Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ»

Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ» Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Για τη διαφαινόμενη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να αποτρέψουν τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, μίλησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό TIME, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει «βαθύτατα λυπημένος».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεχτεί προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο για την ύπαρξη ενδείξεων για επικείμενη κλιμάκωση στη Γάζα, ενώ έγκυρα ειδησεογραφικά αμερικανικά μέσα αποκάλυψαν -περίπου τρεις μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου- ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέκτησαν το σχέδιο της Χαμάς, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις επιθέσεις.

Το «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), όπως το ονόμασαν οι ισραηλινές αρχές, περιέγραφε σημείο προς σημείο το σχέδιο των επιθέσεων που οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων. Κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των ηγετών του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι εμπειρογνώμονες έκρινα ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς. Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ή άλλα πολιτικά πρόσωπα έλαβαν ιδία γνώση του επίμαχου εγγράφου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, ρωτήθηκε αν έστω και τώρα «θα το κάνει, θα ζητήσει συγγνώμη». «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά… λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις. Όταν ο δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ του απάντησε «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε:

«Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά».

Οταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η θέση του, εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτάτο από το κατά πόσον ο πολιτικός αντίπαλός του «θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη». 

«Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο εαυτό του είπε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «όσο πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω να οδηγηθεί το Ισραήλ σε ένα μέλλον ασφάλειας, διαρκούς ειρήνης και ευημερίας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ