Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική κρίση ευθύνεται για πάνω από τους μισούς των 68.000 θανάτων από θερμότητα που σημειώθηκαν κατά το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) εκτιμούν ότι 38.000 λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους από τη ζέστη, αν η ανθρωπότητα δεν είχε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ρύπους που λειτουργούν σαν «γυάλινος θόλος».
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια επείγουσα πρόκληση, επηρεάζοντας κυρίως τις ευπαθείς ομάδες: περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, και στους κατοίκους της νότιας Ευρώπης από ό,τι της βόρειας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης.
Η Έμιλυ Θεοκριτόφ, ερευνήτρια στο Imperial College London, αναφέρει ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι θάνατοι λόγω θερμότερων καλοκαιριών στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα οφέλη από τους πιο ήπιους χειμώνες, αν η άνοδος της θερμοκρασίας υπερβεί τους 2°C. Η UN πρόσφατα προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία της Γης είναι σε πορεία αύξησης κατά 3°C έως το τέλος του αιώνα.
Η μελέτη, εκτός από τους κινδύνους από τις ακραίες θερμοκρασίες, τονίζει πως ακόμη και μέτριες αυξήσεις της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν θανάτους, κυρίως σε ευπαθείς πληθυσμούς. Οι ειδικοί προτείνουν μέτρα πρόληψης, όπως η κατανάλωση νερού, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αιχμής και η φροντίδα για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι.
Τα κράτη μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια των πολιτών υιοθετώντας σχέδια για τον καύσωνα, επενδύοντας σε πράσινους χώρους και μειώνοντας τη ρύπανση.
Με πληροφορίες από Guardian