Εγκληματικά δίκτυα στη Nοτιοανατολική Ασία χρησιμοποιούν εκτενώς το Telegram, καθώς η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων επέτρεψε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Δευτέρα 7/10.
Της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για την αμφιλεγόμενη κρυπτογραφημένη εφαρμογή προηγήθηκε η απόφαση των εισαγγελικών αρχών της Γαλλίας να ασκήσουν κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή της πλατφόρμας, Πάβελ Ντούροφ, χρησιμοποιώντας έναν νέο σκληρό νόμο χωρίς διεθνές ισοδύναμο.
Τα παραβιασμένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων των πιστωτικών καρτών, των κωδικών πρόσβασης και του ιστορικού του προγράμματος περιήγησης, διακινούνται ανοιχτά σε τεράστια κλίμακα στην εφαρμογή, η οποία διαθέτει εκτεταμένα κανάλια με ελάχιστο μέτρο, αναφέρει η έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου λογισμικού deepfake που έχει σχεδιαστεί για απάτες, και το κακόβουλο λογισμικό κλοπής δεδομένων πωλούνται επίσης ευρέως, ενώ τα μη αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν υπηρεσίες ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με την έκθεση.
Υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι οι υπόγειες αγορές δεδομένων μετακινούνται στο Telegram και οι πωλητές επιδιώκουν ενεργά να στοχεύσουν διεθνικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εδρεύουν στη Νοτιοανατολική Ασία», ανέφερε η έκθεση.
Η Νοτιοανατολική Ασία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο για μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει θύματα σε όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά είναι κινεζικά συνδικάτα που δρουν από οχυρωμένες εγκαταστάσεις που στελεχώνονται από εργαζόμενους που έχουν πέσει θύματα εμπορίας. Η βιομηχανία παράγει 27,4 έως 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσε η UNODC.
Ο ρωσικής καταγωγής Ντούροφ συνελήφθη στο Παρίσι τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε εγκληματική δραστηριότητα στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παιδικής πορνογραφίας. Η κίνηση αυτή έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ποινική ευθύνη των παρόχων εφαρμογών και προκάλεσε επίσης συζήτηση σχετικά με το πού τελειώνει η ελευθερία του λόγου και πού αρχίζει η επιβολή του νόμου. Το Telegram, το οποίο έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Μετά τη σύλληψή του, ο Ντούροφ, ο οποίος επί του παρόντος έχει αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης, δήλωσε ότι το Telegram θα παραδώσει τις διευθύνσεις IP και τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών στις αρχές που υποβάλλουν νομικά αιτήματα. Είπε επίσης ότι το Telegram θα αφαιρέσει ορισμένες λειτουργίες που έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης για παράνομες δραστηριότητες.
Ο Μπένεντικτ Χόφμαν, αναπληρωτής εκπρόσωπος της UNODC για τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι το Telegram ήταν ένα εύκολα πλοηγήσιμο περιβάλλον για τους εγκληματίες. «Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τροφοδοτηθούν σε απάτες ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες από ποτέ άλλοτε» δήλωσε στο Reuters.
Η έκθεση ανέφερε ότι η τεράστια κλίμακα των κερδών που αποκομίζουν οι εγκληματικές ομάδες στην περιοχή τις ανάγκασε να καινοτομήσουν, προσθέτοντας ότι ενσωμάτωσαν στις δραστηριότητές τους νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνολογίες, όπως το κακόβουλο λογισμικό, τη τεχνητή νοημοσύνη και τα deepfakes. Το UNODC δήλωσε ότι έχει εντοπίσει περισσότερους από 10 παρόχους υπηρεσιών λογισμικού deepfake «που στοχεύουν ειδικά σε εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται σε απάτες με βάση τον κυβερνοχώρο στη Νοτιοανατολική Ασία».
Αλλού στην Ασία, η αστυνομία της Νότιας Κορέας -που εκτιμάται ότι είναι η χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο της deepfake πορνογραφίας- φέρεται να έχει ξεκινήσει έρευνα για το Telegram, η οποία θα εξετάσει κατά πόσον υποθάλπει σεξουαλικά εγκλήματα στο διαδίκτυο.
Το Reuters ανέφερε επίσης τον περασμένο μήνα ότι ένας χάκερ χρησιμοποίησε chatbots στο Telegram για να διαρρεύσει τα δεδομένα του κορυφαίου ινδικού ασφαλιστή Star Health, με αποτέλεσμα ο ασφαλιστής να μηνύσει την πλατφόρμα. Χρησιμοποιώντας τα chatbots, το Reuters μπόρεσε να κατεβάσει έγγραφα συμβολαίων και απαιτήσεων που περιείχαν ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις, φορολογικά στοιχεία, αντίγραφα δελτίων ταυτότητας, αποτελέσματα εξετάσεων και ιατρικές διαγνώσεις.