«Η Γάζα είναι μια πραγματική ''κόλαση'' επί Γης για ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν εκεί. Και η κατάσταση χειροτερεύει, μέρα με τη μέρα, καθώς βλέπουμε τον φρικτό αντίκτυπο στα παιδιά από τις καθημερινές αεροπορικές επιδρομές και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» υποστηρίζει η Unicef.
Έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, «τα παιδιά εξακολουθούν να υφίστανται καθημερινά απερίγραπτα βάσανα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, Τζέιμς Έλντερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Εάν αυτό το επίπεδο φρίκης δεν ξυπνά την ανθρωπιά μας και δεν μας ωθεί να δράσουμε, τότε τι θα την ξυπνήσει;» διερωτήθηκε.
Μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, «συντηρητικές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.100 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Αυτό σημαίνει ότι «περίπου 35 με 40 κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο Έλντερ, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα.
Ο εκπρόσωπος περιέγραψε πώς είναι η ζωή ενός παιδιού στη Γάζα φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι 7 ετών, την Καμάρ, που χτυπήθηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. Το μοναδικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί, μια μαιευτική κλινική, ήταν υπό πολιορκία επί 20 ημέρες. Καθώς δεν μπορούσε να μετακινηθεί και το νοσοκομείο δεν διέθετε τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση στο πόδι της, οι γιατροί το ακρωτηρίασαν. Η Καμάρ, η μητέρα και η αδελφή της, που είχε επίσης τραυματιστεί, αναγκάστηκαν κατόπιν να φύγουν προς τα νότια, με τα πόδια.
«Σε οποιαδήποτε άλλη φυσιολογική κατάσταση, το πόδι αυτού του μικρού κοριτσιού δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ακρωτηριαστεί. Η 7χρονη με τη μητέρα και την αδελφή της τώρα ζουν σε μια σκισμένη σκηνή, περιτριγυρισμένες από στάσιμα νερά και άλλες οικογένειες που υπομένουν παρόμοιες τραγωδίες. Όσο σπαρακτική κι αν είναι η ιστορία της Καμάρ, αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνεται» εξήγησε και συνέχισε: «Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που δόθηκαν οι πρώτες εντολές σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα, σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δίνονται και πάλι εντολές εκκένωσης να εγκαταλείψουν τον βορρά. Σήμερα ο νότος, είναι απελπιστικά υπερπλήρης και δεν έχει νερό και καταφύγια. Πού θα πάνε λοιπόν, τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν είναι ασφαλείς σε σχολεία και καταφύγια. Δεν είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία».
Όσο για τους επιζώντες, δεν έχουν πού να πάνε για να είναι ασφαλείς. «Πού θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν είναι ασφαλείς στα σχολεία και τα καταφύγια. Δεν είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία. Και σίγουρα δεν είναι ασφαλείς στους καταυλισμούς όπου επικρατεί συνωστισμός» είπε ο Έλντερ.Τον περασμένο Οκτώβριο η Unicef ανέφερε ότι η Γάζα μετατράπηκε σε «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά». Δύο μήνες μετά, χαρακτήρισε τον θύλακα ως «την πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τα παιδιά».