κάμαλα Χάρις.
Το BBC επισκέφθηκε αυτό το μικρό χωριό και συνομίλησε με κατοίκους για την νέα υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς.
Στο κέντρο του χωριού, ο ανταποκριτής του BBC είναι να έχουν κρεμάσει με περηφάνια ένα μεγάλο πανό της Κάμαλα Χάρις. «Προσφέρονται ειδικές προσευχές στην τοπική θεότητα για την επιτυχία της - η Κάμαλα Χάρις και τα ονόματα των παππούδων της από την πλευρά της μητέρας της βρίσκονται στη λίστα των δωρητών του ναού του χωριού - ενώ μοιράζονται και μοιράζονται γλυκά», γράφει το ρεπορτάζ.
Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούν στενά την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν και την ανάδειξη της Χάρις ως πιθανότερης υποψηφίας προέδρου. «Δεν είναι εύκολο κατόρθωμα να βρίσκεσαι εκεί που έχει φτάσει στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου», λέει ο Κρισναμούρθι, συνταξιούχος τραπεζικός. «Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτήν. Κάποτε οι Ινδοί κυβερνούνταν από ξένους, τώρα οι Ινδοί ηγούνται ισχυρών εθνών».
Υπάρχει επίσης μια αίσθηση υπερηφάνειας, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Βλέπουν την Χάρις ως μια δική τους, σύμβολο του τι είναι δυνατό για τις γυναίκες παντού. «Την ξέρουν όλοι, ακόμα και τα παιδιά. 'Η αδερφή μου, η μητέρα μου' - έτσι της προσφωνούν», είπε στο BBC ο Arulmozhi Sudhakar, εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο χωριό. «Είμαστε χαρούμενοι που δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες της και εκφράζουμε την ευτυχία μας», συμπληρώνει.
Όταν η Κάμαλα Χάρις έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ οι χωρικοί βγήκαν στους δρόμους με πυροτεχνήματα, αφίσες και ημερολόγια για να γιορτάσουν την επιτυχία της και το κλίμα τώρα είναι πανηγυρικό όπως και τότε. Είχε στηθεί ένα μεγάλο γλέντι για όλους όπου εκατοντάδες καλεσμένοι απόλαυσαν παραδοσιακά πιάτα της Νότιας Ινδίας, όπως το sambar και το idli, που σύμφωνα με έναν από τους συγγενείς της Χάρις, είναι από τα αγαπημένα της φαγητά.
Οι ινδικές ρίζες της Κάμαλα Χάρις
Η Κάμαλα Χάρις είναι η κόρη της Shyamala Gopalan, μιας ερευνήτριας για τον καρκίνο του μαστού, η οποία καταγόταν από τη νότια πολιτεία του Ταμίλ Ναντού, πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1958. Οι γονείς της μητέρας της ήταν από το Thulasendhrapuram.
«Η μητέρα μου, η Shyamala, ήρθε στις ΗΠΑ μόνη της από την Ινδία στα 19 της. Ήταν μια δύναμη – επιστήμονας, ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα και μητέρα που εμφύσησε μια αίσθηση υπερηφάνειας στις δύο κόρες της», είπε η Χάρις σε μια κοινωνική ανάρτηση στα μέσα ενημέρωσης πέρυσι.
Η Χάρις επισκέφτηκε το Τσενάι με την αδερφή της Μάγια μετά τον θάνατο της μητέρας τους και πέταξε τις στάχτες της στη θάλασσα σύμφωνα με τις ινδουιστικές παραδόσεις, όπως έχει γράψει η εφημερίδα The Hindu.
Η Χάρις προέρχεται από οικογένεια υψηλών επιδόσεων. Ο θείος της από τη μητέρα της, Gopalan Balachandran είναι ακαδημαϊκός. Ο παππούς της, ήταν ειδικός στην επανεγκατάσταση προσφύγων. Υπηρέτησε επίσης ως σύμβουλος του πρώτου προέδρου της Ζάμπια τη δεκαετία του 1960.
«Η Κάμαλα είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα εδώ και αρκετό καιρό. Δεν είναι μεγάλη έκπληξη. Κάτι τέτοιο ήταν στα χαρτιά για πολλά χρόνια», είπε ο R Rajaraman, ομότιμος καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru του Δελχί και συμμαθητής της μητέρας της Κάμαλα στο BBC.
Ο καθηγητής Rajaraman λέει ακόμα ότι είχε χάσει επαφή με τη Shyamala, αλλά τη συνάντησε ξανά στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ταξίδεψε στις ΗΠΑ και την συνάντησε στο Μπέρκλεϋ. «Η Shyamala ήταν εκεί. Μου έδωσε ένα φλιτζάνι τσάι. Αυτά τα δύο παιδιά (η Κάμαλα και η αδερφή της Μάγια) ήταν εκεί. Δεν έδωσαν σημασία», θυμάται. «Υπήρχε θετικότητα στη μητέρα της, η οποία υπάρχει και στην Κάμαλα».
Πίσω στο Thulasenhrapuram, οι χωρικοί αναμένουν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της σύντομα.
«Η τσιθί της Κάμαλα (η μικρότερη αδερφή της μητέρας της) Σαράλα επισκέπτεται αυτόν τον ναό τακτικά. Το 2014 δώρισε 5.000 ρουπίες (60$, 46 £) για λογαριασμό της Κάμαλα Χάρις», είπε ο Ναταρατζάν, ο ιερέας του ναού και δηλώνει βέβαιος ότι οι προσευχές τους θα την βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.
Οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ, αλλά αισθάνονται συνδεδεμένοι με το ταξίδι της συμπατριώτισσάς τους. Ελπίζουν ότι θα τους επισκεπτόταν κάποια μέρα ή πως το χωριό τους θα βρει μια αναφορά στην ομιλία της.
Με πληροφορίες από BBC