Καρκίνος ωοθηκών: Το πρώτο εμβόλιο ανέπτυξαν επιστήμονες - «Θα εξαλείψει τη νόσο»

Καρκίνος ωοθηκών: Το πρώτο εμβόλιο ανέπτυξαν επιστήμονες - «Θα εξαλείψει τη νόσο» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του καρκίνου των ωοθηκών αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και «θα μπορούσε να εξαλείψει την ασθένεια», όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών θα μπορούσε να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το OvarianVax είναι ένα εμβόλιο που διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα πιο πρώιμα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών.

Η ελπίδα είναι ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο προληπτικά στο δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) με στόχο την εξάλειψη της ασθένειας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο καθηγητής Αχμέντ Αχμέντ και η ομάδα του στο εργαστήριο κυττάρων καρκίνου των ωοθηκών στο MRC Weatherall Institute of Molecular Medicine εργάζονται για τον εντοπισμό κυτταρικών στόχων για το εμβόλιο. Θα καθορίσουν ποιες πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών πρώιμου σταδίου αναγνωρίζονται καλύτερα από το ανοσοποιητικό σύστημα και πόσο αποτελεσματικά το εμβόλιο σκοτώνει μοντέλα της νόσου σε ένα εργαστήριο.

Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με άτομα που έχουν μεταλλάξεις γονιδίου BRCA - που αυξάνουν μαζικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών - και υγιείς γυναίκες επίσης.

Η Cancer Research UK χρηματοδοτεί τη μελέτη με έως και 600.000 λίρες για τα επόμενα τρία χρόνια. Ερωτηθείς εάν ο καρκίνος των ωοθηκών θα μπορούσε να εξαλειφθεί με το νέο έμβόλιο, ο καθηγητής Αχμέντ είπε: «Απολύτως - αυτός είναι ο στόχος. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή. Είμαι πολύ αισιόδοξος και εγώ».

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει προληπτικό τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος συχνά διαγιγνώσκεται αργά, επειδή τα συμπτώματά του, όπως φούσκωμα και έλλειψη όρεξης, μπορεί να είναι ασαφή.

Γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA, όπως η ηθοποιός Angelina Jolie, είναι γνωστό ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Σχεδόν το 45% των ατόμων με ένα τροποποιημένο γονίδιο BRCA1 και σχεδόν το 20% με ένα τροποποιημένο γονίδιο BRCA2 θα αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών μέχρι την ηλικία των 80 ετών, σε σύγκριση με μόλις 2% στον γενικό πληθυσμό.

Επί του παρόντος, στις γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA1/2 συνιστάται η αφαίρεση των ωοθηκών τους μέχρι την ηλικία των 35 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι περνούν από πρόωρη εμμηνόπαυση και δεν μπορούν να κάνουν παιδιά στο μέλλον.

Ενδεικτικά, υπάρχουν περίπου 7.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις μεταλλάξεις BRCA να αντιπροσωπεύουν περίπου το 5-15% αυτών.

Ο καθηγητής Αχμέντ είπε ότι οι φορείς μετάλλαξης BRCA θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το νέο εμβόλιο επειδή «δεν θα χρειαζόταν τότε να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους».

Με πληροφορίες από Sky News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM