Τουρκία: Ποια οργάνωση είναι πίσω από την επίθεση εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Σμύρνη

Τουρκία: Ποια οργάνωση είναι πίσω από την επίθεση εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Σμύρνη Facebook Twitter
0

Μία σοκαριστική εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου από χτες, όταν ένα μπουλούκι Τούρκων επιτέθηκε σε δύο Αμερικανούς πεζοναύτες στη Σμύρνη και μάλιστα, σε έναν εξ αυτών πέρασαν κουκούλα στο κεφάλι.

Το USS Wasp (LHD-1) είναι ένα από τα δύο αμερικανικά πλοία αμφίβιας επίθεσης που η Ουάσιγκτον έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο με κύριο στόχο την προστασία του Ισραήλ. Ο κατάπλους του στο λιμάνι της Σμύρνης, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις Τούρκων πολιτικών και ιδιαιτέρως όσων διατείνονται ότι είναι αντι-αμερικανοί, στο πλαίσιο του αισθήματος που διακατέχει την τουρκική κοινωνία πως βρίσκονται στο πλευρό είτε της Παλαιστίνης είτε της Χαμάς και ως εκ τούτου πρέπει να επιτίθενται σε οτιδήποτε αντίθετο με αυτά.

Δύο πεζοναύτες του γιγάντιου USS Wasp, βγήκαν να κάνουν τη βόλτα του στη Σμύρνη, μερικοί «νέοι», μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας τους εντόπισαν, τους προπηλάκισαν φωνάζοντας «Yankee go home» και εν τέλει τους επιτέθηκαν.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες του βίντεο οι Τούρκοι κρατούν τον έναν εξ αυτών ο οποίος φωνάζει «βοήθεια», ενώ ο άλλος σοκαρισμένος υποβάλλεται στο βασανιστήριο της κουκούλας με τους Τούρκους να φωνάζουν εν εξάλλω. Αργότερα οι δύο πεζοναύτες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η αστυνομία της Σμύρνης ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 15 άτομα.

Μάλιστα, υπερήφανα, το βίντεο μοιράστηκε στο Twitter και ο αρχηγός της εν λόγω οργάνωσης

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες που φέρουν στα χέρια τους το αίμα των στρατιωτών μας και χιλιάδων Παλαιστινίων δεν μπορούν να λερώνουν τη χώρα μας. Κάθε φορά που πατάτε το πόδι σας σε αυτά τα εδάφη, θα σας υποδεχόμαστε με τον τρόπο που σας αξίζει», αναφέρει η TGB σε ανάρτησή της στο Χ. 

Ο Ντοού Περιντσέκ ο αντιαμερικανισμός και οι στρατολογημένοι νέοι Τούρκοι

Ο Ντοού Περιντσέκ, είναι ένας Τούρκος πολιτικός, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί η επιτομή του οπορτουνισμού. Δεν λαμβάνει μεγάλα ποσοστά στις εκλογές, δεν έχει βουλευτές (συνήθως), όμως είναι γνωστός σε όλους και κατά καιρούς έχει συνδυαστεί με όλους στο πολιτικό φάσμα της Τουρκίας. Από τους Γκρίζους Λύκους, τους ακραίους και φανατικούς ισλαμιστές, μέχρι τους κοσμικούς πολιτικούς και τους κεμαλιστές, ο Ντοού Περιντσέκ θεωρείται από τους Τούρκους πολίτες ότι είναι πάντα εκεί όταν κάτι γίνεται, χωρίς όμως να τον λαμβάνει κάποιος ιδιαιτέρως σοβαρά, καθώς τα ποσοστά του κυμαίνονται από το απόλυτο 0 μέχρι το 0,2% (στις εκλογές του 2019). Έχει ιδρύσει το διατεινόμενο ως μαρξιστικό Κόμμα Εργατών Χωρικών της Τουρκίας (TİKİP) το 1978, ενώ το 1992 ίδρυσε το Εργατικό Κόμμα (İP) το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένα κόμμα αντιδυτικό που πρεσβεύει τον ευρασιασνισμό, τον αριστερό εθνικισμό (!), και για γαρνιτούρα έχει λίγο από σοσιαλισμό και μαοϊσμό. Τον Φεβρουάριο του 2015, το κόμμα άλλαξε όνομα σε Κόμμα της Πατρίδας (VP) προσθέτοντας στις αξίες του κόμματος τον κεμαλισμό, τον εθνικισμό, τον μαρξισμό και τις θέσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η εφημερίδα Aydinlik, η οποία φιλοξενείται στα ελληνικά ΜΜΕ κατά καιρούς, είναι η κομματική εφημερίδα του Κόμματος της Πατρίδας.

Η Ευρασιατική Ένωση Νεολαίας Τουρκίας (TGB) είναι η νεολαία του κόμματος αυτού και οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στον Αμερικανό πεζοναύτη είναι μέλη της. Η TGB αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε οποιαδήποτε συνεργασία με αυτό που αποκαλεί «αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Ο λόγος που έκαναν αυτή την κίνηση μας πάει πίσω στο 2003 όταν Αμερικανοί στρατιώτες είχαν φορέσει κουκούλες σε Τούρκους στρατιώτες στο Ιράκ. Η διαμαρτυρία ήταν μια σκόπιμη αναφορά στο «γεγονός της κουκούλας» της 4ης Ιουλίου 2003, όπως έχει μείνει γνωστό, όταν άνδρες από τις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις στη Σουλεϊμανίγια, στο Βόρειο Ιράκ, συνελήφθησαν από αμερικανικά στρατεύματα, οι οποίοι τοποθέτησαν κουκούλες πάνω από τα κεφάλια τους. Το γεγονός αυτό, που έλαβε χώρα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δημιούργησε σημαντικές διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Το περιστατικό του 2003 αφορούσε μέλη της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Αμερικανικού Στρατού και Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις. Η επιδρομή φέρεται να υποκινήθηκε από ανησυχίες σχετικά με τις δραστηριότητες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή, ιδίως σχετικά με τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών για τους Τουρκμενικούς πληθυσμούς. Η κράτηση Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης θεωρήθηκε ευρέως στην Τουρκία ως εθνική ταπείνωση και παρέμεινε ένα επώδυνο σημείο στις διμερείς σχέσεις.

Το 2011, μέλη της TGB έβαλαν λευκό σάκο πάνω από το κεφάλι ενός πεζοναύτη των ΗΠΑ στην Αλικαρνασσό. Το 2013, παρόμοια διαμαρτυρία έγινε στην Αλεξανδρέττα, όταν φώναζαν «δεν αφήνουμε την Τουρκία να γίνει το κέντρο επίθεσης στη Μέση Ανατολή». Στις 12 Νοεμβρίου 2014, μέλη της TGB διαμαρτυρήθηκαν για τους ναύτες του Αμερικανικού Ναυτικού από το USS  Ross  (DDG-71) που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και τους είπαν, στα αγγλικά, «δηλώνετε ότι είστε μέλη του Αμερικανικού Στρατού και τώρα επειδή σας ορίζουμε ως δολοφόνους, θέλουμε να φύγετε από τη γη μας», ενώ φώναζαν «yankee, go home» καθώς επιτέθηκαν σε τρεις ναύτες και τους κυνήγησαν. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο. Η TGB εξέδωσε μια δήλωση που έλεγε: «οι σάκοι που βάλαμε πάνω από τους Αμερικανούς στρατιώτες είναι για τους λαούς από την Παλαιστίνη ως τη Συρία». Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε αργότερα 12 μέλη της TGB που, τον Δεκέμβριο, κατηγορήθηκαν για την επίθεση και ο Πρόεδρος της TGB της Κωνσταντινούπολης Ουγούρ Αϊτάτς είπε σχετικά με τη βίαιη επίθεση: «είμαι υπερήφανος που συνελήφθην για τέτοιο λόγο».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM