Αλ Φαγέντ: Μόλις 2 από τις 21 κατηγορίες για βιασμούς έφθασαν στην εισαγγελία, όσο ήταν ζωντανός

mohament-al-fayed Facebook Twitter
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Μόλις για 2 από τις 21 κατηγορίες για βιασμούς ζητήθηκε από την εισαγγελία στη Βρετανία να εξετάσει τις υποθέσει, όσο ήταν ζωντανός ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ.

Οι ευθύνες και τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν στη δράση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Met) και το πώς οι ερευνητές της αντιμετώπισαν τις γυναίκες που δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν από τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 94 ετών πέρυσι.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του BBC σχετικά με το πόσες γυναίκες ζήτησαν να απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος παρείχε τώρα τις πληροφορίες. 

Τον Σεπτέμβριο ένα ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψε την κακοποίηση που ασκούσε ο Αλ Φαγέντ και για την οποία δεν κατηγορήθηκε ποτέ όσο ήταν ζωντανός. Από τότε που προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, τουλάχιστον 65 γυναίκες επικοινώνησαν με το BBC λέγοντας ότι κακοποιήθηκαν από τον μεγιστάνα, με τους ισχυρισμούς να εκτείνονται πέρα ​​από το Harrods και ήδη από το 1977.

Την περασμένη εβδομάδα, η Met αποκάλυψε ότι 40 γυναίκες προσέγγισαν την αστυνομία μετά το ντοκιμαντέρ και κατηγόρησαν τον Αλ Φαγέντ για σεξουαλικά αδικήματα. Οι καταγγελίες καλύπτουν μια περίοδο μεταξύ 1979 και 2013.

Η Met παραδέχτηκε επίσης ότι 21 γυναίκες είχαν καταθέσει στην αστυνομία πριν από το ντοκιμαντέρ του BBC. Τώρα διεξάγεται εσωτερική έρευνα αναφορικά με τις προηγούμενες καταγγελίες. 

Το βρετανικό μέσο ζήτησε να μάθει από την εισαγγελία πόσες καταγγελίες κατά του Αλ Φαγέντ διαβιβάστηκαν από την αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια και έλαβε την εξής απάντηση: Μόλις σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν το 2009, όταν έλαβε μια υπόθεση για δύο καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση σε μία γυναίκα καταγγέλλουσα.

Η δεύτερη, το 2015, όταν επρόκειτο για έναν ισχυρισμό για βιασμό και έναν ισχυρισμό για συνέργεια σε βιασμό από μια γυναίκα. 

Οι δύο καταγγελίες είχαν γίνει από διαφορετικές γυναίκες. 

«Αυτό σημαίνει ότι η Met δεν διαβίβασε πλήρη αρχεία αποδεικτικών στοιχείων στους εισαγγελείς για 19 από τις γυναίκες που τις προσέγγισαν, ούτε οι δύο φάκελοι που πέρασε περιείχαν καταγγελίες από άλλες γυναίκες των οποίων τα στοιχεία θα μπορούσαν ενδεχομένως στην υπόθεση.

Πολλοί θα εκπλήσσονταν ακούγοντας ότι ένας άνδρας κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα από 21 γυναίκες και τελικά η υπόθεση δεν προχωρά. Δεδομένου ότι 40 ακόμη γυναίκες έχουν προσεγγίσει τη Met μετά το ντοκιμαντέρ του BBC, υπάρχουν τώρα αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των προηγούμενων ερευνών της αστυνομίας», επισημαίνει το BBC.

Η Zoe Billingham, η οποία ήταν η Επιθεωρήτρια της Αστυνομίας μεταξύ 2009 και 2021, είπε ότι οι αποκαλύψεις για τις ενέργειες της αστυνομίας ήταν «σοκαριστικές». Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, είπε: «Πιστεύω ότι 21 γυναίκες εμφανίστηκαν στη Met με πιθανώς πολύ παρόμοιους ισχυρισμούς για έναν πλούσιο άνδρα σε θέση ακραίας δύναμης και εξουσίας και όμως δεν συνέβη τίποτα. Θα έπρεπε να είχε γίνει πλήρης έρευνα. Και αυτό εγείρει ερωτήματα... Η αστυνομία έφτιαχνε εξαρχής έναν κατάλληλο φάκελο για την εισαγγελία;».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα ευρύτερο ερώτημα εδώ - αυτό είναι ζήτημα πολιτισμού. Εκείνη την εποχή, και ίσως ακόμη και τώρα, οι γυναίκες έκαναν πολύ σοβαρές τέτοιου είδους καταγγελίες, ακούγονταν ή τις εξαπατούσαν;».

Απαντώντας στο BBC, εκπρόσωπος της Scotland Yard είπε: «Πραγματοποιούμε πλήρεις αναθεωρήσεις όλων των υπαρχόντων ισχυρισμών που μας αναφέρθηκαν για τον Αλ Φαγέντ για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν νέες γραμμές έρευνας με βάση νέες πληροφορίες που έχουν προκύψει». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρώην αεροσυνοδός αποκαλύπτει: Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ με απέλυσε επειδή δεν ενέδωσα

Διεθνή / Πρώην αεροσυνοδός αποκαλύπτει: Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ με απέλυσε επειδή δεν ενέδωσα

Πρώην αεροσυνοδός της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας του Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ ισχυρίστηκε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά και την απέλυσε επειδή αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λίαμ Πέιν πιθανότατα προμηθεύτηκε ναρκωτικά από υπάλληλο του ξενοδοχείου πριν την πτώση του

Διεθνή / «Ο Λίαμ Πέιν πιθανότατα προμηθεύτηκε ναρκωτικά από υπάλληλο του ξενοδοχείου πριν την πτώση του»

Οι αρχές προβληματίζονται για όσα προηγήθηκαν του θανάτου του - Ο 31χρονος είχε μεθύσει και ενοχλούσε με τη συμπεριφορά του πελάτες του ξενοδοχείου, λένε μάρτυρες
LIFO NEWSROOM
Amazon: Όσοι δεν συμφωνούν με την πενθήμερη εργασία μπορούν να φύγουν, λέει CEO της εταιρείας

Διεθνή / Amazon: Όσοι δεν συμφωνούν με την πενθήμερη εργασία μπορούν να φύγουν, λέει CEO της εταιρείας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάλληλοι που δεν είχαν συμμορφωθεί με την υπάρχουσα πολιτική των τριών ημερών ενημερώθηκαν ότι «παραιτούνται εθελοντικά» και αποκλείστηκαν από τα συστήματα της εταιρείας
LIFO NEWSROOM