Το νέφος αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα του Πακιστάν φαίνεται πλέον ξεκάθαρα από το διάστημα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι δορυφορικές εικόνες του NASA Worldview δείχνουν μία τοξική ομίχλη να «σκεπάζει» το ανατολικό κομμάτι του Πακιστάν, με το νέφος πια να φτάνει και στις βόρειες περιοχές της Ινδίας.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχόρη, η οποία στις αρχές του μήνα βρέθηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα.
Μάλιστα, στις 2 Νοεμβρίου, ο δείκτης ποιότητας αέρα στην περιοχή ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί οποιαδήποτε τιμή πάνω από 300 «επικίνδυνη», σύμφωνα με τα στοιχεία του IQAir.
VIDEO: Air pollution levels soar in major Pakistani metropolis.
— AFP News Agency (@AFP) November 4, 2024
Choking haze covered Lahore, Pakistan's second largest city over the weekend — a mix of fog, low grade diesel fumes, and seasonal agricultural burn-offs combined with cooling autumn temperatures. The thick smog has… pic.twitter.com/O3J3ZpyMgd
Σύμφωνα με το Sky News, πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά ο δείκτης ποιότητας του αέρα παραμένει ακόμη στις 400 μονάδες, αναγκάζοντας τις αρχές να παρατείνουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχαν λάβει, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, όταν και θα επανεξεταστούν.
Επί του παρόντος, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει απαγορεύσει τις περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστά και οι πολίτες παροτρύνονται να ελαττώσουν τις περιττές μετακινήσεις.
Sunday in Lahore: #Smog alert! The PM2.5 level is 122 times above safe limits. To put it in perspective, PM2.5 particles are 2.5 micrometers or smaller—compare that to an average human hair at 80 micrometers. Avoid going outside and, if necessary, wear a double mask. #LahoreSmog… pic.twitter.com/y86M7krwSx
— Ghulam Abbas Shah (@ghulamabbasshah) November 3, 2024
Ήδη, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για αναπνευστικές παθήσεις, ενώ τα νοσοκομεία της περιοχής ανέφεραν μια άνευ προηγουμένου αύξηση των ασθενών με ερεθισμό των ματιών και του λαιμού και επιπεφυκίτιδα.
Εν τω μεταξύ, o ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η υγεία 11 εκατομμυρίων παιδιών στην περιοχή Πουντζάμπ, στο Πακιστάν, κινδυνεύει αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς το τοξικό νέφος.
Ο Αμπντουλά Φαντίλ, εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα, εξήγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Πριν καν εμφανιστούν αυτά τα επίπεδα-ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περίπου το 12% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών στο Πακιστάν μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση».
«Θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να εκτιμηθεί το αντίκτυπο της φετινής, εξαιρετικά έντονης αιθαλομίχλης, αλλά γνωρίζουμε ότι ο διπλασιασμός και ο τριπλασιασμός των ατμοσφαιρικών ρύπων θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες», πρόσθεσε.
Εκτός από το Πακιστάν, νέφος σχηματίζεται πάνω από αρκετές άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τον Χειμώνα, όταν ο ψυχρός αέρας παγιδεύει τη σκόνη και τους ρύπους που κατά κύριο λόγω παράγονται από την καύση αγροτικών αποβλήτων.
Lahore Covered with dense Smog ☠️
— Sara 🇵🇸 (@saraanwar45) November 4, 2024
Good Morning Smoggy Lahore 😷 pic.twitter.com/ATtKHi9d0N
Τον περυσινό Νοέμβριο, τμήματα της Ινδίας, του Πακιστάν, του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά σχολεία και επιχειρήσεις εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ένα μήνα αργότερα, οι τοπικές αρχές στη Λαχόρη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά «τεχνητή βροχή» για την αντιμετώπιση του τοξικού νέφους.
Αεροσκάφη έκαναν ρίψεις ιωδιούχου άργυρου, ενός στοιχείου που έχει παρόμοια δομή με τον πάγο, στα σύννεφα, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμπύκνωση, που προκαλεί τη βροχή.
Με πληροφορίες από Sky News