Στο φως η μεγαλύτερη υδραυλική εγκατάσταση των Μάγιας

Στο φως η μεγαλύτερη υδραυλική εγκατάσταση των Μάγιας Facebook Twitter
0

Η μεγαλύτερη υδραυλική εγκατάσταση της εποχής των Μάγιας ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στην πόλη Τικάλ της Γουατεμάλας. 1700 πριν, οι Μάγιας έχτιζαν φράγματα και δεξαμενές για να έχουν αρκετό νερό σε περιόδους ξηρασίας. Το σύστημα φιλτραρίσματος και αποθήκευσης ήταν απλό αλλά πολύ αποτελεσματικό με πολλές δεξαμενές, αυλάκια κι ένα σταθμό διοχέτευσης νερού.

Όπως αναφέρει και το επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και αναμεταδίδει το archaiologia, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε επίσης την ανακάλυψη ενός πολυεπίπεδου φράγματος με υδατοφράκτες.

«Το υδραυλικό σύστημα των Μάγιας ήταν τόσο ευφυώς κατασκευασμένο ώστε κάλυπτε επί περισσότερα από χίλια χρόνια τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της περιοχής» γράφουν ο Vernon Scarborough από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και οι συνάδελφοί του. Σε αυτό το τμήμα της Κεντρικής Αμερικής έβρεχε μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, ενώ το νερό απορροφούνταν πολύ γρήγορα στο πορώδες, βραχώδες ασβεστολιθικό υπέδαφος. Μόνο το έξυπνα σχεδιασμένο σύστημα δεξαμενών, αγωγών και φραγμάτων επέτρεψε στους Μάγιας να περνάνε όλο το χρόνο με το βρόχινο νερό των περιόδων βροχοπτώσεων. Το 700 μ.Χ. το σύστημα τροφοδοτούσε 80.000 κατοίκους της πόλης και των περιχώρων.

Το μεγάλο φράγμα που ήρθε πρόσφατα στο φως κατασκευάστηκε γύρω στο 250 μ.Χ. Έχει μήκος 80 μ., πλάτος 60 μ. και ύψος 10 μ. Προκειμένου να καθαρίζουν το πόσιμο νερό τους, οι Μάγιας είχαν κατασκευάσει στις εκροές πολλών φρεάτων λεκάνες καθίζησης για τα αιωρούμενα σωματίδια και φίλτρα άμμου. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι Μάγιας έβραζαν το νερό για να σκοτώσουν τα μικρόβια, ή ότι το αναμείγνυαν με σιτάλευρο και το άφηναν να ζυμωθεί.

Όπως ανακοινώνουν οι ερευνητές, οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν πολύ απλά εργαλεία με τα οποία επενέβαιναν στο περιβάλλον τους ώστε να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Κατά την κλασική περίοδο των Μάγιας, στη νότια πεδινή περιοχή της Γουατεμάλα ζούσαν περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι – πέντε φορές περισσότεροι απ’ ό,τι σήμερα στην ίδια έκταση. Ωστόσο, το σύστημα των Μάγιας συνιστούσε μια ήπια εκμετάλλευση των διαθέσιμων φυσικών πόρων και δεν απειλούσε το περιβάλλον στο βαθμό που σήμερα το απειλεί ο κίνδυνος πυρκαγιών, η κτηνοτροφία και η γεωργία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορούμε να μάθουμε κάτι από τους μακρινούς μας προγόνους για τη σημερινή αντιμετώπιση του περιβάλλοντος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ