Βρετανία: Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους για την αποτροπή συμπλοκών – Εκατοντάδες συλλήψεις

Βρετανία: Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους για την αποτροπή συμπλοκών – Εκατοντάδες συλλήψεις Facebook Twitter
Βρετανοί αστυνομικοί στις διαμαρτυρίες/ Φωτ.: EPA
0

Το μεσημέρι, σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, ξεκίνησαν νέες διαδηλώσεις κατά των μεταναστών, καθώς και αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις. Η αστυνομία κρατάει τις δύο πλευρές χωριστά και πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους στους συμμετέχοντες. Μέχρι στιγμής, πάνω από 740 άτομα έχουν συλληφθεί αυτή την εβδομάδα για βίαιη συμπεριφορά και πρόκληση επεισοδίων σε διαδηλώσεις.

Έξι χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για νέες διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις. Επιπλέον, εκατό αστυνομικοί αποσπάστηκαν από τη Σκωτία στη Βόρεια Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις της Παρασκευής στο Μπέλφαστ κύλησαν ειρηνικά.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε 32 πόλεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που παραβίασαν νόμους μέσω του διαδικτύου. Ο Τζόρνταν Πάρλουρ έγινε ο πρώτος που καταδικάστηκε βάσει του νόμου για παρακίνηση σε βία μέσω διαδικτύου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Στο Νιούκαστλ, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον τρεις ακροδεξιούς διαδηλωτές, ένας εκ των οποίων είχε στην κατοχή του σφυρί που κατασχέθηκε πριν του περάσουν χειροπέδες. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται και πολίτες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο τρέχον μεταναστευτικό σύστημα, ισχυριζόμενοι ότι επιβαρύνει οικονομικά τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες εις βάρος των πολιτών.


Στο Μάντσεστερ, πλήθος κόσμου εμφανίστηκε με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Οι πολίτες του Σάλφορντ καλωσορίζουν τους πρόσφυγες», «Γιαγιάδες υπέρ της αγάπης, όχι του μίσους» και «Οι ρατσιστές δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Οι οικογένειες που θρηνούν, πονούν - Όχι στη βία στο όνομά τους», αναφερόμενοι στις δολοφονίες τριών κοριτσιών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χορού στο Σάουθπορτ στις 29 Ιουλίου, οι οποίες πυροδότησαν ταραχές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Γλασκώβη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης σε υποστήριξη των μεταναστών, ενώ εκεί δεν σημειώθηκαν αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις.

Στο Λίβερπουλ συνεχίζεται η δίκη των συλληφθέντων ταραξιών, με έναν έφηβο να κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τις ταραχές για να κλέψει ηλεκτρονικά τσιγάρα αξίας 19.000 λιρών.

Η πλειοψηφία του βρετανικού κοινού καταδικάζει τις βίαιες διαδηλώσεις

Ο Βασιλιάς Κάρολος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για τις ταραχές, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομόνοιας. Ο μονάρχης, που υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο «αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση» θα ενώσουν το έθνος μετά τις ταραχές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τις διακοπές του στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Αγγλία, μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ και της εξοχικής κατοικίας στο Τσέκερς, για να επιβλέπει τις εξελίξεις στη χώρα.

Η άμεση καταστολή και οι αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στους ταραξίες φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο η κατάσταση αποκαλύπτει βαθύτερα προβλήματα, που δεν σχετίζονται μόνο με τους αιτούντες άσυλο, αλλά και με την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών σε αποστερημένες περιοχές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov στις 6 Αυγούστου, η πλειοψηφία του βρετανικού κοινού καταδικάζει τις βίαιες διαδηλώσεις. Το 85% των Βρετανών αντιτίθεται στις ταραχές των τελευταίων ημερών, ενώ μόνο το 7% τις υποστηρίζει. Ακόμη και οι ευρύτερες διαδηλώσεις έχουν τη στήριξη μόνο του ενός τρίτου των Βρετανών (34%), με περισσότερο από το 50% να είναι αντίθετοι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: Έχω την εντύπωση πως ο ένοχος είμαι εγώ, είπε η Ζιζέλ - Βίντεο και φωτογραφίες με τους βιασμούς της ενώπιον του δικαστηρίου

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Έχω την εντύπωση πως ο ένοχος είμαι εγώ, είπε η Ζιζέλ - Βίντεο και φωτογραφίες με τους βιασμούς της ενώπιον του δικαστηρίου

Η απάντηση της σε συνηγόρους των κατηγορουμένων που μίλησαν για πιθανή συνέργεια της 72χρονης - Ζήτησε να βγουν τα παιδιά της από την αίθουσα πριν την παρουσίαση των βίντεο και των φωτογραφιών με τους βιασμούς
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο: Το Ισραήλ ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη

Διεθνή / Εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο: Το Ισραήλ ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη

«Το έχω ξαναπεί, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» είπε ο Νετανιάχου
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Λίβανος: Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε 24 ώρες- Ξεπερνούν τους 3.000 οι τραυματιες

Διεθνή / Λίβανος: Τουλάχιστον 26 νεκροί της Χεζμπολάχ από εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους σε 24 ώρες- 3.000 τραυματίες

Σύνθετες, καλά σχεδιασμένες επιθέσεις στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ που αποδίδονται στο Ισραήλ -«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου» λέει το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Λίβανος, επιχείρηση «pager»: Τι γνωρίζουμε για τις φονικές εκρήξεις βομβητών

Διεθνή / Λίβανος, επιχείρηση «pager»: Τι γνωρίζουμε για τις φονικές εκρήξεις βομβητών

Οι λεπτομέρειες της κινηματογραφικής επίθεσης σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ - Πώς το Ισραήλ παραβίασε την εφοδιαστική αλυσίδα της πολιτοφυλακής του Λιβάνου που είχε επιλέξει «μπίπερ» για την επικοινωνία ως πιο ασφαλή από τα ευάλωτα κινητά τηλέφωνα
LIFO NEWSROOM
Ένας σκίουρος σταμάτησε τρένο για το Γκάτγουικ διότι «αρνήθηκε» να αποβιβαστεί

Διεθνή / Ένας σκίουρος σταμάτησε τρένο για το Γκάτγουικ διότι «αρνήθηκε» να αποβιβαστεί

Ζεύγος σκίουρων επιβιβάστηκε χωρίς εισιτήρια παραβιάζοντας τον κανονισμό των σιδηροδρόμων και ο ένας εξ αυτών αρνήθηκε να αποβιβαστεί, ανέφερε η σουρεαλιστική ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας
LIFO NEWSROOM