Άδειες κατοικίες από το Airbnb θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς κόστος, στο πλαίσιο ενός νέου πιλοτικού προγράμματος.
Οι καταχωρήσεις στο Airbnb θα προσφέρουν προσωρινή στέγαση για θύματα όταν οι διαθέσιμοι χώροι σε καταφύγια είναι ανεπαρκείς, όπως προβλέπει το σχέδιο που ξεκινά σε μια αδιευκρίνιστη περιοχή της Αγγλίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της The Independent, περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αστεγίας αφού απορρίπτονται από καταφύγια, λόγω της χρόνιας έλλειψης διαθέσιμων χώρων.
Στατιστικά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι περίπου έξι στις δέκα γυναίκες που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο για να ξεφύγουν από την ενδοοικογενειακή βία μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023 στην Αγγλία δεν βρήκαν διαθέσιμη θέση.
Το νέο πρόγραμμα του Airbnb, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Women’s Aid, θα περιλαμβάνει μέτρα ασφαλείας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των θυμάτων, καθώς η πλατφόρμα θα διαθέτει έναν ειδικό μηχανισμό κράτησης που επιτρέπει στους επιζώντες να παραμείνουν ανώνυμοι.
Η Farah Nazeer, διευθύνουσα σύμβουλος της Women’s Aid, ανέφερε: «Χάρη στο Airbnb, οι επιζώντες θα έχουν μια ασφαλή επιλογή σε μια εποχή όπου οι μόνες άλλες επιλογές τους μπορεί να είναι η αστεγία ή η επιστροφή στον κακοποιητή τους».
Η συνεργασία αυτή έρχεται εν μέσω της εκστρατείας Brick by Brick της The Independent, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Refuge, για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την κατασκευή ενός σπιτιού για γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από κακοποιητικούς συντρόφους, με τις δωρεές να ξεπερνούν τις £350.000.
Η Amanda Cupples, γενική διευθύντρια του Airbnb για τη Βόρεια Ευρώπη, δήλωσε: «Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δέσμευση του Airbnb να τερματίσει την ενδοοικογενειακή βία παγκοσμίως, και ελπίζουμε να προσφέρουμε ζωτική βοήθεια σε περισσότερους επιζώντες στην προσπάθειά τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους».
-Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]