Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αξιοποιηθεί μέχρι και από τον κλήρο, με εκκλησία στην Ελβετία, να δημιουργεί avatar του Ιησού.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη της Ελβετίας δημιούργησε avatar του Ιησού Χριστού σε ένα AI εξομολογητήριο, στο οποίο το avatar «συνομιλεί με πιστούς» σε 100 διαφορετικές γλώσσες.
Ο θεολόγος Μάρκο Σμιντ που έχει σύνδεση με την εκκλησία, επικροτεί το παραπάνω. «Ήταν πραγματικά ένα πείραμα. Θέλαμε να δούμε και να καταλάβουμε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε έναν AI Jesus. Τι θα συζητούσαν μαζί του; Θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσω μαζί του; Μάλλον είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό» είπε στον Guardian.
«Είχαμε μια συζήτηση για το τι είδους avatar θα ήταν – θεολόγος ή άγιος; Αλλά τότε συνειδητοποιήσαμε ότι η καλύτερη φιγούρα θα ήταν ο ίδιος ο Ιησούς» συνέχισε ο Σμιντ για την εγκατάσταση, που είναι γνωστή ως «Deus in Machina».
Η εκκλησία εγκατέστησε έναν υπολογιστή και καλώδια στο εξομολογητήριο.
Όσο για τον προγραμματισμό του avatar, ο Guardian αναφέρει ότι οι ερευνητές «εκπαίδευσαν» το AI με δεδομένα από θεολογικά κείμενα. Μετά την ολοκλήρωση της «εκπαίδευσης του προγράμματος», πέρασαν στην πράξη.
Οι πιστοί εισέρχονται στο εξομολογητήριο και αντικρίζουν μια οθόνη με το πρόσωπο του Ιησού. Στην πορεία υποβάλλουν τις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν \και το πρόγραμμα τους απαντά εντός ολίγων λεπτών.
Αν και ορισμένοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, προτείνουν, σύμφωνα με τον Guardian, να μην δίνονται προσωπικές πληροφορίες στο avatar.
«Δεν πρόκειται για εξομολογήσεις», είπε ο Σμιντ. «Δεν σκοπεύουμε να μιμηθούμε μια εξομολόγηση» ξεκαθάρισε.
Όσο το AI Jesus βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο, πάνω αό χίλια άτομα, θέλησαν να αλληλεπιδράσουν με το avatar του Χριστού. Περισσότεροι από 230 περιέγραψε την εμεπιρία ως «πνευματική».
A Swiss church has created an AI Jesus for confession.
— Massimo (@Rainmaker1973) November 21, 2024
An AI powered hologram is engaging in dialogue with visitors at the Chapel of St. Peter in Lucerne, generating answers in 100 languages and different facial expressions.
[📹 Melanie Daller]pic.twitter.com/H3WEMFpzqQ
«Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι είχαν μια θρησκευτικά θετική στιγμή με αυτόν τον AI Ιησού. Για μένα, αυτό είναι εκπληκτικό» πρόσθεσε ο θεολόγος.
Για τους πιο διστακτικούς που το δοκίμασαν, το σχόλιο που επικρατεί είναι ότι αδυνατούν «να μιλούν σε μια μηχανή».
«Έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές ήταν πραγματικά πολύ καλό και οι άνθρωποι ήταν απίστευτα χαρούμενοι, έκπληκτοι και εμπνευσμένοι. Και υπήρξαν στιγμές που δεν ήταν τόσο καλό, ίσως ήταν πιο επιφανειακό» παρατήρησε τοπικός ρεπόρτερ που επισκέφτηκε την εκκλησία.
AI Jesus: Αντιδράσεις αγανάκτησης από την Εκκλησία
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραπάνω το παραπάνω, που για το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη, είναι «καινοτομία» έφερε πλήθος αντιδράσεων.
Μέλη της Καθολικής Εκκλησίας διαμαρτύρονται για τη χρήση του εξομολογητικού στοιχείου, ενώ μέλη της Προτεσταντικής Εκκλησίας δηλώνουν αγανακτισμένοι για τη χρήση εικόνων με αυτόν τον τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σμιντ δηλώνει ενθουσιασμένος με το «ρίσκο που πήρε η εκκλησία πιστεύοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έδινε απαντήσεις που θα παρείχαν ερμηνείες ή συμβουλές οι οποίες θα έρχονταν σε σύγκρουση με τις εκκλησιαστικές διδασκαλίες».
«Είναι ένα πραγματικά εύκολο, προσιτό εργαλείο με το οποίο μπορείς να μιλήσεις για τη θρησκεία, τον Χριστιανισμό, τη χριστιανική πίστη», περιέγραψε ο θεολόγος.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν πολύ να συνομιλήσουν με τον Ιησού. Θέλουν μια απάντηση, θέλουν λόγια και θέλουν να τον ακούσουν. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο. Βέβαια, υπάρχει και η περιέργεια. Θέλουν να δουν τι είναι τελικά αυτό» κατέληξε ο Σμιντ για το AI Jesus.
Με πληροφορίες από Guardian