Οι δύο καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτογενή υλικά όπως λινό, βαμβάκι και μετάξι και αξιοποιούν παραδοσιακές τεχνικές, όπως η ύφανση με φυτικές βαφές και η παραγωγή χειροποίητου χαρτιού, δημιουργώντας παράλληλα γλυπτικά τοπία.

 

Τα έργα της Μαρίας Γρηγορίου αποτελούν καταγραφή της ίδιας καθημερινής διαδρομής που ακολουθούσε η καλλιτέχνης επί δύο χρόνια. Δούλεψε αργά και χειρωνακτικά σε χρόνο παρόντα για να αποδώσει το σχεδόν μονοχρωματικό και ταυτόχρονα συνεχώς μεταβαλλόμενο θαλασσινό τοπίο. Τα έργα της φέρουν τα μελανά σημάδια του χρόνου, της σκουριάς, την αλμύρας, της ομορφιάς του εφήμερου και της ατέλειας.

 

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από τη μεριά του επιδίδεται σε ένα ταξίδι αναθεώρησης, επανεκτίμησης και απόρριψης του περιττού. Ξετυλίγει το κουβάρι του χρόνου και ξαναβρίσκει την άκρη του νήματος. Με επαναληπτικές κινήσεις, που θυμίζουν διαλογιστική πρακτική, και μ΄ένα απλό λινό σπάγγο υφαίνει τις σκέψεις του με διαφάνεια. Η επίπεδη επιφάνεια διπλώνεται, αγκαλιάζει τον χώρο, γίνεται τρισδιάστατη και πολλαπλασιάζεται με το φως και τη σκιά, το αρνητικό και το θετικό.

 

Η Μαρία Γρηγορίου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος μοιράζονται από το 1978 το ίδιο καλλιτεχνικό εργαστήριο στην Αθήνα και ακολουθούν παράλληλες διαδρομές. Σπούδασαν στη Σχολή Βακαλό και στο West Surrey College of Art, και είναι ιδρυτικά μέλη της ομάδας ΑΦΗ. Έχουν πραγματοποιήσει και οι δύο σεμινάρια και ομιλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο και στο Grand Curtius Μuseum στη Λιέγη.

 

Η Μαρία Γρηγορίου έχει επίσης συμμετάσχει στη δεύτερη Biennale του Michelangelo Foundation στην Βενετία και σε ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο Δαντέλλας στο Retournac της Γαλλίας, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και στο R.I.B.A. στο Λονδίνο, ενώ έργα της περιλαμβάνονται στο Homo Faber Guide of European Master Craftsmen of Excellence του Michelangelo Foundation.

 

Οι δραστηριότητες του Γιάννη Παπαδόπουλου μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ομαδικές εκθέσεις στο Δημαρχείο της Damme στο Βέλγιο, στο Μουσείο Λαλαούνη στην Αθήνα, στο Musée du Papier στην Ελβετία, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Palais des Papes στη Γαλλία.