H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη

H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: Χ
0

Το ιταλικό πολεμικό πλοίο Libra αναχώρησε με τους πρώτους υποψήφιους αιτούντες άσυλο, εγκαινιάζοντας το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, για μεταφορά και επεξεργασία αιτήσεων στην Αλβανία. Οι πρώτοι επιβάτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Το σχέδιο, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023 με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προβλέπει τη μεταφορά ανδρών μεταναστών που αναχαιτίζονται στα ιταλικά ύδατα σε κέντρα επεξεργασίας αιτήσεων στην Αλβανία. Το πενταετές συμβόλαιο κοστίζει στην Ιταλία περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αφορά κυρίως άνδρες που θεωρούνται "λιγότερο ευάλωτοι" βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Μετά τη μεταφορά τους, οι μετανάστες καταγράφονται και υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους στο λιμάνι του Shengjin. Στη συνέχεια, οδηγούνται σε κέντρο στην κοντινή περιοχή Gjader, όπου θα αναμένουν την επεξεργασία των αιτήσεών τους. Το κέντρο αυτό διαθέτει και χώρο κράτησης για εκείνους των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται, ενώ οι διαδικασίες διεξάγονται υπό την ιταλική νομοθεσία.

Αντιδράσεις και ανησυχίες

Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Amnesty International να το χαρακτηρίζει «σκληρό πείραμα» που αμαυρώνει την εικόνα της ιταλικής κυβέρνησης. Η Sea Watch, μία από τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, το αποκάλεσε «σκοτεινό κεφάλαιο» για την Ιταλία, ενώ πολιτικοί αντίπαλοι, όπως η Elly Schlein του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, κατακρίνουν την κυβέρνηση ότι σπαταλά χρήματα των φορολογουμένων εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά την αύξηση των αφίξεων τα προηγούμενα χρόνια, το 2024 σημειώθηκε απότομη μείωση, με περίπου 53.300 αφίξεις μέχρι στιγμής, σε σχέση με σχεδόν 140.000 την ίδια περίοδο το 2023. Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει επενδύσει σε συνεργασίες με χώρες όπως η Τυνησία και η Λιβύη, για να σταματήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα, ενισχύοντας τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας με εκπαίδευση και χρηματοδότηση.

Το νέο αυτό σύστημα παρακολουθείται στενά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν την άνοδο της παράτυπης μετανάστευσης.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Διεθνή / Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google προειδοποιεί τον Κιρ Στάρμερ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για καθαρή ενέργεια το 2030 χωρίς να διορθωθούν οι ρυθμιστικοί κανονισμοί
LIFO NEWSROOM
Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Διεθνή / Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Σε ένα από τα περιστατικά που περιγράφονται, η Pisciotta ισχυρίζεται ότι ο Γουέστ εισέβαλε στο δωμάτιο της σε ξενοδοχείο, προσπαθώντας να την αναγκάσει σε σεξουαλική επαφή
LIFO NEWSROOM