Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά»

Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά» Facebook Twitter
Η λύση είναι το μέτρο σε όλα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Ποιο άτομο μπορεί να είναι σίγουρο σήμερα ότι «τρώει καλά»;
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αναφέρει πως ο άνθρωπος που έχει στη διατροφική του καθημερινότητα τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο προαιρετικά σνακ σε περίπτωση που πεινάσει τρέφεται σωστά. Υποστηρίζω, όμως, ότι η σωστή διατροφή περιλαμβάνει γεύματα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλής ποιότητας υδατάνθρακες, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, σε συνεργασία πάντα με έναν ειδικό.

— Πόσο αποτελεσματικές είναι οι νέες δίαιτες;
Στην Ελλάδα είχαμε πάντα ένα κακό παράδειγμα, τον μιμητισμό. Ό,τι κάνει ο διπλανός μας, η φίλη, ο φίλος το κάνουμε κι εμείς, αγνοώντας αν αυτή την οδηγία την έχει δώσει πραγματικός ειδικός. Συνήθως οι νέες δίαιτες κυκλοφορούν μέσω social media, με ένα βαθμό υπερβολής, και εννοώ τις δίαιτες carnivore, keto και ducan, τη διαλειμματική νηστεία κ.λπ., που καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα.

«Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα».

— Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσουμε βάρος;
Ο ιδανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος είναι να προσαρμόζουμε τη δίαιτα στον οργανισμό μας και όχι τον οργανισμό μας στη δίαιτα. Για να γίνω πιο σαφής, ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους υπεισέρχονται τόσοι διαφορετικοί παράγοντες που και μόνο ένας από αυτούς να διαφέρει, τα αποτελέσματα θα ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό.

cover
Λάμπρος Μουλίνος,
διαιτολόγος-διατροφολόγος και γυμναστής

Παραλείποντας τους πολυσύνθετους βιοχημικούς μηχανισμούς, οι οποίοι στο σύνολό τους αντικατοπτρίζουν τις μεταβολικές μας λειτουργίες και μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απώλεια του λίπους, θα εστιάσουμε σε έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό μηχανισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει με την τροφή για να παράγει ενέργεια ή να αποθηκεύει ενέργεια υπό μορφή λίπους. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο καταναλώνει τροφές των οποίων η ποσοστιαία αναλογία αντιστοιχεί στις κληρονομικές του προδιαγραφές, εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Αυτός ο μηχανισμός είναι ακόμα πιο επιτυχημένος όταν μπαίνει στη ζωή μας ο συνδυασμός της κίνησης - άσκησης, ενεργοποιώντας τη βιοχημική διαδικασία της λιπόλυσης!

— Μπορούμε να χάσουμε βάρος σε ελάχιστο χρόνο, ωστόσο οι συνέπειες είναι σοβαρές στον μεταβολικό ρυθμό και στην οργανική υγεία; Τι ισχύει;
Το σύνθημα «όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά» ή «χάσε βάρος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είναι κάτι που ένας σοβαρός επιστήμονας ή ακόμα καλύτερα ένας σοβαρός διαιτώμενος δεν πρέπει να ακολουθεί/υιοθετεί και να το έχει πρότυπο διότι οι συνέπειες μεταβολικά, οργανικά και βιοχημικά είναι μεγάλες. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, απότομη μείωση βάρους συνεπάγεται μεγάλη υποθερμιδικότητα και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση της ελεύθερης από λίπος μάζας σώματος, δηλαδή του μυϊκού βάρους. Όταν μειώνουμε το μυϊκό μας βάρος μειώνουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις βιολογικές μας λειτουργίες. Όλο αυτό συνεπάγεται αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μείωση παραγωγής πολύτιμων ορμονών, καταπόνηση, κούραση.

— Το πρότυπο που κυριαρχεί στην εποχή μας είναι τα καλογυμνασμένα σώματα. Τι ενέργειες χρειάζεται να κάνουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα θελκτικό σώμα, χωρίς να κάνουμε υπερβολές;
Μειώνουμε στο ελάχιστο το έτοιμο και προπαρασκευασμένο φαγητό, προσλαμβάνουμε τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών, προτιμούμε τροφές πλούσιες σε κυτταρικές ίνες και τα μικρά και συχνά γεύματα, προσθέτουμε οπωσδήποτε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης στο πρόγραμμά μας, πάντα σε συνδυασμό με την προπόνηση αντιστάσεων (βάρη), και μειώνουμε σταδιακά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά.

— Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, «η διατροφή στα 40 μας επηρεάζει το πόσο υγιείς είμαστε στα 70». Ποια διατροφικά πρότυπα θα μας πρότεινες να ακολουθήσουμε;
Όταν ένας άνθρωπος οδεύει προς τα 40 είναι σημαντικό να κάνει προπόνηση αντιστάσεων (βάρη) και να έχει κάποιες αρχές στη διατροφή του για να διαμορφώσει ένα δυνατό ορμονικό προφίλ, παράγοντας ανδρογενετικά στοιχεία (π.χ. τεστοστερόνη) που θα τον βοηθήσουν και στη συνέχεια. Η διαμόρφωση αυτών των ανδρογόνων μέσω διατροφής και άσκησης στα 40 θα είναι οδηγός διαμόρφωσης και για τα 50, τα 60 και τα 70 έτη. Οι καλύτερες τροφές για να επιτευχθεί αυτό είναι τα ασπράδια αυγών, τα δημητριακά (βρόμη), τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, οι φακές, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

— Επικρατεί μια φρενίτιδα με τη χρήση του φαρμάκου Οzempic, η οποία φαίνεται ότι γενικεύεται ως lifestyle βοήθημα. Τι συμβουλή θα έδινες;
Είναι ακριβώς όπως το περιέγραψες, ένα lifestyle βοήθημα! Δυστυχώς, στις τάσεις που ανέφερα παραπάνω περιλαμβάνεται και η χρήση φαρμάκων όπως τα Οzempic, Glucophase ή Trulicity. Aρκετοί άνθρωποι το θεωρούν ως πανάκεια, μια εύκολη λύση για να μην κάνουν δίαιτα και να χάσουν γρήγορα βάρος. Παίρνουν αυτά τα φάρμακα σε υψηλές ποσότητες, δημιουργώντας ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω υπερχρήσης και πολλούς εμετούς! Σαφώς, αυτό δεν προτείνεται από επιστήμονα που δραστηριοποίειται στην επιστήμη της διατροφής. Πάν μέτρον άριστον, βάσει όσων προαναφέραμε, και όλα θα πάνε καλά!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ