Ισπανός δικαστής ζήτησε τον τερματισμό της ανωνυμίας στα social media, στον απόηχο ενός κύματος διαδικτυακής παραπληροφόρησης μετά τη δολοφονία ενός 11χρονου αγοριού κοντά στο Τολέδο.
Ο Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ, δικαστής που ασχολείται με τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις, θέλει να υποχρεώσει τις πλατφόρμες να αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα των χρηστών σε περιπτώσεις ύποπτων εγκλημάτων μίσους, ώστε ο νόμος να μπορεί να επιβάλει ψηφιακά περιοριστικά μέτρα.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δολοφονία την περασμένη Κυριακή ενός αγοριού σε ένα χωριό κοντά στο Τολέδο της κεντρικής Ισπανίας. O 11χρονος έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του όταν ένας άνδρας με το πρόσωπό του καλυμμένο με κασκόλ, έτρεξε στο γήπεδο και τον μαχαίρωσε πολλές φορές.
Σε έναν απόηχο της παραπληροφόρησης και της ακροδεξιάς βίας που ακολούθησε τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της Βρετανίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν αμέσως εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις που συνέδεαν ψευδώς τη δολοφονία του 11χρονου αγοριού με τη μετανάστευση και ειδικότερα με τους λεγόμενους menas - ασυνόδευτους ανηλίκους, στην πλειονότητά τους από τη βόρεια Αφρική. Για την υπόθεση, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έκτοτε έναν 20χρονο Ισπανό, ο οποίος επισκεπτόταν τον πατέρα του στο χωριό και πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ο Αγκιλάρ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες, Τετάρτη (21/8), ότι οι φορείς της ρητορικής μίσους θα πρέπει να εντοπιστούν και ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναγκαστούν να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, εάν το ζητήσει η δικαιοσύνη. «Η δημιουργία κλίματος στιγματισμού μέσω των social media μπορεί να μεταφραστεί σε πράξεις βίας στο δρόμο», είπε.
«Όταν διαπράττεται ένα έγκλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε την πηγή."Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν γνωρίζουν ότι μπορούν να ταυτοποιηθούν, και ειδικά αν η δικαιοσύνη θέλει να ξέρει ποιοι είναι» τόνισε ο δικαστής.
Ο Αγκιλάρ υπενθύμισε ένα περιστατικό του 2019, όταν ένας YouTuber στη Βαρκελώνη καταδικάστηκε σε 15 μήνες για την ανάρτηση ενός εξευτελιστικού βίντεο με άστεγο. Υποχρεώθηκε να καταβάλει στο θύμα 20.000 ευρώ. «Σε αυτό που ήταν το ισοδύναμο μιας ψηφιακής περιοριστικής εντολής, ο παραβάτης απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το YouTube. Αυτό είναι το προηγούμενο. Τώρα είναι σημαντικό να γίνει νομοθεσία», δήλωσε.
*Με πληροφορίες από Guardian