«Δεν είμαι εγώ ο εφευρέτης του Bitcoin», λέει o Καναδός Πίτερ Τοντ

«Δεν είμαι εγώ ο εφευρέτης του Bitcoin», λέει o Καναδός Πίτερ Τοντ Facebook Twitter
Πίτερ Τοντ / Φωτογραφία από την σελίδα του στο GitHub
0

Ένα νέο ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι έχει λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο στα κρυπτονομίσματα: Tην πραγματική ταυτότητα του εφευρέτη του Bitcoin.

Η ερώτηση έχει αιχμαλωτίσει το διαδίκτυο από τότε που το ψηφιακό νόμισμα κυκλοφόρησε από ένα άγνωστο άτομο ή άτομα που αυτοαποκαλούνταν «Satoshi Nakamoto» το 2009.

Τώρα οι δημιουργοί ενός ντοκιμαντέρ του HBO λένε ότι έχουν επιτέλους την απάντηση: Ο Καναδός ειδικός στα κρυπτονομίσματα, Πίτερ Τοντ.

Το μόνο πρόβλημα με τη θεωρία αυτή όμως είναι ότι ο ίδιος ο Τοντ την απέρριψε ως «γελοία».

Στο ντοκιμαντέρ «Money Electric: The Bitcoin Mystery», ο Πίτερ Τοντ έρχεται αντιμέτωπος με τον σκηνοθέτη Κάλεν Χόμπακ.

Ο Χόμπακ του δείχνει τα αποδεικτικά στοιχεία και τον ρωτά αν εκείνος είναι πίσω από την εφεύρεση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων - μια πρόταση που ο Τοντ, γελάει.

«Δεν είμαι ο Satoshi Nakamoto», έχει δημοσιεύσει έκτοτε στο X.

Τεράστιος πλούτος

Η ίντριγκα γύρω από τον Satoshi Nakamoto δεν οφείλεται μόνο στο μυστήριο της ταυτότητάς του, αλλά στον τεράστιο πλούτο που έχουν συσσωρεύσει. Εάν εξακολουθούσαν να έχουν τον έλεγχο του bitcoin, θα άξιζε περίπου 69 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα - που σημαίνει ότι ο Satoshi θα ήταν περίπου ο 20ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Πίτερ Τοντ είναι ένας εξέχων προγραμματιστής Bitcoin και του έχουν πιστωθεί πολλές καινοτομίες στο πρώτο και μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Ποτέ έως τώρα δεν είχε κατονομαστεί ως κύριος υποψήφιος Satoshi στα χρόνια που οι άνθρωποι πέρασαν προσπαθώντας να ξεσκεπάσουν τον εφευρέτη του Bitcoin.

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για αυτή την τελευταία προσπάθεια επίλυσης αυτού του γρίφου. Πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, περισσότερα από 44 εκατομμύρια δολάρια τοποθετήθηκαν σε στοιχήματα στον ιστότοπο κρυπτογραφικών στοιχημάτων Polymarket για το ποιος θα ονομάσει το πρόγραμμα ως Satoshi.

Ο Κάλεν Χόμπακ, ο οποίος στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να αποκαλύψει ανώνυμες διαδικτυακές φιγούρες όπως η Q από την Q Anon, λέει ότι κατέληξε στο συμπέρασμά του μετά από χρόνια έρευνας και συνεντεύξεις.

Ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία του ότι ο Τοντ είναι ο Satoshi είναι μια ανάρτηση στο φόρουμ που βρήκε από τον Πίτερ Τοντ και η οποία φαινόταν να είναι συνέχεια μιας ανάρτησης από τον Satoshi.

Ένα άλλο είναι ότι είπε κάποτε στο Διαδίκτυο ότι κατέστρεψε έναν τεράστιο αριθμό ψηφιακών νομισμάτων σκόπιμα.

Μια βασική θεωρία είναι ότι ο Satoshi σκόπιμα κατέστρεψε την πρόσβαση στο τεράστιο απόθεμα bitcoin του που ήταν τα πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν για να ξεκινήσει το bitcoin. Τα κέρματα του 1,1 εκατ. αξίζουν τώρα μια περιουσία, αλλά δεν έχουν μεταφερθεί ή επενδυτή ποτέ.

Το απόθεμα των ακίνητων νομισμάτων του Satoshi αντιπροσωπεύει το 5% όλων των bitcoin καθώς ο εφευρέτης αποφάσισε ότι θα δημιουργηθούν μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα. 

Ωστόσο, ο Τοντ λέει ότι το ιστορικό των αναρτήσεών του δείχνει ότι δεν συμμετείχε - ισχυρίζεται ότι ήταν «πολύ απασχολημένος με το σχολείο και τη δουλειά».

Προηγούμενες θεωρίες

Ορισμένα άτομα από τον κόσμο των υπολογιστών είχαν προηγουμένως θεωρηθεί ως δημιουργοί του κρυπτονομίσματος.

Το 2014, ένα άρθρο υψηλού προφίλ στο Newsweek αναγνώρισε τον Dorian Nakamoto, έναν Ιαπωνοαμερικανό που ζούσε στην Καλιφόρνια ως Satoshi. Αλλά εκείνος το αρνήθηκε και ο ισχυρισμός έχει σε μεγάλο βαθμό καταρριφθεί.

Το 2015, το Wired και το Gizmodo δημοσίευσαν μια έρευνα που έδειξε τον Αυστραλό επιστήμονα υπολογιστών Craig Wright. Αμέσως μετά, ο Wright δήλωσε σε συνεντεύξεις σε πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του BBC, ότι ήταν πράγματι ο Satoshi και έδειξε εμφανείς αποδείξεις.

Αλλά οι ισχυρισμοί του αγνοήθηκαν από την κοινότητα και μετά από χρόνια που ισχυριζόταν ότι ήταν ο εφευρέτης, ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι υπήρχαν «συντριπτικά» στοιχεία ότι δεν είναι ο Satoshi.

Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων Έλον Μασκ αρνήθηκε επίσης ότι βρισκόταν πίσω από το κρυπτονόμισμα αφού το πρότεινε ένας πρώην υπάλληλος σε μια από τις εταιρείες του, τη SpaceX.

Για μερικές από τις πιο εξέχουσες φωνές στο Bitcoin, η διατήρηση της μυστικής ταυτότητας του Satoshi αποτελεί μέρος της απήχησης και της δύναμης του αποκεντρωμένου νομίσματος.

Ο Adam Black, ένας από τους βασικούς προγραμματιστές (και ένας άλλος πιθανός υποψήφιος Satoshi) δημοσίευσε στο X πριν από το ντοκιμαντέρ: «Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο Satoshi. Και αυτό είναι καλό».

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Τech & Science / Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Το φετινό Νόμπελ Χημείας μοιράζονται ο Ντέιβιντ Μπέικερ, ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Μ. Τζάμπερ - Οι δύο επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ για το ΑΙ μοντέλο της DeepMind για τη δομή της πρωτεΐνης
LIFO NEWSROOM
Hera: Η αποστολή που θα ελέγξει το σύστημα πλανητικής άμυνας από αστεροειδείς

Τech & Science / Hera: Η αποστολή στο διάστημα που θα δώσει κρίσιμες πληροφορίες για την αποτροπή ενός «Αρμαγεδδών»

Η αποστολή Hera της ESA θα μελετήσει έναν βράχο -που χτυπήθηκε σκόπιμα από σκάφος της NASA- προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους για την υπεράσπιση της Γης σε περίπτωση που ένας αστεροειδής απειλήσει τον πλανήτη στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Η Google θα σταματήσει να συνδέεται με ειδήσεις της Νέας Ζηλανδίας αν υποχρεωθεί να πληρώνει για το περιεχόμενο

Τech & Science / Η Google θα σταματήσει να συνδέεται με ειδήσεις της Νέας Ζηλανδίας αν υποχρεωθεί να πληρώνει για το περιεχόμενο

Η κίνηση της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας τον Ιούλιο να προχωρήσει με το νομοσχέδιο ήρθε μετά από την απώλεια πάνω από 200 θέσεων εργασίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης φέτος
LIFO NEWSROOM
Amazon: Θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3 δισ. δολάρια το χρόνο αν απέλυε 14.000 διευθυντές

Τech & Science / Η Amazon απολύει 13.834 διευθυντές για να αυξήσει κατά 15% τους υπαλλήλους

Η Amazon απασχολεί 1,5 εκατ. υπαλλήλους εκ των οποίων 105.770 στελέχη σε διευθυντικές θέσεις - Με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις στοχεύει να εξοικονομήσει 2,1-3,6 δισ. δολάρια και να προσλάβει 15% περισσότερους υπαλλήλους
LIFO NEWSROOM