Η Κάμαλα Χάρις επανασυστήνεται στο κοινό, αυτή τη φορά ως πρώτο όνομα  

Η Κάμαλα Χάρις επανασυστήνεται στο κοινό, αυτή τη φορά ως πρώτο όνομα   Facebook Twitter
Τα social media έχουν ήδη κατακλυστεί από πλήθος αναρτήσεων που «πουσάρουν» με τα χίλια και με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα της αμείλικτης κάποτε πρώην εισαγγελέως. Φωτ.: Kent Nishimura / Los Angeles Times via Getty Images/Ideal Image
0


ΑΠΟ ΧΘΕΣ, Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
 των ΗΠΑ συστήνεται ξανά στο παγκόσμιο κοινό ως η (πιθανότερη) αντίπαλος του Τραμπ. Εφεξής, αυτό που θα την καθορίζει μέχρι την 5η Νοεμβρίου θα είναι ο ρόλος της «Αντι-Τραμπ» υποψήφιας, γεγονός που την τοποθετεί ξαφνικά ψηλά στη μαρκίζα του πολυέξοδου θεάματος που αποτελούν οι αμερικανικές εκλογές. Παρότι στην θητεία της υπήρξε μάλλον αμφίσημη, ανάμικτη και ουδέτερη, όπως και το «πολυφυλετικό» της προφίλ, ας είμαστε ειλικρινείς, η Κάμαλα Χάρις – ναι, στην προπαραλήγουσα τονίζεται το μικρό της όνομα, όπως μας υπενθυμίζει κι ένα σχετικό «εκπαιδευτικό» βιντεάκι από το 2016 που αναδύθηκε ξανά, τόσο καιρό που εκείνη βρισκόταν στη σχετική αφάνεια τη σκαπουλάραμε, τώρα πλέον οφείλουμε να το τονίζουμε σωστά – είναι πλέον πρωταγωνίστρια, θιασάρχης των Δημοκρατικών, μεγάλη ελπίδα του φιλελεύθερου κόσμου. Αυτό που έμοιαζε με μελαγχολικό, οικογενειακό δράμα που φαινόταν να αποξενώνει το κοινό, μετατράπηκε αίφνης μετά την –άδοξη, όσο κι αν παρουσιάζεται ως ιστορική και γενναία– παραίτηση του Τζο Μπάιντεν, σε δραματική περιπέτεια και μάλιστα με πολλές πιθανές ανατροπές στην πλοκή.

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της «κρατάμε μικρό καλάθι» αντίδρασης, της συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατεί στα διεθνή μέσα είναι ίσως η επικεφαλίδα ενός σχετικού άρθρου στον Economist: «Η Κάμαλα Χάρις δεν έχει χάρισμα ούτε χρόνο. Αν όμως τελικά πάρει το χρίσμα, δεν αποκλείεται ακόμα και να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Εκτός από το βιντεάκι με την σωστή προφορά του ονόματός της, τα social media έχουν ήδη κατακλυστεί από πλήθος αναρτήσεων που «πουσάρουν» με τα χίλια και με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα της αμείλικτης κάποτε πρώην εισαγγελέως. Πέτυχα πάνω από πέντε φορές ένα άλλο βίντεο (περσινό, παρότι κάποιοι το παρουσίαζαν ως «φρέσκο», σα να ήταν το πρώτο επεισόδιο της καμπάνιας της, που η ίδια δήλωσε ότι «ξεκίνησε χθες το πρωί») που την δείχνει να βγαίνει από δισκάδικο στην Ουάσιγκτον κουβαλώντας μια τσάντα με τα (τρία) βινύλια που αγόρασε, τα οποία επιδεικνύει στις κάμερες που βρίσκονται απ’ έξω. Οι επιλογές της απέριττες: Charles Mingus, Roy Ayers, Ella Fitzgerald-Louis Armstrong. Υπάρχει άλλωστε μια παράδοση εκλεκτικής «μουσικοφιλίας» ανάμεσα σε Δημοκρατικούς υποψηφίους, με προεξέχουσες τις περιπτώσεις του Μπιλ Κλίντον, του Μπαράκ Ομπάμα και παλιότερα του πιο συμπαθούς Προέδρου που γνωρίσαμε στην ζωή μας, του Τζίμι Κάρτερ, που παραλίγο να του βάλω τον προσδιορισμό «αείμνηστος», αλλά θυμήθηκα ότι ζει και μάλιστα αν αντέξει λίγο ακόμα, την πρώτη του Οκτώβρη θα κλείσει τα εκατό. 

Διαβάζω και διάφορες προβλέψεις και αναλύσεις στα επιφανή και έγκριτα διεθνή μέσα σχετικά με τις προοπτικές που μπορεί να έχει απέναντι στον Τραμπ, που όλες μοιάζουν να συμφωνούν στο ότι έχει καλύτερες πιθανότητες από τον νυν Πρόεδρο, αλλά «αυτός είναι ένας πολύ χαμηλός πήχης». Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της «κρατάμε μικρό καλάθι» αντίδρασης, της (πολύ) συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατεί στα διεθνή μέσα είναι ίσως η επικεφαλίδα ενός σχετικού άρθρου στον Economist: «Η Κάμαλα Χάρις δεν έχει χάρισμα ούτε χρόνο. Αν όμως τελικά πάρει το χρίσμα, δεν αποκλείεται ακόμα και να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ». Σαν φίλαθλος που λέει για να εξορκίσει την διαφορά δυναμικότητας εις βάρος της ομάδας του, «δεν ξέρεις καμιά φορά, όλα γίνονται στο ποδόσφαιρο…». Και το άρθρο καταλήγει με την εξής πικρά συγκαταβατική διαπίστωση: «Είναι μια συμβατική πολιτικός, από πολλές απόψεις. Όμως, το Οβάλ Γραφείο έχει συχνά καταληφθεί από περιπτώσεις ανθρώπων χωρίς χάρισμα που στάλθηκαν εκεί από ψηφοφόρους οι οποίοι κατάπιαν τη δυσφορία τους και συμβιβάστηκαν με ό,τι υπήρχε διαθέσιμο». 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάμαλα Χάρις: Υπερήφανη διότι εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει η υποψήφια

Διεθνή / Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αποδεχθώ επίσημα» το χρίσμα, σημείωσε η Κάμαλα Χάρις αφού έγινε γνωστό ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο συνέδριο των Δημοκρατικών θα την στηρίξουν
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ