— Ποιο άτομο μπορεί να είναι σίγουρο σήμερα ότι «τρώει καλά»;
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αναφέρει πως ο άνθρωπος που έχει στη διατροφική του καθημερινότητα τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο προαιρετικά σνακ σε περίπτωση που πεινάσει τρέφεται σωστά. Υποστηρίζω, όμως, ότι η σωστή διατροφή περιλαμβάνει γεύματα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλής ποιότητας υδατάνθρακες, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, σε συνεργασία πάντα με έναν ειδικό.
— Πόσο αποτελεσματικές είναι οι νέες δίαιτες;
Στην Ελλάδα είχαμε πάντα ένα κακό παράδειγμα, τον μιμητισμό. Ό,τι κάνει ο διπλανός μας, η φίλη, ο φίλος το κάνουμε κι εμείς, αγνοώντας αν αυτή την οδηγία την έχει δώσει πραγματικός ειδικός. Συνήθως οι νέες δίαιτες κυκλοφορούν μέσω social media, με ένα βαθμό υπερβολής, και εννοώ τις δίαιτες carnivore, keto και ducan, τη διαλειμματική νηστεία κ.λπ., που καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα.
«Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα».
— Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσουμε βάρος;
Ο ιδανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος είναι να προσαρμόζουμε τη δίαιτα στον οργανισμό μας και όχι τον οργανισμό μας στη δίαιτα. Για να γίνω πιο σαφής, ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους υπεισέρχονται τόσοι διαφορετικοί παράγοντες που και μόνο ένας από αυτούς να διαφέρει, τα αποτελέσματα θα ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό.
Παραλείποντας τους πολυσύνθετους βιοχημικούς μηχανισμούς, οι οποίοι στο σύνολό τους αντικατοπτρίζουν τις μεταβολικές μας λειτουργίες και μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απώλεια του λίπους, θα εστιάσουμε σε έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό μηχανισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει με την τροφή για να παράγει ενέργεια ή να αποθηκεύει ενέργεια υπό μορφή λίπους. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο καταναλώνει τροφές των οποίων η ποσοστιαία αναλογία αντιστοιχεί στις κληρονομικές του προδιαγραφές, εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Αυτός ο μηχανισμός είναι ακόμα πιο επιτυχημένος όταν μπαίνει στη ζωή μας ο συνδυασμός της κίνησης - άσκησης, ενεργοποιώντας τη βιοχημική διαδικασία της λιπόλυσης!
— Μπορούμε να χάσουμε βάρος σε ελάχιστο χρόνο, ωστόσο οι συνέπειες είναι σοβαρές στον μεταβολικό ρυθμό και στην οργανική υγεία; Τι ισχύει;
Το σύνθημα «όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά» ή «χάσε βάρος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είναι κάτι που ένας σοβαρός επιστήμονας ή ακόμα καλύτερα ένας σοβαρός διαιτώμενος δεν πρέπει να ακολουθεί/υιοθετεί και να το έχει πρότυπο διότι οι συνέπειες μεταβολικά, οργανικά και βιοχημικά είναι μεγάλες. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, απότομη μείωση βάρους συνεπάγεται μεγάλη υποθερμιδικότητα και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση της ελεύθερης από λίπος μάζας σώματος, δηλαδή του μυϊκού βάρους. Όταν μειώνουμε το μυϊκό μας βάρος μειώνουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις βιολογικές μας λειτουργίες. Όλο αυτό συνεπάγεται αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μείωση παραγωγής πολύτιμων ορμονών, καταπόνηση, κούραση.
— Το πρότυπο που κυριαρχεί στην εποχή μας είναι τα καλογυμνασμένα σώματα. Τι ενέργειες χρειάζεται να κάνουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα θελκτικό σώμα, χωρίς να κάνουμε υπερβολές;
Μειώνουμε στο ελάχιστο το έτοιμο και προπαρασκευασμένο φαγητό, προσλαμβάνουμε τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών, προτιμούμε τροφές πλούσιες σε κυτταρικές ίνες και τα μικρά και συχνά γεύματα, προσθέτουμε οπωσδήποτε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης στο πρόγραμμά μας, πάντα σε συνδυασμό με την προπόνηση αντιστάσεων (βάρη), και μειώνουμε σταδιακά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά.
— Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, «η διατροφή στα 40 μας επηρεάζει το πόσο υγιείς είμαστε στα 70». Ποια διατροφικά πρότυπα θα μας πρότεινες να ακολουθήσουμε;
Όταν ένας άνθρωπος οδεύει προς τα 40 είναι σημαντικό να κάνει προπόνηση αντιστάσεων (βάρη) και να έχει κάποιες αρχές στη διατροφή του για να διαμορφώσει ένα δυνατό ορμονικό προφίλ, παράγοντας ανδρογενετικά στοιχεία (π.χ. τεστοστερόνη) που θα τον βοηθήσουν και στη συνέχεια. Η διαμόρφωση αυτών των ανδρογόνων μέσω διατροφής και άσκησης στα 40 θα είναι οδηγός διαμόρφωσης και για τα 50, τα 60 και τα 70 έτη. Οι καλύτερες τροφές για να επιτευχθεί αυτό είναι τα ασπράδια αυγών, τα δημητριακά (βρόμη), τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, οι φακές, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
— Επικρατεί μια φρενίτιδα με τη χρήση του φαρμάκου Οzempic, η οποία φαίνεται ότι γενικεύεται ως lifestyle βοήθημα. Τι συμβουλή θα έδινες;
Είναι ακριβώς όπως το περιέγραψες, ένα lifestyle βοήθημα! Δυστυχώς, στις τάσεις που ανέφερα παραπάνω περιλαμβάνεται και η χρήση φαρμάκων όπως τα Οzempic, Glucophase ή Trulicity. Aρκετοί άνθρωποι το θεωρούν ως πανάκεια, μια εύκολη λύση για να μην κάνουν δίαιτα και να χάσουν γρήγορα βάρος. Παίρνουν αυτά τα φάρμακα σε υψηλές ποσότητες, δημιουργώντας ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω υπερχρήσης και πολλούς εμετούς! Σαφώς, αυτό δεν προτείνεται από επιστήμονα που δραστηριοποίειται στην επιστήμη της διατροφής. Πάν μέτρον άριστον, βάσει όσων προαναφέραμε, και όλα θα πάνε καλά!
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.