Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Νέα θεραπεία από Έλληνα επιστήμονα δίνει ελπίδες

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Νέα θεραπεία από Έλληνα επιστήμονα δίνει ελπίδες Facebook Twitter
0

Ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση προσφέρει μια νέα πειραματική θεραπεία επαναμυελίνωσης που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, υπό την ηγεσία του ομογενούς νευροεπιστήμονα Στήβεν Πετράτο.

Η θεραπεία, που φέρει την ονομασία Diaprotectome, στοχεύει στην αποκατάσταση των βλαβών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εξήγησε ο κ. Πετράτος σε συνέντευξη Τύπου.

Η θεραπεία Diaprotectome βασίζεται σε ένα μικρό μόριο που δρα σε δύο επίπεδα: πρώτον, προστατεύει τις νευρικές ίνες από περαιτέρω καταστροφή της μυελίνης, της προστατευτικής επικάλυψης των νευρώνων που επιτρέπει την ταχεία μετάδοση των νευρικών σημάτων, και δεύτερον, ενθαρρύνει την επαναδημιουργία μυελίνης (επαναμυελίνωση), μια διαδικασία απαραίτητη για την αποκατάσταση της νευρικής λειτουργίας.

«Τα προκλινικά αποτελέσματα από δοκιμές που έγιναν σε Ελλάδα, Αυστραλία και Ισραήλ είναι εντυπωσιακά. Σε πειραματικά μοντέλα, παράλυτα ζώα κατάφεραν να περπατήσουν ξανά, καθώς αποκαταστάθηκε η φυσιολογική λειτουργία του νευρικού τους συστήματος», δήλωσε ο κ. Πετράτος. Η θεραπεία Diaprotectome μπορεί να χορηγείται εύκολα από το στόμα και θα συνδυάζεται με τις υπάρχουσες θεραπείες των ασθενών, προσφέροντας μια συμπληρωματική επιλογή χωρίς την ανάγκη διακοπής άλλων φαρμάκων.

Στην Ελλάδα, όπου περίπου 21.200 ασθενείς πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν με τη συνεργασία της NeuOrphan LTD, μιας εταιρείας με έδρα την Αυστραλία και υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Νευρολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαου Γρηγοριάδη. Οι δοκιμές, με την επωνυμία «Odyssey», θα πραγματοποιηθούν σε τουλάχιστον 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να συμμετάσχουν έως και 400 ασθενείς σε διαφορετικά στάδια της νόσου.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα είναι μια σημαντική πρόοδος στον αγώνα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση», υπογράμμισε ο καθηγητής Γρηγοριάδης. Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου έτους, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.

Εφόσον τα αποτελέσματα είναι επιτυχή, οι κλινικές δοκιμές θα συνεχιστούν σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με στόχο την έγκριση και τη μαζική παραγωγή του φαρμάκου, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης παγκοσμίως.


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM