Μια μυστική φάρμα στην Κωνσταντινούπολη, ο Αφρικανός μεγιστάνας, τα drone Bayraktar και ο χρυσός

Μια μυστική φάρμα στην Κωνσταντινούπολη, ο Αφρικανός μεγιστάνας, τα Bayratar και ο χρυσος Facebook Twitter
0

Μια παράνομη φάρμα, που λειτουργούσε στην περιοχή της Σηλυβρίας, στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία, προκάλεσε την εμπλοκή του μητροπολιτικού δήμου του Εκρέμ Ιμάμογλου και έφερε στο φως της δημοσιότητας τη σχέση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το Σαχέλ της Αφρικής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο αφρικανικός χρυσός και φυσικά τα drone Bayraktar TB2.

Ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης (İBB) έστειλε επιστολή στον Δήμο Σηλυμβρίας στις 11 Μαρτίου σχετικά με το μη αδειοδοτημένο αγρόκτημα που εντόπισε. Στην επιστολή που απέστειλε το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολεοδομίας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ότι, «στον έλεγχο που διενεργήθηκε από το τεχνικό προσωπικό της διεύθυνσής μας στην περιοχή Κουρφαλί, ένα κτίσμα φιλοξενίας περίπου 1.000 στρεμμάτων βρέθηκε, καφετέρια με πισίνα και ταράτσα, μονώροφα προκατασκευασμένα σπίτια για το προσωπικό, αίθουσα γεννήτριας, θάλαμος ασφαλείας, και χώρος γραφείων». Στην επιστολή του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, τονίστηκε ότι δεν υπήρχαν χωροταξικά σχέδια για το οικόπεδο και ότι οι κατασκευές ήταν χωρίς άδεια και ζητήθηκε από τον Δήμο Σηλυμβρίας, που βρισκόταν τότε υπό τη διαχείριση του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να λάβει μέτρα σχετικά με τα παράνομα κτίσματα.

Όπως έγινε γνωστό η φάρμα, που έχει την επωνυμία «Daddy's Farm» ανήκει στον Μαχαμαντού Μπονκούνγκου, ο οποίος κατάγεται από την Μπουρκίνα Φάσο στη Δυτική Αφρική.

Ποιος είναι ο Μπονκούνγκου

Γεννημένος στις 23 Μαΐου 1966 στο Ντέντουγκου της Μπουρκίνα Φάσο, ο Μπονκούνγκου είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο, στις οικιακές συσκευές, στον χρυσό και στη συνέχεια, από το 1988, στην EBOMAF (Εταιρεία Μπονκούνγκου Μαχαμαντού και Υιοί). Αυτή η εταιρεία στράφηκε στις κατασκευή 10 χρόνια αργότερα. Σταδιακά έγινε εργολάβος οικοδομών σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως οι Μπουρκίνα Φάσο, Μπενίν, Γουινέα, Τόγκο και Ακτή Ελεφαντοστού. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου EBOMAF, ο οποίος, όπως λέει η ιστοσελίδα του ειδικεύεται στις κατασκευές στην Αφρική. Από το 2020 και έπειτα, ο Μπονκούνγκου μεγάλωσε τόσο πολύ που πλέον ενδιαφέρεται και για τον τραπεζικό τομέα, καθώς πρσφάτως εξασφάλισε τον έλεγχο στην κρατική Τράπεζα Εμπορίου και Βιομηχανίας του Τόγκο (BTCI).

Για την ανέλιξη του Μπονκούνγκου σε τόσο ισχυρό επίπεδο ευθύνεται ο δεύτερος πρόεδρος της Μπορκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος τον χρησιμοποίησε και φυσικά χρησιμοποιήθηκε. Πλέον σε όποια χώρα της δυτικής Αφρικής και αν ψάξουμε, το όνομα του Μπονκούνγκου είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί μπροστά μας.

Μπουρκίνα Φάσο, Τουρκία, drone

Η Μπουρκίνα Φάσο, εν τω μεταξύ, υπέγραψε αμυντική βιομηχανική συμφωνία με την Τουρκία το 2019, αν και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αποδώσει πλήρως καρπούς - οι τουρκικές αμυντικές εξαγωγές στη χώρα ήταν μόνο 277.000 δολάρια το 2020, αλλά αυξήθηκαν σε σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Η συμφωνία που «έκλεισε» το 2021 τέθηκε για λίγο σε αναμονή λόγω του πραξικοπήματος του Ιανουαρίου 2022, αν και αυτό δεν έχει σταματήσει την αγορά και την ανάπτυξη εξοπλισμού όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

Με ένα δελτίο Tύπου, στις αρχές του Απριλίου του 2023, το κοινοβούλιο της Μπουρκίνα Φάσο ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Μεταβατικής Νομοθετικής Συνέλευσης, Ουζμάν Μπουγκουμά, προήδρευσε την Παρασκευή της συνόδου ολομέλειας που ήταν αφιερωμένη στην εξέταση και έγκριση του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί την επικύρωση της κρατικής εγγύησης προς όφελος της International Business Bank (IB Bank) της Μπουρκίνα Φάσο, σε αντάλλαγμα για την τραπεζική της εγγύηση στο πλαίσιο της σύμβασης για την απόκτηση εξοπλισμού άμυνας και ασφάλειας μεταξύ της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο και της τουρκικής εταιρείας Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Δηλαδή «με συνολικό ποσό 252.795.735.523 FCFA (πάνω από 420 εκατομμύρια δολάρια), η κυβέρνηση ενέκρινε κρατική εγγύηση προς την IB Bank, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανήκει στον Μπονκούνγκου για να αγοράσει drone Bayraktar TB2 από τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και τον αδελφό του και γαμπρό του Ερντογάν Σελτσούκ.

Ο ιδρυτής του EBOMAF, Μαχαμαντού Μπονκούνγκου έχει το παρατσούκλι «ο φίλος των προέδρων». Έχει επιζήσει από τη διαδοχή των πιο πρόσφατων ηγετών της Μπουρκίνα Φάσο: από τον Μπλεζ Κομπαορέ ως τον Ιμπραχίμ Τραορέ, τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας. Πέρα από την Μπουρκίνα Φάσο, διατηρεί σχέσεις και με τους προέδρους της Γουινέας, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μπενίν. Επιπλέον, ανέπτυξε σχέσεις πέρα από τα σύνορα της αφρικανικής ηπείρου. Ο Μαχαμαντού Μπονκούνγκου διατηρεί σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενήργησε ως μεσάζων για την αγορά των drone TB2 της Μπουρκίνα Φάσο από τον τουρκικό κατασκευαστή Bayraktar. Στον Τούρκο προμηθευτή μάλιστα καταβλήθηκε προκαταβολή, απευθείας σε χρυσό. Χωρίς μετρητά, η Ουαγκαντούγκου ζήτησε 500 κιλά χρυσού από την Endeavor Mining και τη Nordgold για να χρηματοδοτήσει αυτήν την εξαγορά.

Τουρκία και Σαχέλ

Πέραν αυτού, στις αρχές Μαρτίου 2023, μέσω του Μπονκούνγκου, ο οποίος έχει πλοκάμια παντού, η χούντα χορήγησε δύο άδειες εξόρυξης σε μια εταιρεία που ονομαζόταν Afro Turk για εξόρυξη χρυσού στην Inata και εξόρυξη μαγγανίου στο Tambao, αν και ο ίδιος ο Μπονκούνγκου φυσικά έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

Πριν από τις πιο πρόσφατες αγορές βαρέων όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών του Σαχέλ, οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες και η τουρκική κυβέρνηση παρείχαν ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων εκπαίδευσης και εξοπλισμού. Στην Μπουρκίνα Φάσο την τελευταία δεκαετία αυτό περιλάμβανε προγράμματα εκπαίδευσης για την αστυνομία και τη χωροφυλακή της χώρας, καθώς και αγορές φορητών όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και όπλων επιτήρησης και αντιαεροπορίας.

Οι στρατιωτικές πωλήσεις παρέχουν σημαντικές πηγές εισοδήματος για μια μεγάλη τουρκική βιομηχανία, ενώ βοηθούν επίσης την Τουρκία να εδραιώσει μια ευρεία παρουσία ως σημαντικός διεθνής παράγοντας ασφάλειας. Για τα κράτη του Σαχέλ, η τουρκική βιομηχανία όπλων και η προσέγγιση των πωλήσεων σηματοδοτούν μια ευπρόσδεκτη διαφορά από τις ευρωπαϊκές χώρες ιδιαίτερα. Έχει παρατηρηθεί η προθυμία της Τουρκίας να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε στρατιωτικές πωλήσεις από τη Δύση. Ομοίως, η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού είναι ένας τρόπος για τα κράτη του Σαχέλ να δημιουργήσουν βαθύτερη εμπλοκή με την Τουρκία.

Το γεγονός ότι πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον υποδέχτηκε αυτοπροσώπως τον Ιανουάριο του 2023 για επιχειρηματικές συζητήσεις, φυσικά ρίχνει μία ακόμα σκιά πάνω στις σχέσεις του ισχυρού άνδρα με τις αμέτρητες διασυνδέσεις στην Αφρική με τις ενέργειες της Τουρκίας, στην Μπουρκίνα Φάσο και γενικότερα στις χώρες του Σαχέλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ