Η Ολλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μετανάστες στην Ουγκάντα

Η Ολλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μετανάστες στην Ουγκάντα Facebook Twitter
Geert Wilders/ Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας, υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει αιτούντες άσυλο από την Αφρική, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται, στην Ουγκάντα, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που χαρακτηρίζει το σχέδιο ως «ανεφάρμοστο».

 Η υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης της Ολλανδίας, Reinette Klever, κατά την επίσκεψή της στην Ουγκάντα, ανέφερε ότι η χώρα είναι «ανοιχτή» σε συζητήσεις, αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ασαφείς.

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει την αποδοχή από την Ουγκάντα αιτούντων άσυλο από διάφορες χώρες της Αφρικής, με αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση από την Ολλανδία. Ωστόσο, νομικές και πρακτικές προκλήσεις παραμένουν, με την κυβέρνηση να εξετάζει τις δυνατότητες εφαρμογής του.

Η Ουγκάντα ήδη φιλοξενεί 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από γειτονικές χώρες, όπως το Σουδάν και το Κονγκό, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη συνεργασία της σε αυτό το σχέδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας, Jeje Odongo, εξέφρασε τη διαθεσιμότητα της χώρας για διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Okello Oryem, σημείωσε ότι είναι απίθανο η Ουγκάντα να συμφωνήσει, τονίζοντας πως η χώρα δεν απελαύνει πρόσφυγες.

Το σχέδιο αυτό προκαλεί αντιδράσεις εντός της ολλανδικής κυβέρνησης λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγκάντα, ιδιαίτερα με την αντι-LGBTQ νομοθεσία της χώρας. Η Claudia van Zanten του αγροτικού κόμματος BBB και ο Diederik Boomsma του αντι-διαφθοράς κόμματος NSC εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες στη χώρα.

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως αντιπερισπασμό από τα προβλήματα της κυβέρνησης. Ο Jesse Klaver του κόμματος Green Left ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα, όπως η οικοδόμηση σπιτιών και η λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ ο Rob Jetten του D66 χαρακτήρισε την ιδέα «ανεφάρμοστη», υπενθυμίζοντας παρόμοια αποτυχημένα σχέδια της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου με την απόπειρα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, η οποία εγκαταλείφθηκε μετά από μεγάλες αντιδράσεις, επισημαίνεται ως προειδοποίηση για τις δυσκολίες τέτοιων πολιτικών. Το σχέδιο αυτό κόστισε στον Βρετανό φορολογούμενο περίπου 700 εκατομμύρια λίρες και κανένας αιτών άσυλο δεν στάλθηκε ποτέ στη Ρουάντα.

Η Ολλανδική κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην επιβολή της «πιο σκληρής πολιτικής για τη μετανάστευση» στη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία κυμαίνονται στον μέσο όρο της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες όσων εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά τις αναφορές για την πιθανή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Ενδείξεις ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τον Σινουάρ

Διεθνή / Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Ενδείξεις ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τον Σινουάρ

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12, ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός
LIFO NEWSROOM