Πάβελ Ντούροφ: Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ο επικεφαλής του Telegram- Απαγορεύεται να βγει από τη Γαλλία

Πάβελ Ντούροφ: Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ο επικεφαλής του Telegram- Απαγορεύεται να βγει από τη Γαλλία Facebook Twitter
Πάβελ Ντούροφ/ Φωτ.: Getty
0

Οι Γαλλικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του διευθύνοντος συμβούλου της δημοφιλούς υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram, Πάβελ Ντούροφ, την Τετάρτη, για συνέργεια στη διανομή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, υποβοήθηση οργανωμένου εγκλήματος και άρνηση συμμόρφωσης σε νόμιμες εντολές για παροχή πληροφοριών στις Αρχές.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Πάβελ Ντούροφ για πολλαπλά αδικήματα μετά από τέσσερις ημέρες ανάκρισης, που ακολούθησαν τη σύλληψή του σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι. Του επιβλήθηκε εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη Γαλλία.

Η υπόθεση του 39χρονου δισεκατομμυριούχου αποτελεί μια πρωτοφανή δοκιμασία της ισχύος των κυβερνήσεων απέναντι σε πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες που λειτουργούν κάτω από διαφορετικούς νόμους παγκοσμίως. Το Telegram του Ντούροφ, που έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεχωρίζει για τη δήλωσή του ότι δεν κοινοποιεί πληροφορίες σε καμία Αρχή σχετικά με μηνύματα ή δραστηριότητες στην πλατφόρμα του.

Ο Ντούροφ έχει γαλλική και υπηκοότητα των ΗΑΕ, καθώς εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 έπειτα από διαμάχη με τις Αρχές, οι οποίες ζητούσαν πληροφορίες για τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου που είχε ιδρύσει, VKontakte.

Ενώ ο ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, και άλλοι κατέκριναν την έρευνα κατά του Ντούροφ ως πρόκληση για την ελευθερία του λόγου, οι υποστηρικτές της ασφάλειας των παιδιών ισχυρίζονται ότι το Telegram επιτρέπει περισσότερη παράνομη δραστηριότητα, όπως εικόνες κακοποίησης, από κάθε άλλο μεγάλο δίκτυο. Οι νόμοι στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και των ΗΠΑ, δεν προστατεύουν τις πλατφόρμες από δίωξη για παράνομο περιεχόμενο.

Το Telegram έχει περίπου 950 εκατομμύρια χρήστες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Χρησιμοποιείται για ιδιωτικά μηνύματα, δημόσιες αναρτήσεις και ομαδικές συνομιλίες. Μόνο οι συνομιλίες μεταξύ δύο ατόμων μπορούν να κρυπτογραφηθούν, και αυτές μόνο αν οι χρήστες το επιλέξουν, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παραδώσει τα υπόλοιπα δεδομένα στις κυβερνήσεις αν το επιθυμούσε.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι Αρχές του Παρισιού ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα τον Φεβρουάριο του 2024, όταν το Εθνικό Γραφείο Ανηλίκων εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη ανταπόκρισης σε νόμιμα αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με χρήστες του Telegram.

Μια πλήρης δικαστική έρευνα άνοιξε στις 8 Ιουλίου, με επικεφαλής εθνικούς κυβερνο-ντετέκτιβ και υπεύθυνους για την καταπολέμηση της απάτης. Μία από τις κατηγορίες — διαχείριση πλατφόρμας που διευκολύνει παράνομες συναλλαγές από οργανωμένο έγκλημα — επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Το Telegram δεν εξέδωσε άμεσα δήλωση ούτε απάντησε σε ερωτήσεις. Μετά τη σύλληψη του ιδρυτή του, η εταιρεία ανέφερε στο X ότι συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς νόμους, ότι η διαχείριση του περιεχομένου είναι σύμφωνη με τα πρότυπα της βιομηχανίας και ότι «είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της ευθύνονται για την κατάχρηση της πλατφόρμας». Ο δικηγόρος του Ντούροφ, Νταβίντ-Ολιβιέ Καμίνσκι, επανέλαβε την παραπάνω δήλωση στους δημοσιογράφους στο Παρίσι μετά την απαγγελία των κατηγοριών, σύμφωνα με τη Le Monde.

Οι Γάλλοι δικαστές μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες και να θέσουν τους κατηγορούμενους υπό επίσημη έρευνα. Ενώ αυτή η διαδικασία υποδεικνύει ότι οι δικαστικές αρχές αξιολογούν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συνεχίσουν την υπόθεση, δεν οδηγεί πάντα σε δίκη. Οι έρευνες μπορούν να διαρκέσουν χρόνια.

Πολλές χώρες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο Telegram, καθώς έχει γίνει εργαλείο για παιδόφιλους, τρομοκρατικές οργανώσεις, διακινητές ναρκωτικών και κοινούς εγκληματίες, κάποιοι από τους οποίους διαφημίζονται και στρατολογούν ανοιχτά στο δίκτυο.

Το Telegram χρησιμοποιείται επίσης για τη διάδοση προπαγάνδας και ρητορικής μίσους, που απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή ή έχουν απαιτήσει την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου. Η Βραζιλία απαγόρευσε προσωρινά το Telegram το 2023 εν μέσω ερευνών για νεοναζιστικές ομάδες που φέρονται να το χρησιμοποιούσαν για επιθέσεις σε σχολεία.

Το Telegram αποτελεί επίσης αντικείμενο ενδιαφέροντος για διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, που επιθυμούν να δουν ποιοι βρίσκονται πίσω από λογαριασμούς που φαίνεται να συνεργάζονται με κυβερνήσεις και άλλες δυνάμεις. Η εφαρμογή έχει κρατήσει την κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί μακριά από τον δημόσιο έλεγχο, και είναι άγνωστο αν οι κατάσκοποι έχουν καταφέρει να την χακάρουν εξ αποστάσεως.

Με πληροφορίες από Washington Post


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM